Рішення
від 08.02.2024 по справі 289/1677/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/1677/23

Номер провадження 2/289/58/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.02.2024 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі: під головуванням судді Мельника О.В., з секретарем судових засідань Галькевич Ю.В розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 (місце знаходження/ місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Радомишльської міської ради в особі Чайківський старостинський округ Житомирської області (місце знаходження / місце проживання: вул. Радомишльська, 5, с. Чайківка, Житомирський район, Житомирська область, 12250) про визнання права власності,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду із позовом до відповідача про визнання права власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її матір ОСОБА_2 , після смерті якої залишилася спадкове майно, яке прийняла позивачка, шляхом оброблення земельної ділянки, вирощування сільськогосподарської продукції та збирання урожаю. Спадкове майно також складається з права на земельну частку (пай) в колективній власності КСП «Полісся» с. Чайківка, Чайківської сільської ради Радомишльського району Житомирської області розміром 3,25 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належало померлій згідно Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_6 виданого на ім`я ОСОБА_2 на підставі Рішення Радомишльської РДА № 297 від 26.09.1996 року.

Позивачка подала заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори, на підставі якої нотаріусом було заведено спадкову справу, однак у видачі свідоцтва було відмовлено за відсутності правовстановлюючих документів.

Тому, вона просить суд визнати за нею право власності на земельну частку (пай) в колективній власності КСП «Полісся» с. Чайківка, Чайківської сільської ради Радомишльського району Житомирської області, розміром 3,25 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належало померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Ухвалою від 24.07.2023 року відкрито загальне провадження у справі та призначено підготовче засідання.

Позивачка в судове засідання з`явилась. Через канцелярію суду подала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задоволити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Подав заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги підтримує.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку про можливість ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів та вважає позов таким, що підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується виданим виконкомом Чайківської сільської ради Радомишльського району Житомирської області свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 19 листопада 2002 рокуроку, про що зроблено актовий запис № 19.

Згідно виданого повторно Чайківською сільською радою Радомишльського району Житомирської області свідоцтва про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , серії НОМЕР_2 від 21 січня 1998 року її матір`ю є ОСОБА_2 .

З свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 11.11.2004 року, яке видане виконкомом Чайківської сільської ради Радомишльського району Житомирської області вбачається, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що зроблено запис № 15.

Копія свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 від 11 вересня 2018 року підтверджує факт зміни прізвища позивача з « ОСОБА_1 » на « ОСОБА_1 » в зв`язку з державною реєстрацією шлюбу.

З довідки виданої Чайківським старостинським округом Радомишльської міської ради Житомирського району, Житомирської області за № 249 від 03.05.2023 року вбачається, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 постійно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім померлої в цьому будинку, на день її смерті та протягом шести місяців після смерті, проживали та були зареєстровані син - ОСОБА_7 , дочка - ОСОБА_8 , дочка - ОСОБА_1 , внука - ОСОБА_10 .

Сестра позивачки ОСОБА_8 фактично відмовилася від прийняття спадщини, що підтверджується копією заяви від 01.05.2023 року. Брат позивачки ОСОБА_7 відмовився від прийняття спадщини, що підтверджується копією заяви від 03.05.2023 року. Брат позивачки ОСОБА_11 відмовився від прийняття спадщини, що підтверджується копією заяви від 03.05.2023 року. Брат позивачки ОСОБА_12 відмовився від прийняття спадщини, що підтверджується копією заяви від 10.05.2023 року.

Право власності спадкодавця на вказану земельну ділянку підтверджуються Сертифікатом на право власності на земельну частку (пай) серії НОМЕР_7, виданого на підставі рішення Радомишльської районної державної адміністрації від 26.09.1996 року № 297 яка перебуває в колективній власності КСП «Полісся» розміром 3,25 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

З повідомлення ОСОБА_1 Радомишльської державної нотаріальної контори Житомирської області від 16.11.2023 року № 552/01-16 вбачається, що видати свідоцтво про право на спадщину не можливо у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

За змістом ст. 3 ЦПК України, кожна особа має право на звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно положень частин 1, 2 ст. 1220, частини 1 ст. 1222, частини 3 ст. 1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, часом відкриття спадщини в такому випадку є день смерті особи. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Частинами 1, 3 ст. 1268, частиною 1 ст. 1269, частиною 1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

За змістом зазначених норм прийняття особою спадщини обумовлюється або постійним проживанням спадкоємця із спадкодавцем на час відкриття спадщини, або, в разі відсутності наведених вище обставин - поданням до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини у визначений ч. 1 ст. 1270 ЦК України строк.

Як вбачається з ч.1 п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця Державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

У відповідності до ст. 1218 ЦК України до складу спадкової маси можуть переходити тільки ті права і обов`язки, носієм яких був спадкодавець і на момент відкриття спадщини вони не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 131 Земельного кодексу України, громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі успадкування.

У відповідності до ч. 1 ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно з ст. ст. 41, 55 Конституції України, право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Права людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна, інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 529 ЦК Української РСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Стаття 549 ЦК Української РСР визнає, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Особи, для яких право спадкоємства виникає лише у випадку неприйняття спадщини іншими спадкоємцями, можуть заявити про свою згоду прийняти спадщину протягом строку, що залишився для прийняття спадщини. Якщо строк, що залишився, менше трьох місяців, він продовжується до трьох місяців.

Згідно зі ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

За таких обставин, суд приходить до висновку про наявність належних правових підстав для визнання права власності позивача на земельну частку (пай), а відтак позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 23, 76, 81, 141, 258, 265, 273, 354 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Радомишльської міської ради в особі Чайківський старостинський округ Житомирської області про визнання права власності на земельну частку (пай) - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_5 , в порядку спадкування за законом після смерті матері, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельну частку (пай), а саме: 3,25 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на земельну частку (пай) в колективній власності КСП «Полісся» с. Чайківка Чайківської сільської ради Житомирського (до ліквідації та утворення районів Радомишльського) району, Житомирської області, згідно сертифікату серії НОМЕР_7.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О. В. Мельник

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116846340
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —289/1677/23

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Мельник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні