Рішення
від 07.02.2024 по справі 260/10820/23
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

07 лютого 2024 року м. Ужгород№ 260/10820/23 Закарпатський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Плеханової З.Б., розглянувши в письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовною заявою Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (пл. Народна, буд. 4,м. Ужгород,Закарпатська область,88008) до Філії "Королівський спеціалізований кар`єр" Дочірного підприємства "Закарпатський облавтодор" (вул. Миру, 1,с. Вербовець,Закарпатська обл., Берегівський р-н,90322), про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

12 грудня 2023 року Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Філія "Королівський спеціалізований кар`єр" Дочірного підприємства "Закарпатський облавтодор", яким просить:

1) Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити спрощене позовне провадження у справі.

2)Стягнути з філії "Королівський спеціалізований кар`єр" Дочірного підприємства "Закарпатський облавтодор" на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених по Списку 2, яка виникла за спірний період в сумі 51 552.16 грн.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що відповідно до надісланих Відповідачу розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відшкодуванню Головному управлінню Пенсійного фонду України в Закарпатській області за період з жовтня 2023 по листопад 2023 р. підлягає по Списку 2 відповідно до п. "б-З" ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» заборгованість в розмірі 51 552.16 грн. Проте відповідач, в порушення законодавчих вимог, належного відшкодування сум, виплачених зазначеним громадянам пільгових пенсій, не здійснив, а тому такі підлягають стягненню в судовому порядку.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 15 грудня 2023 року відкрито спрощене позовне провадження в даній адміністративній справі, встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов п`ятнадцять днів з дня вручення йому копії даної ухвали суду.

Відповідно до трекінку " Укрпошта" ухвала суду від 15 грудня 2023 року повернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду без вручення з відміткою органу поштового зв`язку « відсутність адресата за вказаною адресою», датованою 27.01.2024 року.

Відповідно до інформації отриманої судом з ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців відповідач знаходиться за адресою куди надсилалися як позовні заяви, так і ухвала суду.

Відповідно до ч. 10 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), ухвала про відкриття провадження у справі постановляється з додержанням вимог статті 126 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 126 КАСУ вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи також правову позицію викладену у постанові Верховного суду від 10.05.2023 №75517944/18, у постанові КЦС ВС від 10.05.2023 року у справі 755/17944/18 відповідач вважається належним чином повідомлений про розгляд даної адміністративної справи.

Представник відповідача відзив на позовну заяву не подав.

Згідно ч. 6 ст. 162 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

27 грудня 2023 року позивачем подано до суду заяву про збільшення позовних вимог, відповідно до якої просять суд стягнути з Філії "Королівський спеціалізований кар`єр" Дочірного підприємства "Закарпатський облавтодор" на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 78 461,50 гривень.

Заява про збільшення позовних вимог подано у відповідності до статті 47 КАС України, а відтак суд вважає за необхідне розгляд справи здійснювати з врахуванням заяви про збільшення позовних вимог від 27 грудня 2022 року. Відовідно до списку направлених листів заява про збільшення позовних вимог направлена також за адресою , яка міститься в ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців

Обставини встановлені судом.

Філія "Королівський спеціалізований кар`єр" Дочірного підприємства "Закарпатський облавтодор" є платником збору на обов`язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України «Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування», а також платником страхових внесків відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

З матеріалів справи вбачається, що громадяни ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , працювали у філії "Королівський спеціалізований кар"єр" Дочірного підприємства "Закарпатський облавтодор" в шкідливих умовах праці, повний робочий день по списку № 2 відповідно до п. "б-з" ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991р. вказані обставини дали їм право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, що підтверджується записами в трудовій книжці, а також довідками про підтвердження пільгового стажу.

Відповідно до надісланих Відповідачу розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відшкодуванню Головному управлінню Пенсійного фонду України в Закарпатській області за період з жовтня 2023 року по листопад 2023 року підлягає 51 552.16 грн.

Разом з тим, заборгованість відповідача збільшилася за грудень 2023 року на 26 909.34 грн. та стоном на 25.12.2023 року становить78 461,50 гривень., що підтверджується зведеним розрахунком .

Мотиви та норми права застосовані судом.

Відповідно до норм абз. 4 п. 1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 року №400/97-ВР, для платників збору, визначених пунктами 1 і 2 частини першої статті 1 цього Закону, крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, об`єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» відповідно до пунктів «б» - «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та призначених після дня набрання чинності зазначеним Законом відповідно до пунктів 2 - 8 частини другої статті 114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» у період до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року №1058-IV, підприємства та організації вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до частини другої статті 114 цього Закону, - до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону за раніше діючим порядком.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 (далі - Інструкція), якою, зокрема, встановлено, що підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму зазначену в повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Відповідно до п. 6.4 розділу 6 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Таким чином, провівши правовий аналіз законодавчих норм, що регулюють спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що суб`єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, повинні сплачувати збір на обов`язкове державне пенсійне страхування у 100% розмірі від об`єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених, зокрема, відповідно до п. «б-з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», до досягнення працівниками пенсійного віку.

При цьому підставою для відшкодування підприємством органам Пенсійного Фонду витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за відповідний період.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем направлялись на адресу Філії "Королівський спеціалізований кар`єр" Дочірного підприємства "Закарпатський облавтодор" розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», проте, в порушення зазначених вимог Закону, відповідач належного відшкодування сум, виплачених вказаним вище громадянам, пільгової пенсії та витрат на її доставку не здійснило.

Отже, заборгованість відповідача з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з жовтня 2023 року по грудень 2023 року складає 78 461,50 гривень.

На час розгляду даної адміністративної справи відповідач заборгованість не сплатив.

Відповідно до ч.1 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Матеріалами справи доведено заборгованість відповідача у сумі 78461,50 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, правомірність звернення до суду з зазначеним позовом, в зв`язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані (відзив проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Керуючись ст. ст.243-246 КАС України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (88008, Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Народна, 4, код ЄДРПОУ 20453063) до Філії "Королівський спеціалізований кар`єр" Дочірного підприємства "Закарпатський облавтодор" (вул. Миру, 1,с. Вербовець,Закарпатська обл., Берегівський р-н,90322, Код ЄДРПОУ 05471804) про стягнення заборгованості - задовольнити.

2.Стягнути з Філії "Королівський спеціалізований кар`єр" Дочірного підприємства "Закарпатський облавтодор" (вул. Миру, 1,с. Вербовець,Закарпатська обл., Берегівський р-н,90322, Код ЄДРПОУ 05471804) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в сумі 78 461,50 гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Восьмого апеляційного адмінсуду.

СуддяЗ.Б.Плеханова

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116833878
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —260/10820/23

Рішення від 07.02.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

Ухвала від 15.12.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Плеханова З.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні