Постанова
від 07.02.2024 по справі 487/1143/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа №487/1143/24

Провадження №1-кс/487/1284/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.02.2024 Слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання слідчого СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12023152030002030, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.12.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

06.02.2024 слідчий СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням, погодженим прокурором Окружної прокуратури м.Миколаєва ОСОБА_4 в рамках здійснення досудового розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесено до ЄРДР за №12023152030002030 від 14.12.2023, в якому просила надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів ( з можливістю вилучення) а саме: медичної документації на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які перебувають у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " МОР, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що зазначені документи необхідні для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, зокрема призначення судово-медичної експертизи.

В судове засідання слідчий не з`явилась, надала заяву про розгляд справи у її відсутності, клопотання підтримує у повному обсязі.

Відповідно до ст. 163 ч.4 КПК України клопотання про тимчасовий доступ до документів розглянуто за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що в проваджені СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області перебуває кримінальне провадження №12023152030002030 від 14.12.2023 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України .

Досудовим розслідуванням встановлено, що 14.12.2023 близько 07:15 год в АДРЕСА_2 відбулась дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля марки «Skoda Fabia» реєстраційний номер НОМЕР_1 під керуванням водія ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та пішохода ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка була доставлена до ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В результаті вищевказаної події, 14.01.2023 ОСОБА_5 госпіталізовано КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " МОР, яка перебувала на лікуванні у зазначеному закладі з 14.12.2023 по 21.12.2023.

На теперішній час у органу досудового слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " МОР, а саме до медичної документації на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою проведення судово медичної експертизи.

Статтею 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» визначено, що пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров`я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні.

Згідно з ч. 1 ст. 40 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» медичні працівники та інші особи, яким у зв`язку з виконанням професійних або службових обов`язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 11 Закону України «Про інформацію» не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її стан здоров`я, а також адреса, дата і місце народження.

Згідно з вимогами ч. ч. 1 - 3 ст. 21 Закону України «Про інформацію» інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація. Конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб`єктів владних повноважень. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

Відносини, пов`язані з правовим режимом конфіденційної інформації, регулюються законом.

Абзацом 10 статті 2 Закону України «Про захист персональних даних» визначено, що персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Відповідно до ч. 2 ст. 14 Закону України «Про захист персональних даних» поширення персональних даних без згоди суб`єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Ці відомості є фактичними даними, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а відтак, відповідно, до ст.ст. 84, 99 КПК України можуть бути використані як доказ.

Іншими способами, тобто без тимчасового доступу до медичної документації, неможливо довести обставини, які передбачається довести - обставини правомірності спричинення тілесних ушкоджень та їх тяжкості для визначення кінцевої кваліфікації.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ст. 93 ч. 2 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до положень п.4 ч.2 ст.162 КПК України відомості, які можуть становити конфіденційну інформацію, відносяться до охоронюваної законом таємниці та порядок доступу до неї регулюється положеннями ч.5 та 6 ст.163 КПК України.

Порядок доступу до такої інформації регулюється положеннями ч.ч. 5, 6 ст.163 КПК України, а саме, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частино 7 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим надані докази обставин, на які він посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6,7 ст. 163 КПК України.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, слідчий суддя дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, а саме: медичної документації на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " МОР, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала дійснадо 07.03.2024 (включно).

Роз`яснити посадовим особам КНП " ІНФОРМАЦІЯ_2 " МОР, положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116842029
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/1143/24

Постанова від 07.02.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

Постанова від 07.02.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні