Ухвала
від 07.02.2024 по справі 924/165/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"07" лютого 2024 р. Справа № 924/165/24

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Танасюк О.Є., розглянувши матеріали

за позовом керівника Волочиської окружної прокуратури Хмельницької області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних відносинах Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, м. Хмельницький

до Товариства з обмеженою відповідальністю „Наркевицький цукровий завод, Хмельницька область, Хмельницький район, смт. Наркевичі

про стягнення шкоди заподіяної державі порушенням природоохоронного законодавства в сумі 70895 грн.

встановив:

02.02.2024 до Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява керівника Волочиської окружної прокуратури Хмельницької області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних відносинах Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, м. Хмельницький до Товариства з обмеженою відповідальністю „Наркевицький цукровий завод, Хмельницька область, Хмельницький район, смт. Наркевичі про стягнення шкоди заподіяної державі порушенням природоохоронного законодавства в сумі 70895 грн.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.02.2024 даний позов передано на розгляд судді Танасюк О.Є.

Частиною 1 ст. 176 ГПК України передбачено, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Судом не встановлено наявність підстав, передбачених ст.ст. 174, 175 ГПК України для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 ГПК України Господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження та позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно з ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За приписами ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву (ч. 7 ст. 252 ГПК України).

З огляду на зазначене, враховуючи предмет та ціну позову, характер спірних правовідносин, суд вважає за необхідне розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Також прокурор у позові просить залучити Наркевицьку селищну раду Хмельницької області до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, мотивуючи тим, що збитки, завдані внаслідок порушення природоохоронного законодавства підлягають стягненню та зарахуванню до місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища Наркевицької селищної ради.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Суд розглянувши клопотання про залучення третьої особи, враховуючи предмет та підстави позову, оскільки прокурор просить стягнути грошові кошті за шкоду, заподіяної порушенням природоохоронного законодавства на користь держави в особі Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області на р/р Наркевицької селищної ради, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Наркевицьку селищну раду, оскільки рішення суду у справі може вплинути на її права та обов`язки щодо позивача.

Позивачем надано докази відправлення копії позовної заяви з додатками Наркевицькій селищній раді.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 50, 176, 247, 250, 252, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

3. Сторонам, за наявності заперечень проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін подати суду відповідні заяви, відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву (ч. 7 ст. 252 ГПК України).

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: Наркевицьку селищну раду Хмельницької області (вул. Нехалежності, 2, с. Маркевичі, Хмельницький район, Хмельницька область, 31260, код ЄДРПОУ 04403444).

5. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов до 22.02.2024 року із урахуванням вимог ст. 251 ГПК України, копію відзиву та доданих документів надіслати іншим учасникам справи, докази надіслання надати суду.

5. Встановити прокурору строк для подання відповіді на відзив до 29.02.2024 року, копії відповіді на відзив та доданих документів надіслати іншим учасникам справи, докази надіслання надати суду.

6. Встановити відповідачу строк для подання заперечень до 07.03.2024 року, копії заперечень та доданих документів надіслати іншим учасникам справи, докази надіслання надати суду.

7. Третій особі надати письмові пояснення щодо позову у строк до 22.02.2024 року, направити їх іншим учасникам справи, докази направлення надати суду.

8. Роз`яснити учасникам справи, що:

- докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подала, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї;

- копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи; суд не бере до уваги докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними;

- письмові докази відповідно до ч. 2 ст. 91 ГПК України подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії;

- у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (п. 9 ст. 165 ГПК України).

9. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://km.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Ухвала підписана 07.02.2024 р.

СуддяО.Є. Танасюк

Примірник ухвали направити:

1 до справи;

2 Волочиська окружна прокуратура Хмельницької області - надісл. до ел.кабінету;

3 - Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області - надісл. до ел.кабінету;

4 ТОВ „Наркевицький цукровий завод - надісл. до ел.кабінету;

5 - Наркевицька селищна рада Хмельницької області - надісл. до ел.кабінету.

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116828750
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення шкоди заподіяної державі порушенням природоохоронного законодавства в сумі 70895 грн

Судовий реєстр по справі —924/165/24

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні