Ухвала
від 07.02.2024 по справі 924/171/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження

"07" лютого 2024 р. Справа № 924/171/24

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Яроцького А.М., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "САННА-ОІЛ"

до Філії "Птахофабрика "Авіс" приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард"

про стягнення 121 740,19 грн.

ВСТАНОВИВ:

02.02.2024 на адресу Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю "САННА-ОІЛ" до Філії "Птахофабрика "Авіс" приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард" про стягнення 121 740,19 грн., заявлених у зв`язку з неналежним виконанням приватним акціонерним товариством "Агрохолдинг Авангард" умов договору поставки №КПКЗ - 2206/2021 від 22.06.2021.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.02.2024 року вказану позовну заяву передано для розгляду судді Яроцькому А.М.

При вирішення питання щодо можливості прийняття до розгляду позовної заяви, судом враховується наступне:

У відповідності до ч. 1 ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

За правилами ч.ч. 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У ч. 3 ст. 29 ГПК України передбачено, що позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, а також відокремленого підрозділу органу державної влади без статусу юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивачем заявлено позовні вимоги до відповідача - Філії "Птахофабрика "Авіс" приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард".

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань Філія "Птахофабрика "Авіс" приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард" з ідентифікаційним кодом 39765686 зареєстрована як відокремлений підрозділ приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард" (ідентифікаційний код 00851519).

У статті 80 Цивільного кодексу України унормовано, що юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Стаття 95 ЦК України закріплює, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Суд звертає увагу на роз`яснення Пленуму Вищого господарського суду України викладені у п. 1.7 постанови "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" №18 від 26.12.2011 року, у якому зазначено, що відповідно до чинного законодавства, зокрема, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України "Про господарські товариства", "Про акціонерні товариства", "Про банки і банківську діяльність", юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноважень сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відокремлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відокремлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу.

Необхідно також враховувати, що саме лише зазначення в установчих документах чи положенні про наявність у відокремленого підрозділу права представляти юридичну особу в суді (господарському суді) не свідчить про надання такому підрозділові відповідних повноважень та визначення їх кола.

Як вбачається з позовних матеріалів, відповідач - Філія "Птахофабрика "Авіс" приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард", не зареєстрована в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань як юридична особа.

Крім того, у наданих позовних матеріалів відсутні документи на підтвердження наявності у Філії "Птахофабрика "Авіс" приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард", як відокремленого підрозділу, повноважень здійснювати представництво приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард" у судових органах.

Суд звертає увагу заявника на те, що сторонами спірного договору є товариство з обмеженою відповідальністю "САННА-ОІЛ" як постачальник та приватне акціонерне товариство "Агрохолдинг Авангард" як покупець.

Як вбачається з умов договору поставки №КПКЗ - 2206/2021 від 22.06.2021, останній не створює прав та/або обов`язків для філії "Птахофабрика "Авіс" приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард".

З огляду на вищевикладене, суд звертає увагу заявника на те, що при зверненні з позовом стороною у справі може бути юридична особа - приватне акціонерне товариство "Агрохолдинг Авангард", який є стороною спірного договору.

За таких обставин, приймаючи до уваги роз`яснення Пленуму Вищого господарського суду України викладені у постанові №18 від 26.12.2011 року, позов подано до філії "Птахофабрика "Авіс" приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард", яка у силу приписів статей 4, 45 ГПК України не може бути стороною в господарському процесі.

У п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України унормовано, що суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо, зокрема, спір не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про відмову у відкритті провадження у даній справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України. За таких обставин, позовна заява підлягає поверненню позивачу з позовними матеріалами.

Таким чином, у разі визначення позивачем відповідно до положень чинного господарського процесуального законодавства суб`єктного складу сторін у даному спорі, останній може бути пред`явлений на розгляд до відповідного господарського суду.

Керуючись ст.ст. 4, 45, п. 1 ч. 1 ст. 175, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

У відкритті провадження у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "САННА-ОІЛ" до Філії "Птахофабрика "Авіс" приватного акціонерного товариства "Агрохолдинг Авангард" про стягнення 121 740,19 грн. відмовити.

Додаток (заявнику): позовна заява з додатками на 53 арк. з конвертом.

Повідомити учаснику справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання (07.02.2024) та може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені статтями 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу надіслати учасникам за допомогою підсистем ЄСІТС в електронний кабінет, а у разі відсутності такої можливості - рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

СуддяА.М. Яроцький

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116828722
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 121 740,19 грн

Судовий реєстр по справі —924/171/24

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні