Ухвала
від 08.02.2024 по справі 347/3376/23
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/3376/23

Провадження № 1-кп/347/153/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2024 року м.Косів

Косівський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

секретаря с/з ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Косів обвинувальний акт у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12023096190000203 від 21 листопада 2023 року щодо:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, одруженого на утримання має 3-х неповнолітніх дітей, освіта середня, депутатом не обирався, раніше не судимий,

який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України

в с т а н о в и в :

Обвинувачений ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України.

Кримінальне правопорушення вчинено за таких обставин.

ОСОБА_4 , перебуває на обліку в Управлінні соціального захисту населення Косівської районної державної адміністрації з березня 2020 року у статусі «особа. яка: проживає разом з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного, закладу погребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею» у зв`язку із здійсненням догляду за інвалідом II групи внаслідок психічного розладу - ОСОБА_5 .

Так, 10.03.2020 ОСОБА_4 звернувся в УСЗН Косівської РДА із заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, із відміткою - «допомога на догляд (щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного: розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує; постійного стороннього догляду, на догляд за ним)» та: протиправно отримав грошову допомогу на догляд за вищевказаною особою, призначену відповідно ст. 5 Закону України «Про психіатричну допомогу» та Постанови Кабінету Міністрів України № 1192 від 02.08.2000 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного, закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за, нею», яку призначено на підставі рішень УСЗН Косівської РДА від 10.03.2020.

Відповідно до п. 4 зазначеної вище Постанови, допомога на догляді надається дієздатній особі, яка зареєстрована або постійно проживає на одній житловій площі з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, що є вимогою виплати щомісячної грошової допомоги. Відповідно до висновку, лікарської комісії медичного закладу, щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи II групи внаслідок психічного розладу, ОСОБА_5 потребує постійного стороннього догляду.

Згідно п. 7 вказаної вище постанови, для призначення грошової допомоги 1 на догляд, особою, яка звертається за її призначенням, разом із іншими документами подається заява. Форма заяви затверджується Міністерствам соціальної політики України, а саме наказом- № 441 від 21.04.2015 «Про затвердження форми заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг», у якій особа ставить свій підпис та дату про ознайомлення, і крім іншого, під наступним текстом: «мене повідомлено, що в разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання мною соціальної допомоги у компенсації та пільг, я зобов`язуюсь повідомити органи праці та соціального захисту населення».

Всупереч зазначеному, ОСОБА_4 , переслідуючи корисливий мотив, діючи з умислом на заволодіння грошовими коштами допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного: закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, достовірно; знаючи, що у разі припинення здійснення догляду або за наявності інших причин, що впливають на призначення та виплату компенсаційної виплати, особа; зобов`язана вчасно повідомити Управління соціального захисту населення Косівської районної державної адміністрації, не повідомив вказане управління про виїзд за кордон у період часу з 27 червня 2020 року по 31 липня 2020 року виїхав за межі території України та не здійснював догляд за інвалідом ОСОБА_5 , внаслідок чого, шляхом приховування відомостей, які мають суттєве значення для призначення компенсаційних виплат, шляхом обману, умисно, протиправно заволодів грошовими коштами державного бюджету в сумі 3 271 (три тисячі двісті сімдесят однією) гривнею 32 (тридцяти двома) копійками.

Крім цього, ОСОБА_4 , продовжуючи свої неправомірні дії об`єднані єдиним кримінальним умислом, переслідуючи корисливий мотив, діючи з умислом на заволодіння грошовими коштами допомоги особі, яка: проживає разом з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує, постійного стороннього догляду, на догляд за нею, достовірно знаючи, що у разі; припинення здійснення догляду або за наявності інших причин, що впливають на призначення та виплату компенсаційної виплати, особа зобов`язана вчасно повідомити Управління соціального захисту населення Косівської районної державної адміністрації, не повідомив вказане управління про виїзд за кордон у період часу з 06 травня 2022 року по 30 червня 2022 року, виїхав за межі території України та не здійснював догляд за інвалідом ОСОБА_5 , внаслідок чого, шляхом приховування відомостей, які мають суттєве значення для призначення компенсаційних виплат, шляхом обману, умисно, протиправно заволодів грошовими коштами державного бюджету в сумі 5 280 (п`ять тисяч двісті вісімдесят) гривень.

В результаті приховування відомостей, які мають суттєве значення для призначення компенсаційних виплат, ОСОБА_4 шляхом обману, умисно, протиправно заволодів грошовими коштами державного бюджету: в сумі 8 551 грн. 32 коп.

Таким чином, ОСОБА_4 обвинувачується у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_4 свою вину визнав, щиро розкаявся, просила його суворо не карати, зробив для себе правильні висновки. Також ствердив, що вся завдана ним шкода, повністю відшкодована. У зв`язку з цим, подав письмову заяву, про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Прокурор не заперечувала щодо задоволення клопотання, вважала, що таке слід задовольнити. Дійсно обвинувачений ОСОБА_4 всю завдану шкоду відшкодував, про що надала відповідні оригінали квитанцій.

Вислухавши думку учасників судового провадження, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ст. 44 КК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, яке згідно ст. 12 КК України є кримінальним проступком.

Відповідно до ч. 1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється виключно судом, а згідно з нормами ч. 3 ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 284 КПК України визначено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Крім того, згідно Постанови Пленуму Верховного Суду України N 12 від 23.12.2005 року "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності", передбачене у ст. 45 КК України звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що ОСОБА_4 раніше не судимий, має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, всю завдану ним шкоду відшкодував в повному обсязі.

Представник потерпілого в письмовій заяві, просила проводити розгляд справи без участі представник потерпілого. До обвинуваченого претензій немає, оскільки шкода відшкодована.

Враховуючи, що ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, яке згідно ст. 12 КК України є кримінальним проступком, вину свою у вчиненому визнав повністю, раніше не судимий, щиро розкаявся, завдану шкоду повністю відшкодував, та згідний на закриття кримінального провадження, у зв`язку зі звільненням від кримінальної відповідальності, суд вважає за можливе звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України, а кримінальне провадження відносно нього закрити.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

Запобіжний захід щодо обвинуваченого ОСОБА_4 на стадії досудового розслідування та судового розгляду не обирався, арешт на майно не накладався.

Судові витрати та речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

керуючись ст. ст. 284, 285, 286, 288, 314, 370, 371, 372, 395 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 про звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статтю 190 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям і закриття кримінального провадження - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1. ст. 190 КК України на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження внесене до ЄРДР за реєстраційним № 12023096190000203 від 21.11.2023 стосовно ОСОБА_4 , який обвинувачуєтьсяу вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.190КК України- закрити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення через Косівський районний суд Івано-Франківської області.

Копію ухвали негайно після її проголошення вручити обвинуваченій та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116849366
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —347/3376/23

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КІЦУЛА Ю. С.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КІЦУЛА Ю. С.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КІЦУЛА Ю. С.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КІЦУЛА Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні