Постанова
від 07.02.2024 по справі 540/4402/21
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2024 р.м. ОдесаСправа № 540/4402/21

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді-доповідача Скрипченка В.О.,

суддів Коваля М.П. та Осіпова Ю.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі апеляційну скаргу Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 12 червня 2023 року (суддя Скупінська О.В., м. Одеса, повний текст рішення складений 12.06.2023) по справі за адміністративним позовом Інституту Військово-морських сил Національного університету "Одеська морська академія" до ОСОБА_1 про стягнення сум витрат, пов`язаних з утриманням у вищому навчальному закладі,-

В С Т А Н О В И В:

18 серпня 2023 року Інститут Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" звернувся до адміністративного суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просив стягнути з відповідача 82 202,37 грн. витрат, пов`язаних з утриманням у вищому навчальному закладі.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 12 червня 2023 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Не погоджуючись з вищезазначеним рішенням позивач подав апеляційну скаргу, у якій, посилаючись на неправильно застосовано норми матеріального права, просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким повністю задовольнити його позовні вимоги.

В обґрунтування поданої скарги апелянт зазначає, що кошти, які просить стягнути позивач, є безпосередньо вартістю утримання у навчальному закладі, та не є вартістю навчання (освіти) в розумінні статті 39-1 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", оскільки всі курсанти без винятку перебувають на державному забезпеченні та навчаються на безоплатній основі.

Відповідач своїм правом подати відзив на апеляційну скаргу не скористався, що, відповідно до статті 304 КАС України, не перешкоджає апеляційному перегляду справи.

Справа розглянута судом першої інстанції за правилами спрощеного позовного провадження.

Апеляційним судом справа розглянута в порядку письмового провадження відповідно до статті 311 КАС України, якою передбачено, що суд апеляційної інстанції може розглянути справу без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, у разі подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які ухвалені в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження).

Заслухавши суддю-доповідача, доводи апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів і вимог поданої скарги, апеляційний суд дійшов таких висновків.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, між Міністерством оборони України в особі начальника Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" та ОСОБА_1 укладено контракт про проходження військової служби (навчання) у Збройних Силах України курсантами вищого військового навчального закладу, військового начального підрозділу вищого начального закладу, який набув чинності з 28.07.2017 року (а.с. 9-10, 70-72).

Пунктом 1 даного Контракту визначено, що курсант матрос ОСОБА_1 ознайомився із законами та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють порядок проходження військової служби (навчання), і добровільно бере на себе зобов`язання відшкодувати Міністерству оборони України витрати, пов`язані з утриманням у закладі, в якому проходить військову службу (навчання), для проходження військової служби на посадах офіцерського складу в разі дострокового розірвання Контракту через небажання продовжувати навчання або недисциплінованість чи відмови від подальшого проходження військової служби на посадах офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу у випадках, визначених частиною десятою статті 25 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу".

Наказом ректора Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" від 28.07.2017 №1326 відповідно до вимог спільного наказу Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2017 року № 316ДСК/2-дск "Про організацію прийому в 2017 році слухачів, курсантів та студентів на навчання до вищих навчальних закладів для підготовки військових фахівців з вищою освітою", Правил прийому до Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" у 2017 році та рішення відбіркової комісії Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" (протокол від 28.07.2017 № 1, відповідача зараховано на навчання до Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" на 1-й курс за денною формою навчання на 2017-2018 навчальний рік за ступенем вищої освіти бакалавра за державним замовленням для Збройних Сил України (а.с. 7, 68).

Наказом начальника Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" від 28.07.2017 року №157 ОСОБА_1 зараховано на всі види забезпечення, призначено на посаду курсанта та присвоєно військове звання "матрос" (а.с. 8, 69).

На підставі наказу ректора Національного університету "Одеська морська академія" від 26.07.2021 року №1022 ОСОБА_1 відраховано за академічну неуспішність (а.с. 10, 73).

Наказом начальника Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" від 29.07.2021 №143 відповідачу оголошено суму до відшкодування за час навчання в Інституті Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" у розмірі 82 202 гривень 37 копійок (грошове забезпечення 31365 гривень 92 копійок, продовольче забезпечення 24001 гривень 74 копійок, речове забезпечення 23068 гривень 60 копійок, забезпечення тимчасового розміщення (проживання) за час навчання 3578 гривень 83 копійки, медичне забезпечення (санаторно-курортним лікуванням не забезпечувався) 187 гривень 28 копійок) (а.с. 11, 74).

Копію повідомлення про відшкодування за час навчання в Інституті у розмірі 82202,37 грн. ОСОБА_1 отримав 29.07.2021 (а.с. 13, 80).

Оскільки ОСОБА_1 добровільно не відшкодував витрати, пов`язані з утриманням у закладі, Інститут звернувся до суду з даним позовом про стягнення зазначеної заборгованості.

Ухвалюючи рішення про відмову у задоволенні позовних вимог суд першої інстанції виходив з того, що відповідач має статус дитини, позбавленої батьківського піклування, тому, відповідно до приписів Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", звільнений від плати за навчання, та, як наслідок звільнений і від відшкодування Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія", що є навчальним закладом державної форми власності.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції з наступного.

Так, відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Функції, склад Збройних Сил України, правові засади їх організації, діяльності, дислокації, керівництва та управління ними визначено Законом України від 06.12.1991 року №1934-XII "Про Збройні Сили України" (далі Закон №1934-XII).

За приписами статті 3 цього Закону до структури Збройні Сили України входять, зокрема органи військового управління, з`єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, що не належать до видів та окремих родів військ (сил) Збройних Сил України.

Згідно з частиною першою статті 15 Закону №1934-XII фінансування Збройних Сил України здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, які виділяються Міністерству оборони України окремим рядком на утримання Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, а також інших джерел, передбачених законодавством.

Правове регулювання відносин між державою і громадянами України у зв`язку з виконанням ними конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, а також загальні засади проходження в Україні військової служби визначає Закон України від 25.036.1992 року №2232-XII "Про військовий обов`язок і військову службу" (далі Закон №2232-XII).

Згідно абзацу першого частини першої статті 25 Закону №2232-XII підготовка громадян України для проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу проводиться у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів. У них здійснюється навчання курсантів, слухачів, студентів, ад`юнктів і докторантів.

Частиною десятою статті 25 Закону №2232-XII (у редакції, чинної на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу, а також особи офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п`яти років після закінчення вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу вищого навчального закладу відповідно до підпунктів "д", "е", "є", "з", "и" пункту 1 частини п`ятої статті 26 цього Закону, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці навчальні заклади, витрати, пов`язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, відповідно до порядку і умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється у судовому порядку.

Механізм відшкодування курсантами в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу після закінчення вищого навчального закладу, а також особами офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п`яти років після закінчення вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу вищого навчального закладу (далі - вищі навчальні заклади) відповідно до пунктів "е", "є", "ж", "и", "і" частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу" витрат, пов`язаних з їх утриманням у вищому навчальному закладі визначає Порядок відшкодування курсантами та особами офіцерського складу витрат, пов`язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2006 року №964 (далі Порядок №964).

Пунктом 3 Порядку №964 передбачено, що відшкодування здійснюється у розмірі фактичних витрат, пов`язаних з:

грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням;

перевезенням до місця проведення щорічної основної та канікулярної відпустки та у зворотному напрямку;

оплатою комунальних послуг і вартості спожитих енергоносіїв.

Порядок розрахунку витрат установлюється Міноборони разом з Мінфіном, МВС, Адміністрацією Держприкордонслужби, Управлінням державної охорони, СБУ, Службою зовнішньої розвідки, Держспецтрансслужбою.

Відповідно до пункту 4 Порядку №964 розрахунок фактичних витрат здійснюється вищим навчальним закладом згідно з нормами утримання курсантів.

Згідно з пунктом 8 Порядку №964 сума відшкодованих витрат зараховується до спеціального фонду державного бюджету і використовується відповідно до кошторису Міноборони, МВС, Адміністрації Держприкордонслужби, Управління державної охорони, СБУ, Служби зовнішньої розвідки та Держспецтрансслужби.

Як встановлено судом першої інстанції та визнається Інститутом, відповідач має статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Рішенням Каланчацького районного суду Херсонської області від 18 березня 2008 року по справі № 2-193/08 за позовом Каланчацької районної державної адміністрації як органу опіки та піклування позбавлено батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. М. Горького Каланчацького району Херсонської області та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку с. Смотрич Кам`янець-Подільського району Хмельницької області відносно їх неповнолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; призначено опікуном ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительку с. М. Горького Каланчацького району Херсонської області над неповнолітніми дітьми ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до статті 8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа.

Право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Таким чином, враховуючи, що Інститут Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" є навчальним закладом державної форми власності, а ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , станом на дату відрахування з Інституту ще не виповнилось 23 років, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про безпідставність позовних вимог Інституту до відповідача, що має статус дитини, позбавленої батьківського піклування, про стягнення з нього витрат, пов`язаних з утриманням у вищому навчальному закладі.

Відхиляючи як неаргументовані доводи апелянта про те, що кошти, які Інститут просить стягнути з відповідача, є безпосередньо вартістю утримання у навчальному закладі, та не є вартістю навчання (освіти) в розумінні статті 39-1 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", оскільки відповідно до визначення абзацами третім та десятим статті 1 згаданого Закону статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, - визначене відповідно до законодавства становище дитини, яке надає їй право на повне державне забезпечення і отримання передбачених законодавством пільг; державне утримання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа - повне забезпечення відповідно до державних соціальних стандартів матеріальними та грошовими ресурсами дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа для задоволення їх життєво необхідних потреб та створення умов для нормальної життєдіяльності.

Підсумовуючи викладене колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та не допустив порушень норм матеріального і процесуального права при вирішенні справи, і наведені в апеляційній скарзі доводи правильність рішення суду не спростовують.

Доводи апеляційної скарги є необґрунтованими та не спростовують вірних висновків суду першої інстанції.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 315 КАС України, за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін.

Відповідно до статті 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Відтак, апеляційна скарга позивача задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 292, 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 328, 329 КАС України, апеляційний суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Інституту Військово-Морських Сил Національного університету "Одеська морська академія" залишити без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 12 червня 2023 року без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та оскарженню не підлягає відповідно до ч. 6 ст. 12, ст. 257 та ч. 5 ст. 328 КАС України.

Головуючий суддя-доповідачВ.О.Скрипченко

СуддяМ.П.Коваль

СуддяЮ.В.Осіпов

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116838187
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері освіти, науки, культури та спорту

Судовий реєстр по справі —540/4402/21

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Уханенко С.А.

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Соколов В.М.

Постанова від 07.02.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 12.10.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 12.10.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Рішення від 12.06.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

Ухвала від 13.04.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

Ухвала від 04.04.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні