Ухвала
від 01.02.2024 по справі 607/8128/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.2024 Справа №607/8128/22 Провадження №1-кп/607/410/2024

м. Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

в складі:

головуючого ОСОБА_1

за участю секретаря с/з ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022211040000752 від 03 червня 2022 року відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки с. Тростянець, Зборівського району, Тернопільської області, з вищою освітою, жительку АДРЕСА_1 , пенсіонерку, несудиму,

обвинувачену у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (в ред. згідно із Законом№ 3207-VI від 07.04.2011), -

за участю прокурора ОСОБА_4

захисника адвоката ОСОБА_5

обвинуваченої ОСОБА_3

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 , у відповідності до договору на проведення технічного нагляду за будівництвом №09-10/17 укладеного 06.10.2017 із комунальним підприємством Тернопільської обласної ради «Тернопількомунінвест», по здійсненні технічного нагляду по об`єкту «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі (далі Об`єкт), будучи відповідальною за проведення технічного нагляду на вказаному об`єкті, виконуючи організаційно-розпорядчі функції за спеціальним повноваженням та відповідно до ст.18 КК України будучи службовою особою, неналежно виконала свої службові обов`язки під час здійснення технічного нагляду за виконанням робіт з реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, за наступних обставин.

Встановлено, що механізм здійснення технічного нагляду під час нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту будівель і споруд, а також технічного переоснащення діючих підприємств (далі - будівництво об`єкта) визначається Порядком здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури (далі - Порядок), затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 903 від 11.07.2007 «Про авторський та технічний нагляд під час будівництва об`єкта архітектури».

Відповідно до п. 2 вказаного Порядку технічний нагляд забезпечує замовник (забудовник) протягом усього періоду будівництва об`єкта з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва або зміни (зокрема шляхом знесення) такого об`єкта.

Згідно з п. 3 Порядку технічний нагляд здійснюють особи, що мають виданий відповідно до законодавства архітектурно-будівельною атестаційною комісією кваліфікаційний сертифікат.

Встановлено, що 10.07.2017 головою Атестаційної архітектурно-будівельної комісії ОСОБА_3 видано кваліфікаційний сертифікат відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг) пов`язаних зі створенням об`єктів архітектури інженер технічного нагляду (Серія АТ № 006723), ОСОБА_3 вправі здійснювати технічний нагляд за будівництвом будівель і споруд щодо об`єктів будівництва класу наслідків (відповідальності) СС1 (незначні наслідки), СС2 (середні наслідки), СС3 (значні наслідки).

Пунктом 5 Порядку передбачено, що особи, які здійснюють технічний нагляд проводять перевірку:

- наявності документів, які підтверджують якісні характеристики конструкцій, виробів, матеріалів та обладнання, що використовується під час будівництва об`єкта;

- відповідності обсягів та якості виконаних будівельно-монтажних робіт проектно-кошторисній документації;

- виконання підрядником вказівок та приписів, виданих за результатами технічного нагляду.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що особи, які здійснюють технічний нагляд проводять разом з підрядником огляд та оцінку результатів виконаних робіт, у тому числі прихованих і конструктивних елементів.

Відповідно до п. 6 Порядку особи, які здійснюють технічний нагляд, мають право вимагати від підрядника:

- виконання робіт відповідно до проектно-кошторисної документації та іншої технічної документації, дотримання вимог нормативних документів щодо порядку виконання і прийняття робіт;

- зупиняти роботи у разі застосування ним матеріалів, деталей, конструкцій та виробів, які не відповідають вимогам нормативних документів;

- усунення відхилення від проектних рішень, недоліки (дефекти) та недоробки і повторно пред`явити роботи для здійснення технічного нагляду;

- зупинення виконання робіт до оформлення актів огляду прихованих робіт.

Пунктом 7 Порядку визначено, що у разі виявлення відхилень від проектних рішень, допущених під час будівництва об`єкта та відмови підрядника їх усунути особа, що здійснює технічний нагляд, повідомляє про це замовнику (забудовнику) і відповідній інспекції державного архітектурно-будівельного контролю для вжиття заходів відповідно до законодавства.

Враховуючи викладене, обвинувачена ОСОБА_3 відповідно до договору технічного нагляду за будівництвом №09-10/17 укладеного 06.10.2017 із комунальним підприємством Тернопільської обласної ради «Тернопількомунінвест», наділена спеціальним повноваженням на здійснення технічного нагляду за будівництвом будівель і споруд та виконання передбачених Порядком організаційно-розпорядчих функцій, в тому числі по здійсненні контролю за відповідністю обсягу та виду фактично виконаних робіт із проектно-кошторисною документацією з правом вимагати від виконавця виконувати роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, вимог нормативних документів щодо порядку виконання і прийняття робіт, зупиняти роботи у випадку виявлення невідповідностей та зобов`язувати виконавця усунути виявлені недоліки.

06 жовтня 2017 року між Комунальним підприємством Тернопільської обласної ради «Тернопількомунінвест» (надалі Замовник) в особі директора ОСОБА_6 , що діє на підставі Статуту, з однієї сторони та Генпідрядника ТОВ «ВБК Комплекс БУД», в особі директора ОСОБА_7 , що діє на підставі Статуту, укладено договір №3, згідно з умовами якого Генпідрядник зобов`язується виконати та здати не пізніше 31 грудня 2018 року згідно договірної ціни та кошторису, роботи з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі (далі Об`єкт), а Замовник зобов`язується прийняти та оплатити вказані роботи.

Відповідно до п.1.3. Договору, предметом договору підряду є виконання роботи з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі», ДК:021:2015 (CPV) 45200000-9- Роботи, пов`язані з об`єктами завершеного чи незавершеного будівництва та об`єктів цивільного будівництва роботи)», відповідно до проектної документації і умов Договору.

Відповідно до п.1.4. Договору, обсяги закупівлі робіт з будівництва об`єкту можуть бути зменшені залежно від реального фінансування видатків Замовника.

Відповідно до п.2.1. Договору, договірна ціна робіт з будівництва об`єкту, не враховуючи витрат Замовника становить 18199000,00 (вісімнадцять мільйонів сто дев`яносто дев`ять тисяч грн. 0 коп.), у тому числі ПДВ 3033166.67 (три мільйони тридцять три тисячі сто шістдесят шість гривень, шістдесят сім коп.) (Додаток2) Бюджетне призначення на 2017 рік становить 11804192,00 грн. в 2017 році виділені кошти з державного бюджету для виконання робіт Генпідрядником складають 9194354,00 грн (Дев`ять мільйонів сто дев`яносто чотири тисячі триста п`ятдесят чотири грн. 00 коп).

Відповідно до п.2.2. Договору, вказана договірна ціна є твердою, складається Генпідпрядником на підставі затвердженої тендерної документації згідно вимог нормативних документів у сфері ціноутворення в будівництві.

Відповідно до п.4.1.11 Договору, замовник зобов`язаний забезпечити здійснення технічного нагляду протягом усього періоду будівництва об`єкта в порядку, встановленому законодавством.

Генпідрядник, серед іншого, відповідно до п. 4.3.23. Договору зобов`язаний забезпечити ведення технічної документації при виконанні умов Договору та її передачі Замовнику в установленому порядку. Виконувати належним чином інші зобов`язання, передбачені Договором, Цивільним і Господарським кодексом України, Загальними умовами та іншими актами законодавства (п. 4.3.28. Договору).

Згідно п.9.2. з метою контролю за відповідністю робіт та матеріальних ресурсів установленим вимогам Замовник (відповідні посадові особи Замовника, які визначені Наказом Замовника) забезпечує здійснення технічного нагляду за будівництвом в порядку, встановленому законодавством.

Відповідно до п.9.3. Договору, Замовник здійснює контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання робіт відповідно до частини першої статті 849 Цивільного кодексу України та порядку, передбаченому Договором.

Для здійснення авторського та технічного нагляду і контролю за виконанням робіт з будівництва Об`єкта Генпідрядник зобов`язаний на вимогу Замовника чи осіб, які відповідно до договорів здійснюють авторський та технічний нагляд, надавати необхідну інформацію та документи.

Згідно п.11.1. Договору, Розрахунки за виконані роботи з Будівництва об`єкту проводяться на підставі «Актів приймання виконаних будівельних робіт» за формою КБ-2в та «Довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати» за формою КБ-3, суміжно з проміжним пакетом документів, а саме товаро-матеріальних накладних, проміжних актів прихованих робіт, затверджених інженером технічного нагляду.

Відповідно до п. 11.3. Договору, документи про виконані роботи та їх вартість складаються і підписуються Генпідрядником та передаються офіційно Замовнику.

Відповідно до п. 17.1. Договору, договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та діє до 31 грудня 2018 року, а в частині своїх зобов`язань та розрахунків до їх повного виконання Сторонами.

Відповідно до п. 4 Договору №09-10/17 «На проведення технічного нагляду за будівництвом» оплата по даному договору становить 1,5% по главах 1-9 від зведеного кошторису, і проводиться згідно актів виконаних робіт з технагляду за будівництвом. Вартість робіт згідно глав 1-9 зведеного кошторису становить 14902000,00х 1,5% = 223 530,00 грн (двісті двадцять три тисячі п`ятсот тридцять грн 00 коп).

Відповідно до п. 5 Договір набирає чинності з моменту видачі дозволу на будівництво управлінням держархбудконтролю і діє до закінчення всього комплексу робіт та введення будинку в експлуатацію Термін дії договору до 31.12.2018.

Після укладення між комунальним підприємством Тернопільської обласної ради «Тернопількомунінвест» та ОСОБА_8 вище зазначених договорів, остання приступила до виконання своїх обов`язків в частині технічного нагляду за виконанням робіт з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі в тому числі пов`язаних із виконанням організаційно-розпорядчих функцій.

Так, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження в грудні 2017 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року до Договору №3 (далі Акт №3), в якому вніс неправдиві відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті. Зокрема, в акті №3 в позиції «Улаштування перекриттів з укладанням балок по стінах кам`яних з накатом із дощок» згідно акту - 631,2 м2 хоча фактично встановлено - 522,2 м2., внаслідок чого завищено вартість 61616,83грн. Після чого, останній у графі Акту №3 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

У свою чергу ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження підписаний Акт №3 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті, а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на грудень 2017 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Акті №3 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

У результаті, на підставі Акту №3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №3.

Також, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження в грудні 2017 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року до Договору №3 (далі Акт №4), в якому вніс неправдиві відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті. Зокрема, в акті №4 в позиції ««Улаштування жолобів підвісних» згідно акту - 168 м хоча фактично встановлено - 56 м, внаслідок чого завищено вартість 20039,28 грн. Після чого, останній у графі Акту №4 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

В свою чергу ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження підписаний Акт №4 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на грудень 2017 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Акті №4 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

В результаті, на підставі Акту №4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №4.

Крім цього, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження, в грудні 2017 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №5 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року до Договору №3 (далі Акт №5), в якому вніс неправдиві відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті. Зокрема, в акті №5 в позиції «Заповнення віконних прорізів в стінах житлових і громадських будівель» згідно акту 12,18 м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Вікна металопластикові» згідно акту 12,18 м2 хоча фактично матеріали відсутні; «Установлення пластикових підвіконних дощок» згідно акту 9,5 м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Заповнення дверних прорізів готовими дверними блоками площею до 2м2 з металопластику у кам`яних стінах» згідно акту 39,3 м2 хоча фактично встановлено 27,72 м2; «Блоки дверні металопластикові» згідно акту 39,3 м2 хоча фактично встановлено 27,72 м2; «Заповнення дверних прорізів готовими дверними блоками площею понад 2 до 3м2 з металопластику у кам`яних стінах» згідно акту 6,4м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Блоки дверні металопластикові» 6,4м2 згідно акту 6,4м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Шпаклювання стель шпаклівкою» згідно акту 425,0 м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Додавати на 1мм зміни товщини шпаклювання стель» згідно акту 425,0 м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Улаштування покриттів з керамічних плиток на розчині з сухої клеючої суміші, кількість плиток в 1м2 до 7шт.» згідно акту 424 м2 хоча фактично встановлено 415,2 м2; «Улаштування плінтусів із плиток керамічних» згідно акту 303 м2 хоча фактично встановлено 299,5 м2; «Заповнення віконних прорізів в стінах житлових і громадських будівель готовими блоками з металопластику, площа прорізу понад 1 до 2м2» згідно акту 26,36 м2 хоча фактично встановлено 13,30 м2; «Вікна металопластикові» згідно акту 26,36 м2 хоча фактично встановлено 13,30 м2; «Установлення пластикових підвіконних дощок» згідно акту 18,0м хоча фактично роботи не виконувалися; «Заповнення дверних прорізів готовими дверними блоками площею до 2м2 з металопластику у кам`яних стінах» згідно акту 19,65 м2 хоча фактично встановлено 4,05 м2; «Блоки дверні металопластикові» згідно акту 19,65 м2 хоча фактично придбано 4,05 м2., внаслідок чого завищено вартість 248 068,74 грн. Після чого, останній у графі Акту №5 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №5 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

У свою чергу обвинувачена ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження підписаний Акт №5 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті, а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на грудень 2017 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Акті №5 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

В результаті, на підставі Акту №5 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №5.

Також, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження в грудні 2017 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акти приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №5, №9 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року до Договору №3 (далі Акт №5, №9), в якому зазначено повні об`єми та вартість виконання робіт, хоча останні в повному обсязі не виконано, проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд».

Зокрема, в Акті № 5 за грудень 2017 р. зазначено неправдиві відомості, щодо виконання робіт в позиції «Улаштування покриттів з керамічних плиток на розчині з сухої клеючої суміші, кількість плиток в 1м2 понад 7 до 12шт.

Окрім цього, останній, в грудні 2017 року (точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено), достовірно знаючи, що увесь обсяг робіт, який передбачений проектно-кошторисною документацією фактично не виконаний, керуючись корисливим мотивом слідуючи меті незаконного збагачення, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, видав офіційний документ акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В № 9 за грудень 2017 року (далі Акт № 9), в якому зазначено повні об`єми та вартість виконання робіт, хоча останні в повному обсязі не виконано, проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд».

Зокрема, в Акті № 9 за грудень 2017 р. зазначено неправдиві відомості, щодо виконання робіт в позиції «Улаштування покриттів з керамічних плиток на розчині з сухої клеючої суміші, кількість плиток в 1м2 понад 7 до 12шт.», достовірно знаючи, що вказані роботи не виконані в повному обсязі.

В результаті чого, в актах №5, №9 в позиції «Улаштування покриттів з керамічних плиток на розчині з сухої клеючої суміші, кількість плиток в 1м2 понад 7 до 12шт.», внаслідок чого завищено вартість 98 443,37 грн. Після чого, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження у графах Актів №5, №9 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акти №5, №9 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

У свою чергу ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від останнього підписані Акти №5, №9 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті,а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на грудень 2017 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Актах №5 та №9 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказані акти.

У результаті, на підставі Актів №5 та №9 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумах, зазначених у Актах №5 та №9.

Окрім цього, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження в грудні 2017 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №6 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року до Договору №3 (далі Акт №6), в якому вніс неправдиві відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті. Зокрема, в акті №6 в позиції «Установлення насосної станції перекачки каналізаційних стоків з електродвигуном» згідно акту 1шт. хоча фактично роботи не виконувалися., внаслідок чого завищено вартість 3609,29 грн. Після чого, останній у графі Акту №6 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №6 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

В свою чергу ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від директора особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження підписаний Акт №6 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті, а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на грудень 2017 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Акті №6 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

В результаті, на підставі Акту №6 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №6.

Також, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження в грудні 2017 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №8 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року до Договору №3 (далі Акт №8), в якому вніс неправдиві відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті. Зокрема, в акті №8 в позиції «Монтаж ліфта пасажирського зі швидкістю руху кабіни до 1м/с вантажопідйомністю 400 кг» згідно акту 1 шт. хоча фактично роботи не виконувалися; «за кожну зупинку ліфта, більше або менше зазначеної в характеристиці, додавати або зменшувати для ліфтів пасажирських вантажопідйомністю до 630кг» - 6 зуп.; «За кожен метр висоти шахти ліфта, більше або менше зазначеної в характеристиці, додавати або зменшувати для ліфтів пасажирських вантажопідйомністю до 630кг» - -17,5м; «Монтаж ліфта пасажирського зі швидкістю руху кабіни до 1м/с вантажопідйомністю 630кг» згідно акту 1 шт. хоча фактично роботи не виконувалися; «за кожну зупинку ліфта, більше або менше зазначеної в характеристиці, додавати або зменшувати для ліфтів пасажирських вантажопідйомністю до 630кг» - 9 зуп.; «За кожен метр висоти шахти ліфта, більше або менше зазначеної в характеристиці, додавати або зменшувати для ліфтів пасажирських вантажопідйомністю до 630 кг» - - 26,5м; «Вимикач автоматичний кількість полюсів 2, номінальний струм 63»згідно акту 1 шт. хоча фактично не встановлювався; «Світильник» згідно акту 3 шт. хоча фактично не встановлювався; «Чотирижильний кабель напругою до 660 в перерізом 4?1,5мм2 ВВГ» згідно акту 40 м. хоча фактично не встановлювався; «Скоби монтажні СО-22УЗ» згідно акту 100 шт. хоча фактично не встановлювалися; «Лампи енергозберігаючі» згідно акту 3 шт. хоча фактично не встановлювалися; «Вимикач автоматичний кількість полюсів 2, номінальний струм 63» згідно акту 2 шт. хоча фактично не встановлювалися; «Ліфт пасажирський з електроприводом на змінному струмі з системою управління на мікроелектроніці для житлових будинків вантажопідйомністю до 1000 кг, з швидкістю1,0м/с на 10 зупинок» згідно акту 2 ліфти хоча фактично відсутні; «Ліфт пасажирський з електроприводом на змінному струмі з системою управління на мікроелектроніці для житлових будинків вантажопідйомністю до 1000кг, з швидкістю 1,0м/с на 10зупинок, на кожну зупинку додавати або виключати» - - 14 ліфт., внаслідок чого завищено вартість 263 781,2 грн. Після чого, останній у графі Акту №8 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №8 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

У свою чергу обвинувачена ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження підписаний Акт №8 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті, а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на грудень 2017 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Акті №8 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

В результаті, на підставі Акту №8 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №8.

Крім цього, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження в грудні 2017 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №9 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року до Договору №3 (далі Акт №9), в якому вніс неправдиві відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті. Зокрема, в акті №9 в позиції «Поліпшене фарбування стель полівінілацетатними водоемульсійними сумішами по збірних конструкціях підготовлених під фарбування» згідно акту 425,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Шпаклювання стін і відкосів шпаклівкою» згідно акту 852,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися;«Додавати на 1мм зміни товщини шпаклювання стін» згідно акту 852,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Поліпшене фарбування стін полівінілацетатними водоемульсійними сумішами по збірних конструкціях підготовлених під фарбування» згідно акту 852,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Облицювання поверхонь стін керамічними плитками на розчині із сухої клеючої суміші, число плиток в 1м2 до 7шт» згідно акту 144,35 м2 хоча фактично встановлено 65,3 м2; «Улаштування плінтусів із плиток керамічних» згідно акту 350 м2 хоча фактично встановлено 117 м2; «Улаштування плінтусів із плиток керамічних» згідно акту 34,0м хоча фактично роботи не виконувалися;«Улаштування покриттів з керамічних плиток на розчині з сухої клеючої суміші, кількість плиток в 1м2 до 7шт.» згідно акту 66,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Улаштування покриттів з лінолеуму промислового на клеї зі зварюванням полотнищ у стиках» згідно акту 132,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися;«Установлення віконних зливів» 18,0м згідно акту 18,0 м хоча фактично роботи не виконувалися; «Шпаклювання стель шпаклівкою» згідно акту 120,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Поліпшене фарбування стель полівінілацетатними водоемульсійними сумішами по збірних конструкціях підготовлених під фарбування» згідно акту 120,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися;«Улаштування покрівель з метало профілю» згідно акту 96,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Металопрофіль» згідно акту 96,0м2 хоча фактично не встановлювався; «Обгородження покрівель перилами» згідно акту 40,0м хоча фактично роботи не виконувалися, внаслідок чого завищено вартість 377 976,85 грн. Після чого, останній у графі Акту №9 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №9 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

В свою чергу ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження підписаний Акт №9 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті, а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на грудень 2017 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Акті №9 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

В результаті, на підставі Акту №9 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2017 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №9.

Також, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження в липні, серпні, вересні - 2018 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документи, форма яких затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акти №10, №12, №13, №14, приймання виконаних будівельних робіт за липень, серпень, вересень - 2018 року до Договору №3 (далі в Акт №10, №12, №13, №14), в які вніс недостовірні відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті.

Зокрема, в акті №10 за липень 2018 р. в позиції «Утеплення фасадів мінеральними плитами товщиною 100мм з опорядженням декоративним розчином за технологією «Церезіт». Стіни гладкі», «Плити теплоізоляційні з мінеральної вати на синтетичному зв`язувальному».

В Акті № 12 за серпень 2018 р. зазначено неправдиві відомості, щодо виконання робіт в позиції «Утеплення фасадів мінеральними плитами товщиною 100мм з опорядженням декоративним розчином за технологією «Церезіт». Стіни гладкі», «Плити теплоізоляційні з мінеральної вати на синтетичному зв`язувальному».

В Акті № 13 за вересень 2018 р. зазначено неправдиві відомості, щодо виконання робіт в позиції «Утеплення фасадів мінеральними плитами товщиною 100мм з опорядженням декоративним розчином за технологією «Церезіт». Стіни гладкі», «Плити теплоізоляційні з мінеральної вати на синтетичному зв`язувальному».

В Акті № 14 за вересень 2018 р. зазначено неправдиві відомості, щодо виконання робіт в позиції «Утеплення фасадів мінеральними плитами товщиною 100мм з опорядженням декоративним розчином за технологією «Церезіт». Стіни гладкі», «Плити теплоізоляційні з мінеральної вати на синтетичному зв`язувальному».

У результаті чого завищено вартість проведених робіт на 806 712,85 грн. Після чого, останній у графах Актів № 10, № 12, № 13, № 14, «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акти № 10, № 12, № 13, № 14, приймання виконаних будівельних робіт за липень, серпень, вересень - 2018 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

У свою чергу обвинувачена ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від останнього підписані Акти № 10, № 12, № 13, № 14 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті,а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на липень, серпень, вересень 2018 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначених в Актах № 10, № 12, № 13, № 14 обсяг робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказані акти.

У результаті, на підставі Актів № 10, № 12, № 13, № 14 приймання виконаних будівельних робіт за липень, серпень, вересень - 2018 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Актах № 10, № 12, № 13, № 14 за липень, серпень, вересень - 2018 року.

Також, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження у вересні 2018 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №14 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2018 року до Договору №3 (далі Акт №14), в якому вніс неправдиві відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті. Зокрема, в акті №14 в позиції «Утеплення фасадів мінеральними плитами товщиною100мм з опорядженням декоративним розчином за технологією «Церезіт». Укоси, ширина до 300мм» згідно акту 254,56 м2 хоча фактично встановлено 205,5м2, внаслідок чого завищено вартість 55 661,4 грн. Після чого, останній у графі Акту №14 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №14 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2018 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

У свою чергу ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від останнього підписаний Акт №14 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті, а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на вересень 2018 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Акті №14 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

У результаті, на підставі Акту №14 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2018 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №14.

Крім цього, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження в жовтні 2018 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №15 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2018 року до Договору №3 (далі Акт №15), в якому вніс неправдиві відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті. Зокрема, в акті №15 в позиції «Ринва» згідно акту 174,72 м хоча фактично встановлено 58,8м; «Водостічні труби» згідно акту 146,6 м хоча фактично встановлено 42м;«Водостічна лійка» згідно акту 12 шт. хоча фактично встановлено 4 шт.;«Коліно 100/30» згідно акту 12 шт. хоча фактично встановлено 9 шт.;«Обгородження покрівель перилами» згідно акту 168,8м хоча фактично роботи не виконувалися; «Гідроізоляція стін фундаментів бокова обмазувальна бітумна в 2 шари по вирівняній поверхні бутового мурування, цеглі, бетону» згідно акту 144,1м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Утеплення фасадів мінеральними плитами товщиною 100мм з опорядженням декоративним розчином за технологією «Церезіт». Стіни гладкі» згідно акту 144,1м2 хоча фактично роботи не виконувалися, внаслідок чого завищено вартість 207 041,93 грн. Після чого, останній у графі Акту №15 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №15 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2018 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

В свою чергу ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження підписаний Акт №15 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті, а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на жовтень 2018 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Акті №15 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

У результаті, на підставі Акту №15 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2018 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №15.

Також особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження у жовтні 2018 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт акт вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт форми КБ-2В акт №16/1 за жовтень 2018 року до Договору №3 (далі Акт №16/1), в якому вніс неправдиві відомості, щодо придбання товарно-матеріальних цінностей, а саме: «Стіл письмовий однотумбовий 1200x600x760», згідно акту 12 шт; «Стілець напівм`який 400x440x740» згідно акту 30 шт; «Кушетка оглядова стаціонарна 2200x700x600» згідно акту 4 шт; «Шафа медична 700x440x1810» згідно акту 23 шт; «Шафа для одягу 3-дверна 1260x500x2100» згідно акту 12 шт; «Електроводонагрівач. Р=4 кВт» згідно акту 1 шт; «Кушетка масажна 2200x800x800» згідно акту 1 шт; «Диван» згідно акту 5 шт; «Тумба для телевізору» згідно акту 1 шт.; «Столик журнальний» згідно акту 2 шт;«Шафа для зберігання миючих засобів 700x480x1800» згідно акту 1 шт;«Шафа для зберігання дезинфікуючих засобів 700x480x1800» згідно акту 1шт;«Холодильник побутовий» згідно акту 4шт;«Стіл виробничий 1050x630x860» згідно акту 3 шт.;«Піч мікрохвильова» згідно акту 3 шт.;«Стіл для їдалень 4-місний 1200x600x720 із стільцями» згідно акту 2 шт; «Шафа для посуди» згідно акту 3шт;«Стіл письмовий однотумбовий 1300x600x720» згідно акту 1шт;«Комп"ютер» згідно акту 4 шт.;«Шафа для документів 900x440x1700» згідно акту 2 шт; «Рампа наповнювальна киснева на 5 балонів» згідно акту 1шт;«Ліжко палатне 2200x800x650» згідно акту 35 к-т.;«Тумбочкаприліжкова 600x500x600» згідно акту 35шт;«Столик маніпуляційний 700x500x700» згідно акту 6шт;«Машина пральна автомат» згідно акту 1шт;«Опромінювач бактерицидний настінний ОБМ-150» згідно акту 1 к-т.; «Стерилізатор ГП-20» згідно акту 1 шт; «Стіл обідній 6-місний в компл із стільцями» згідно акту 4 шт; «Вогнегаситель порошковий ВВП-6» згідно акту 29 шт; «Вогнегаситель ВВК-2» згідно акту 4 шт. хоча вищезазначені товарно матеріальні цінності відсутні, внаслідок чого завищено вартість сумі 1093958,09 грн. Після чого, останній у графі Акту №16/1 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №16/1 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2018 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду обвинуваченій ОСОБА_3 .

У свою чергу ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження підписаний Акт №16/1 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті, а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на жовтень 2018 року, фактичний обсяг придбаних товарів, зазначених в Акті №16/1, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

У результаті, на підставі Акту №16/1 акт вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт за жовтень 2018 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №16/1.

Крім цього, особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження в грудні 2018 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, склав документ, форма якого затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, від 04.12.2009 №554 «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві», - акт приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В акт №17 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року до Договору №3 (далі Акт №17), в якому вніс неправдиві відомості щодо фактично виконаного обсягу та виду робіт на Об`єкті. Зокрема, в акті №17 позиції «Улаштування каркасу однорівневих підвісних стель із металевих профілів» згідно акту - 440,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Саморізи 35?3,5» згідно акту 6864 шт хоча фактично матеріали відсутні; «Дюбель ШМ» згідно акту 739шт хоча фактично матеріали відсутні; «Профілі металеві 27?27» згідно акту 396м хоча фактично матеріали відсутні; «Профілі металеві 60?27» згідно акту 1122м хоча фактично матеріали відсутні; «Зєднувач-Краб» згідно акту 748шт хоча фактично матеріали відсутні; «Підвіси» згідно акту 760шт хоча фактично матеріали відсутні; «Улаштування підшивки горизонтальних поверхонь підвісних стель гіпсокартонними листами» згідно акту 301,0м2 хоча фактично роботи не виконувалися; «Листи гіпсокартонні для перегородок»згідно акту 316,05м2 хоча фактично матеріали відсутні; «Шпаклівка Фюгенфюлер» згідно акту 229кг хоча фактично матеріали відсутні; «Саморізи» згідно акту 4800шт хоча фактично матеріали відсутні , внаслідок чого завищено вартість 158 702,35 грн. Після чого останній у графі Акту №17 «Генпідрядник» проставив відбиток печатки факсиміле особистого підпису та завірив відтиском печатки ТОВ «ВБК Комплекс Буд» Акт №17 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року, в якому відображені відомості, які не відповідають дійсності, та передав інженеру технічного нагляду ОСОБА_3 .

У свою чергу ОСОБА_3 , будучи інженером технічного нагляду зі спеціальними повноваженнями, являючись службовою особою, отримала від особи, матеріали стосовно якої виділені в окреме кримінальне провадження підписаний Акт №17 по Об`єкту з «Реконструкції лікувального корпусу №2 комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний наркологічний диспансер» з добудовою приймального відділення для покращення надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО по вул. Тролейбусна, 14 у м. Тернополі, діючи із злочинною недбалістю, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинна була та могла їх передбачити, маючи реальну можливість виконати належним чином, проте, неналежно виконуючи свої службові обов`язки в частині контролю за відповідністю обсягів та об`ємів, термінів та якості виконання будівельно-монтажних робіт, не перевірила відповідності обсягів фактично виконаних робіт, не дотримуючись покладених на неї обов`язків, належним чином не здійснила технічний нагляд за виконанням робіт на зазначеному об`єкті, а саме: маючи реальну можливість перевірити, станом на грудень 2018 року, фактичний обсяг виконаних робіт по вказаному об`єкту, зазначеному в Акті №17 обсягу робіт, не здійснила цього, безпідставно підписавши вказаний акт.

В результаті, на підставі Акту №17 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2018 року, із зазначеними неправдивими відомостями, Головним управлінням державної казначейської служби України в Тернопільській області, були перераховані грошові кошти ТОВ «ВБК Комплекс БУД» в сумі, зазначеній у Акті №17.

Унаслідок неналежного виконання ФОП ОСОБА_3 своїх службових обов`язків, бюджету спричинено збитки на загальну суму 3395610,24 гривень, що згідно з п.4 Примітки до ст.364КК України є тяжкими наслідками.

Дії обвинуваченої ОСОБА_3 органом досудового розслідування кваліфіковано за ч. 2 ст. 367 КК України (в ред. згідно із Законом№ 3207-VI від 07.04.2011) - службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

У ходісудового розглядукримінального провадженнязахисник обвинуваченоїадвокат ОСОБА_5 звернувся досуду зклопотанням про звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.367 КК України (в ред. згідно із Законом№ 3207-VI від 07.04.2011) та закриття кримінального провадження в зв`язку із закінченням строків давності притягнення ОСОБА_3 до кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

Обвинувачена ОСОБА_3 підтримала заявлене клопотання та просила звільнити її від кримінальної відповідальності у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.367 КК України (в ред. згідно із Законом№ 3207-VI від 07.04.2011), закрити кримінальне провадження в зв`язку із закінченням строків давності притягнення її до кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

Прокурор вважає,що клопотаннязахисника обвинуваченої ОСОБА_3 підлягає до задоволеннята кримінальнепровадження слідзакрити взв`язкуіз закінченнямстроків давностіпритягнення докримінальної відповідальностіта звільнитиобвинувачену від кримінальної відповідальності.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, суд вважає, що клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_5 слід задовольнити з таких підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ч.2 ст. 284, ч.3 ст.288 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності; суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні злочину передбаченого ч.2 ст.367 КК України (в ред. згідно із Законом№ 3207-VI від 07.04.2011) та санкцією частини вказаної статті в редакції, яка діяла на момент його вчинення передбачено покарання у виді позбавленням волі на строк від двох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п`ятдесяти до семисот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Згідно вимог ст.12 КК України в редакції, що діяла на момент вчинення злочину, злочини передбачені ч.2 ст.367 КК України (в ред. згідно із Законом№ 3207-VI від 07.04.2011) класифікуються як злочини середньої тяжкості.

Відповідно до обвинувального акту, злочин ОСОБА_3 було вчинено в період з грудня 2017 року по грудень 2018 року та з дня його вчинення минуло більше п`яти років.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 49 КК України (в ред. Кодексу 2001 року) особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину середньої тяжкості, минуло п`ять років.

З врахуванням вищенаведеного, суд вважає що клопотання захисника підлягає задоволенню та ОСОБА_3 , яка обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України (в ред. згідно із Законом№ 3207-VI від 07.04.2011), підлягає звільненню від кримінальної відповідальності в зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022211040000752 від 03 червня 2022 року закриттю.

На підставі наведеного, суд керуючись ст. 49 КК України (в ред. Кодексу 2001 року), ст.ст. 284-286, 288 КПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання захисника обвинуваченої ОСОБА_3 адвоката ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності задовольнити.

ОСОБА_3 обвинувачену у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.367 КК України (в ред. згідно із Законом№ 3207-VI від 07.04.2011) звільнити від кримінальної відповідальності в зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022211040000752 від 03 червня 2022 року - закрити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом семи днів з дня її оголошення до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116861837
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —607/8128/22

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ломакін В. Є.

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ломакін В. Є.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Царук І. М.

Ухвала від 30.06.2022

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбановський Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні