Ухвала
від 07.02.2024 по справі 910/1446/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

07.02.2024Справа № 910/1446/24

Суддя Господарського суду міста Києва Котков О.В., розглянувши матеріали за позовом Комунальної установи «Одесреклама» Одеської міської ради (65022, м. Одеса, вул. Косовська, 2-Д) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бігборд" (04070, м. Київ, вул. Ігорівська, 14-А) про стягнення грошових коштів,-

ВСТАНОВИВ:

06 лютого 2024 року до Господарського суду міста Києва від Комунальної установи «Одесреклама» Одеської міської ради (позивач) надійшла позовна заява № 69/01-27 від 31.01.2024 року до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бігборд" (відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 9 696 921,21 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконання відповідачем зобов`язань за договором № 524-рд на право тимчасового користування місцями для розташування рекламних засобів від 25.11.2019 року.

Згідно з приписами пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

В якості доказу направлення Товариству з обмеженою відповідальністю "Бігборд" копії позовної заяви № 69/01-27 від 31.01.2024 року з доданими до неї документами позивачем до позовної заяви додано накладну № 6502200655572 та опис вкладення у цінний лист від 02.02.2024 року.

З наданого опису вкладення у цінний лист від 02.02.2024 року вбачається, що позивачем направлено відповідачу не всі додатки до позовної заяви, а саме не направлено договір № 524-рд від 25.11.2019 року з додатками до нього, копії яких додані до позовної заяви.

Посилання позивача на відсутність необхідності надсилати відповідачу копії цих документів суд не приймає до уваги, оскільки в ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено обов`язок позивача до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення в незалежності від наявності таких документів в учасника справи.

За таких обставин, наданий позивачем опис вкладення у цінний лист від 02.02.2024 року не підтверджує направлення відповідачу копії позовної заяви з усіма додатками.

За приписами пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачено, що з 1 січня 2024 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 3028,00 грн.

Статтею 9 Закону України «Про судовий збір» передбачено сплату судового збору за місцем розгляду справи із зарахуванням його до спеціального фонду державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Так, позивач звернувся до суду з позовом про стягнення 9 696 921,21 грн.

Відтак, звертаючись до суду з даним позовом позивач повинен був сплатити судовий збір у розмірі 145 453,82 грн.

Водночас, в прохальній частині позовної заяви позивач просить суд відстрочити сплату судового збору.

Розглянувши клопотання про відстрочення сплати судового збору, проаналізувавши норми чинного законодавства, якими врегульовано порядок звільнення, відстрочення та розстрочення сплати судового збору, господарський суд дійшов висновку про відмову у його задоволенні з огляду на таке.

Згідно із частиною другою статті 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Частиною першою статті 8 Закону України "Про судовий збір" визначено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

У відповідності до частини другої статті 8 Закону України "Про судовий збір" суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Що ж до самих умов, визначених в статті 8 вказаного Закону, то вони диференційовані за суб`єктним та предметним застосуванням.

Так, умови, визначені у пунктах 1 та 2 частини першої статті 8 вказаного Закону, можуть застосовуватися лише до позивачів - фізичних осіб, котрі перебувають у такому фінансовому стані, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру їх річного доходу, та до позивачів, що мають певний соціальний статус - є військовослужбовцями, батьками, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; одинокими матерями (батьками), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; особами, які діють в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Щодо третьої умови, визначеної у пункті 3 частини першої статті 8 вказаного Закону, то законодавець, застосувавши слово «або», не визначив можливість її застосування за суб`єктом застосування, в той же час визначив коло предметів спору, коли така умова може застосовуватись, - лише у разі, коли предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Встановлений статтею 8 Закону України "Про судовий збір" перелік умов, для звільнення, зменшення розміру, відстрочення чи розстрочення сплати судового збору є вичерпним.

Оскільки предметом розгляду в даній справі не є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю, а на позивача не поширюється дія пунктів 1, 2 частини першої статті 8 Закону України "Про судовий збір", то підстави для задоволення господарським судом клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання позовної заяви відсутні.

З вищевикладених міркувань, господарський суд не знаходить правових підстав для задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору.

Господарський суд зауважує, що "право на суд" не є абсолютним, воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, включно з фінансовими. Так, інтереси справедливого здійснення правосуддя можуть виправдовуватися накладенням фінансових обмежень на доступ особи до суду. Вимога сплати зборів цивільними судами у зв`язку з поданням позовів, які вони мають розглянути, не може вважатися обмеженням права на доступ до суду, яке є саме по собі таким, що суперечить пункту 1 статті 6 Конвенції (рішення Європейського суду з прав людини від 19.06.2001 у справі "Креуз проти Польщі").

Таким чином, позивачу необхідно усунути недоліки позовної заяви та надати суду документ на підтвердження сплати судового збору у встановлених законом порядку і розмірі.

Крім того, зі змісту позовної заяви № 69/01-27 від 31.01.2024 року вбачається, що позивач просить стягнути з відповідача на свою користь заборгованість у розмірі 9 696 921,21 грн., з них: основного боргу - 6 286 988,75 грн., пені - 3 113 409,95 грн. та плати за розміщення незаповнених сюжетом рекламних засобів - 296 522,51 грн.

При цьому, суд звертає увагу, що прохальна частина позовної заяви не містить виокремлення відповідних сум, натомість позивач просить про стягнення 9 696 921,21 грн.

За змістом ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 164, 172, ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву № 69/01-27 від 31.01.2024 року Комунальної установи «Одесреклама» Одеської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бігборд" про стягнення грошових коштів - залишити без руху.

2. Надати Комунальній установі «Одесреклама» Одеської міської ради строк для усунення встановлених недоліків позовної заяви протягом 5 (п`яти) днів з дня вручення даної ухвали.

3. Зобов`язати Комунальну установу «Одесреклама» Одеської міської ради у встановлений судом строк через відділ діловодства суду надати:

- докази сплати судового збору у встановленому Законом порядку та розмірі в сумі 145 453,82 грн. (оригінал квитанції або платіжного доручення).

- докази надіслання відповідачу договору № 524-рд від 25.11.2019 року з додатками до нього (копії яких додані до позовної заяви) листом з описом вкладення із зазначенням вичерпного переліку документів, які були направлені відповідачу, в оригіналі;

- письмову заяву із виокремленням сум, які позивач просить стягнути з відповідача на свою користь;

- письмові пояснення щодо сум на які нараховується пеня;

- письмові пояснення щодо періодів нарахувань пені;

- докази часткових оплат за договором на суму 245 165,52 грн. та 294 834,48 грн. (платіжні доручення, банківські виписки, тощо), у разі їх відсутності надати письмові пояснення з цього приводу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата підписання: 07 лютого 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Котков

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено09.02.2024
Номер документу116854200
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення грошових коштів

Судовий реєстр по справі —910/1446/24

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні