Ухвала
від 07.02.2024 по справі 927/1361/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

07 лютого 2024 року м. Чернігівсправа № 927/1361/13

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ліквідатора ПАТ "Будівельна компанія "Домобудівник" Бандоли О.О. №02-122/51 від 25.01.2024 про відкладення судового засідання та продовження повноважень ліквідатора у справі

за заявою кредитора: Дочірнього підприємства "Чернігівська механізована колона "Публічного акціонерного товариства "Київсільелектро", код ЄДРПОУ 22819893,

вул. Інструментальна, 24, м. Чернігів, 14037

боржник: Публічне акціонерне товариство "Будівельна компанія "Домобудівник", код ЄДРПОУ 01272976,

вул. Г.Мазепи, 59-А, м. Чернігів, 14011

учасники провадження:

Публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" в особі філії Чернігівського обласного управління АТ "Ощадбанк", проспект Миру, 19, м. Чернігів, 14000

Прокуратура міста Чернігова, вул. Шевченка, 1, м. Чернігів, 14000

Головне територіальне управління юстиції у Чернігівській області, проспект Миру, 43, м. Чернігів, 14000

предмет спору: про порушення справи про банкрутство

Представники учасників справи не прибули.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Чернігівської області перебуває на стадії ліквідації справа про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Будівельна компанія "Домобудівник", повноваження ліквідатора покладені на арбітражного керуючого Бандолу Олександра Олексійовича.

Ухвалою суду від 09.08.2023 продовжено строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора банкрута Бандоли Олександра Олексійовича на шість місяців до 09.02.2024.

25.01.2024 на електронну пошту суду від ліквідатора Бандоли О.О. надійшло клопотання №02-122/51 від 25.01.2024, у якому просить суд відкласти засідання суду щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ПАТ "Будівельна компанія "Домобудівник" на шість місяців та продовжити повноваження ліквідатора Бандоли О.О. на шість місяців.

Ухвалою суду від 29.01.2024 клопотання ліквідатора Бандоли О.О. про відкладення судового засідання та продовження повноважень ліквідатора прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 07.02.2024 об 11:00.

05.02.2024 через канцелярію суду від УКБ Чернігівської ОДА надійшла заява про розгляд справи без участі їх представника.

Учасники справи не скористались правом на участь у судовому засіданні 07.02.2024, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлені належним чином.

Суд задовольнив заяву УКБ Чернігівської ОДА про розгляд справи без участі їх представника.

Інших заяв та клопотань до суду не надходило.

Суд дійшов висновку, що неявка представників учасників справи не перешкоджає розгляду клопотання ліквідатора.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення клопотань по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Із наданого ліквідатором клопотання випливає, що ліквідаційна процедура банкрута ще не завершена. Так, 25.01.2024 відбувся комітет кредиторів у справі №927/1361/13 про банкрутство ПАТ "Будівельна компанія "Домобудівник", на якому вирішено: схвалити звіт ліквідатора про виконану роботу, використання коштів, фінансове становище та майно банкрута, за період з 02.07.2023 по 25.01.2024; схвалити звіт арбітражного керуючого Бандоли О.О. про нараховану та невиплачену основну грошову винагороду під час виконання повноважень ліквідатора ПАТ "Будівельна компанія "Домобудівник" за період з 01.01.2023 по 31.01.2024 у сумі 262 500,00грн; схвалити звіт про здійснені та невідшкодовані особисто понесені витрати арбітражного керуючого Бандоли О.О. під час виконання повноважень ліквідатора ПАТ "Будівельна компанія "Домобудівник" за період з 12.07.2023 по 25.01.2024 у сумі 5 016,70грн; звернутись до Господарського суду Чернігівської області з клопотанням про відкладення засідання суду щодо затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу ПАТ "Будівельна компанія "Домобудівник" та продовжити повноваження ліквідатора Бандоли О.О. на шість місяців.

У зв`язку з вказаним ліквідатор просить суд продовжити його повноваження на шість місяців.

Згідно з ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства, у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців.

Стаття 90 Кодексу України з процедур банкрутства визначає випадки при настанні яких господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство. Зокрема, відповідно до змісту наведеної статті, закриття провадження у справі про банкрутство після визнання боржника банкрутом можливе лише якщо: боржник - юридична особа не внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; юридичну особу, яка є боржником, припинено в установленому законодавством порядку, про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; затверджено звіт керуючого санацією або ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом; справа не підлягає розгляду в господарських судах України.

Зазначені норми Кодексу України з процедур банкрутства не містять такої підстави для закриття провадження у справі про банкрутство як закінчення строку ліквідаційної процедури.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

У разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд постановляє ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Кодексом.

Ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

При цьому, суд виходить з системного аналізу положень Кодексу України з процедур банкрутства, зокрема ст. 64, 65, якими визначено підстави та порядок завершення ліквідації, відповідно до яких ліквідація закінчується не збігом строку ліквідаційної процедури, а завершенням продажу майна банкрута, завершенням розрахунків з кредиторами, затвердженням звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу та внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи - банкрута.

Відповідно до ч. 4 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства, встановлення господарським судом під час розгляду звіту ліквідатора факту не виявлення або не реалізації останнім майнових активів банкрута у повному розмірі є підставою для призначення нового ліквідатора, який діє згідно з вимогами Кодексу України з процедур банкрутства, що в свою чергу свідчить про можливість та необхідність продовження строку ліквідаційної процедури банкрута у разі його закінчення на час розгляду господарським судом звіту ліквідатора.

Окремо судом враховується, що ліквідатор зобов`язаний вчинити ліквідаційні заходи і передати на затвердження господарському суду звіт та ліквідаційний баланс після завершення всіх розрахунків з кредиторами, а не у встановлений строк. При цьому, не завершення ліквідатором цих дій у граничні строки, визначені Кодексу України з процедур банкрутства, не є підставою для закриття провадження у справі.

Разом з тим, згідно з абз. 5 п. 1-6 установлено, що тимчасово, під час дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX, а також протягом шести місяців після його припинення чи скасування господарський суд за клопотанням комітету кредиторів, кредитора, арбітражного керуючого чи з власної ініціативи може продовжити строки проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство (неплатоспроможність) звернення у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) про визнання недійсними правочинів, вчинених боржником, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, оголошення про проведення першого, повторного та/або другого повторного аукціону, виконання плану санації (у тому числі якщо провадження у справі про банкрутство продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом") чи реструктуризації боргів боржника, процедури розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації боргів боржника та погашення боргів боржника.

Воєнний стан неодноразово було продовжено Урядом та він діє на теперішній час.

Враховуючи викладене вище та те, що 09.02.2024 спливає строк ліквідаційної процедури, однак ліквідація банкрута не завершена і для її завершення потрібен додатковий час, суд вважає за необхідне з метою здійснення необхідних заходів у ліквідаційній процедурі по цій справі задовольнити клопотання ліквідатора і продовжити строк ліквідаційної процедури банкрута та повноважень ліквідатора банкрута Бандоли О.О. на шість місяців.

Керуючись ст. 2, 9, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 12, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора ПАТ "Будівельна компанія "Домобудівник" Бандоли О.О. №02-122/51 від 25.01.2024 про відкладення судового засідання та продовження повноважень ліквідатора у справі задовольнити.

Продовжити строк ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора банкрута Бандоли О.О. на шість місяці до 09.08.2024.

Копію ухвали надіслати: ліквідатору Бандолі О.О. (поштова адреса: АДРЕСА_1 ; адреса офісу: АДРЕСА_2 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ), кредиторам, учасникам провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Вебадреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Суддя В.В. Моцьор

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116828830
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —927/1361/13

Постанова від 28.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поляков Б.М.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Судовий наказ від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні