Ухвала
від 07.02.2024 по справі 363/612/24
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"07" лютого 2024 р. Справа № 363/612/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

07 лютого 2024 року м. Вишгород

Суддя Вишгородського районного суду Київської області Рукас О.В., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ; адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ), в інтересах якого діє адвокат Усманова Євгенія Ільдарівна (адреса для листування: АДРЕСА_2 ), заінтересовані особи: орган опіки та піклування Вишгородської міської ради (код ЄДРПОУ: 04054866; адреса місцезнаходження: Київська область, м. Вишгород, пл. Шевченка, буд. 1), ОСОБА_2 (РНОКПП: НОМЕР_2 ; адреса місця проживання: АДРЕСА_3 ) про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та встановлення опіки над ним, -

ВСТАНОВИВ:

05.02.2024 року до Вишгородського районного суду Київської області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Вишгородської міської ради, ОСОБА_2 , про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та встановлення над ним опіки.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями головуючим суддею по справі було визначено суддю Рукас О.В.

Розглянувши матеріали поданої заяви, суд приходить до наступних висновків.

Подана заява про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки відповідає вимогам щодо форми та змісту, які передбачені положеннями ст. 293-297 ЦПК України.

Заява підсудна Вишгородському районному суду Київської області, подана з дотриманням правил територіальної юрисдикції, які визначені приписами ст. 295 ЦПК України.

У відповідності до вимог ст. 296 ЦПК України заява подана особою, яка може бути заявником в даній категорії справи, а саме родичем (онуком) особи, про визнання недієздатною якої подається заява.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України дану заяву слід розглядати за правилами окремого провадження в порядку цивільного судочинства. З урахуванням положень ч. 4 ст. 293 ЦПК України розгляд даної справи слід здійснювати судом у складі одного судді та двох присяжних.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» особи, яким надається психіатрична допомога, мають права і свободи громадян, передбаченіКонституцією Українита законами України. Обмеження їх прав і свобод допускається лише у випадках, передбаченихКонституцією України, відповідно до законів України. Особи, яким надається психіатрична допомога, можуть піклуватися про захист своїх прав та свобод особисто або через своїх представників у порядку, встановленомуЦивільним кодексом України,Цивільним процесуальним кодексом Українита іншими законами України. Особи, яким надається психіатрична допомога, мають право, зокрема, на безоплатну юридичну допомогу з питань, пов`язаних з наданням їм психіатричної допомоги.

Згідно з пунктом 24 частини першоїстатті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу»право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другоїстатті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Зі змісту ч. 5 ст. 293 ЦПК України слідує, що у разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Аналіз вищевикладених положень чинного законодавства дає можливість зробити висновок, що розгляд і вирішення цивільних справ за заявою про визнання фізичної особи недієздатною проводиться за обов`язкової участі адвоката такої особи. У випадку, якщо особа, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною, не залучила такого адвоката, то суд залучає його самостійно через орган, уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

З матеріалів поданої заяви вбачається, що адвокат Усманова Є.І. діє від імені та в інтересах заявника ОСОБА_1 . Разом з тим відомості щодо залучення адвоката Майоровим М.О., як особою, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною, відсутні. Зважаючи на обов`язкову участь адвоката в даній категорії цивільних справ, суд за вважає за необхідне доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Київській області призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_3 як особи, стосовно якої суд розглядає справу про визнання недієздатною.

Крім того, у заяві висловлено клопотання про витребування з КНП «Вишгородська ЦРЛ», а також з КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне об`єднання» амбулаторних карток щодо перебування на обліку у лікаря-психіатра та історію хвороби ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З урахуванням положень ст. 84 ЦПК України, зважаючи на те, що розгляд справ у порядку окремого провадження відповідно до ст. 293 ЦПК України здійснюється в загальному порядку, за винятком змагальності та меж судового розгляду, а також враховуючи на наявність у суду повноважень на витребування документів та доказів для встановлення всіх необхідних обставин справи відповідно до ч. 2 ст. 294 ЦПК України, то суд, враховуючи, що витребувана медична документація має значення для визначення можливості особистої участі особи у судовому засіданні, ухвалення рішення по суті, вважає за необхідне задовольнити подане клопотання та витребувати запитувану документацію.

Розгляд питання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи слід залишити до першого судового засідання та отримання запитуваної медичної документації.

Керуючись статтями ст. ст. 187, 293-297 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Вишгородської міської ради, ОСОБА_2 , про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та встановлення над ним опіки.

Розгляд справи здійснювати в порядку окремого провадження.

Відповідно до ч. 4ст. 293 ЦПК Українирозгляд справи здійснювати судом у складі: судді та двох присяжних.

Призначити судове засідання з розгляду справи на 04.03.2024 року на 14 год. 30 хв. у приміщенні Вишгородського районного суду Київської області за адресою: вул.Кургузова, 7, м. Вишгород Київської області, 07301.

У судове засідання викликати учасників справи.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати заявнику, а копію ухвали про відкриття провадження разом з копією заяви та копіями доданих документів заінтересованим особам.

Запропонувати заінтересованим особам у строк десять днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження надати письмові пояснення щодо поданої заяви про визнання фізичної особи недієздатною. Письмові пояснення разом з додатками до них мають бути надіслані заявнику.

Клопотання про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у КНП «Вишгородська центральна районна лікарня» Вишгородської міської ради (код ЄДРПОУ: 01994391; адреса місцезнаходження: 07301, Київська область, м. Вишгород, вул. Кургузова, 1) амбулаторну картку щодо перебування на обліку у лікаря-психіатра та історію хвороби ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Витребувати у КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (код ЄДРПОУ: 01994793; адреса місцезнаходження: 08631, Київська обл., Фастівський р-н, селище міського типу Глеваха, вул. Вокзальна, будинок 8) амбулаторну картку щодо перебування на обліку у лікаря-психіатра та історію хвороби ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Витребувати документи направити до Вишгородського районного суду Київської області за адресою: вул. Кургузова, 7, м. Вишгород Київської області, 07301, у строк не більше 15-ти днів з дня отримання даної ухвали, але не пізніше 01.032024 року.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Київській області призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та забезпечити прибуття призначеного адвоката до суду для участі у розгляді справи 04.03.2024 року на 14 год. 30 хв.

Копію ухвали направити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Київській області для виконання.

Також, учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, яка розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vsh.ko.court.gov.ua/sud1009/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Головуючий суддя О.В. Рукас

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116830062
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та встановлення опіки над ним

Судовий реєстр по справі —363/612/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рукас О. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рукас О. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рукас О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні