Ухвала
від 07.02.2024 по справі 526/287/24
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/287/24

Провадження № 6/526/10/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Максименко Л.В.

секретаря судового засідання Павленко Т. І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Гадяч заяву Філії «Гадяцьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі директора Федяя Ігоря Андрійовича, боржники: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , заінтересована особа: Гадяцький відділ державної виконавчої служби у Миргородському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони у виконавчому провадженні,

в с т а н о в и в:

24січня 2024року Філія«Гадяцьке лісовегосподарство» Державного спеціалізованогогосподарського підприємства«Ліси України»в особідиректора ФедяяІ.А.звернулося досуду з заявоюпро замінусторони виконавчогопровадження направонаступника,а саме замінитиДП «Гадяцькелісове господарство»на йогоправонаступника Філію «Гадяцькелісове господарство»Державного спеціалізованого господарськогопідприємства «ЛісиУкраїни»,що євідокремленим підрозділомДержавного спеціалізованого господарськогопідприємства «ЛісиУкраїни» увиконавчому провадженні №70697969, відкритому на підставі виконавчого листа від 28.11.2022 №526/2380/21, виданого Гадяцьким районним судом про стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на користь ДП «Гадяцьке лісове господарство» 130431, 05 грн майнової шкоди солідарно.

Вказане виконавче провадження перебуває на виконанні у Гадяцькому відділі державної виконавчої служби у Миргородському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Сторони по справі у судове засідання не з`явились, їх неявка не перешкоджає розгляду даного питання.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Частиною першоюстатті 47 ЦПК Українивстановлено, що здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

За приписамистатті 48 ЦПК України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Наведеному відповідають і положення частини другоїстатті 80 ЦК України, відповідно до якої юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до частин третьої-четвертоїстатті 87 ЦК Українипорядок утворення та правовий статус юридичних осіб публічного права встановлюєтьсяКонституцією Українита законом. Моментом створення юридичної особи вважається день її державної реєстрації.

Згідно з частинами першою, третьою-п`ятоюстатті 95 ЦК Українифілією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду, сформованій у справі №760/32455/19 від 14.06.2021, філії та представництва, які не є юридичними особами, не наділені цивільною процесуальною дієздатністю та не можуть виступати стороною у цивільному процесі. Тому справи, в яких відповідачем виступає філія чи представництво, не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства, у зв`язку з відсутністю сторони у цивільному процесі, до якої пред`явлено позов, а отже неможливістю вирішення цивільного спору.

До суду із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні звернулась Філія «Гадяцьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі директора Федяя І. А.

Аналіз наведених норм права дає підстави для висновку, що філії та представництва, які не є юридичними особами, не наділені цивільною процесуальною дієздатністю та не можуть виступати стороною у цивільному процесі.

Так, згідно положення про Філію «Гадяцьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», затвердженого наказом спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» 26.12.2023 №2180, Філія є відокремленим підрозділом Підприємства, який не має статусу юридичної особи.

Довіреність Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі виконавчого директора Лицура І. М., видана директору Філії «Гадяцьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» Федяю І. А., відповідно до якої він уповноважений здійснювати дії в інтересах Довірителя, пов`язані з діяльністю Філії «Гадяцьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», а отжене наділений цивільною процесуальною дієздатністю від Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» тане може виступати стороною уцивільному процесі.

Отже, суд приходить до висновку, що належним заявником про заміну сторони у виконавчому провадженні є Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України», а не його Філія «Гадяцьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Виходячи з наведеного, суд вважає, що заява Філії «Гадяцьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» про заміну сторони виконавчого провадження не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 80, 95 ЦК України, ч. 3 ст. 442 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

заяву Філії «Гадяцьке лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі директора Федяя Ігоря Андрійовича, боржники: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , заінтересована особа: Гадяцький відділ державної виконавчої служби у Миргородському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони у виконавчому провадженні - залишити без задоволення.

Головуюча: Л. В. Максименко

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116846929
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —526/287/24

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні