Рішення
від 05.04.2023 по справі 760/8299/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/8299/21

Провадження № 2/760/4759/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

05 квітня 2023 року м. Київ

Солом`янський районний суд міста Києва

у складі головуючого - судді Аксьонової Н.М.,

з участю секретаря судового засідання Тодосюк Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖК Паркленд» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг,

ВСТАНОВИВ:

ОСББ «ЖК Паркленд» звернулося до Солом`янського районного суду міста Києва із позовною заявою до ОСОБА_1 , в якій просить стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСББ «ЖК Паркленд» боргу по внескам, платежам на утримання, експлуатацію майна та інших послуг за період з 01.05.2019 року по 28.02.2021 року у розмірі 35167,80 грн, інфляційне збільшення боргу за період з 01.05.2019 року по 28.02.2020 року - 2139,03 грн та 3% річних за період з 01.05.2019 року по 28.02.2021 року - 941,36 грн, а також покласти на ОСОБА_1 всі судові витрати.

В обґрунтування позовних вимог в позові вказується, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 . У 2019 році у зазначеному будинку створено ОСББ «ЖК Паркленд» та затверджено статут ОСББ. Протоколом №2 від 29 травня 2019 року загальних зборів членів ОСББ «ЖК Паркленд» затверджено кошторис, визначено порядок сплати, перелік і розмір внесків та платежів співвласників. Позивач н азаконних підставах та у повному обсязі надає послуги з обслуговування будинків та прибудинкової території, проте відповідач не виконує свої зобов`язання, не вносить плату за отримані та спожиті послуги, в результаті чого у відповідача виникла заборгованість за період з 01 травня 2019 року по 28 лютого 2021 року в розмірі 19047,28 грн по квартирі АДРЕСА_1 та 16120,52 грн по квартирі АДРЕСА_3 . Таким чином, основна сума заборгованості відповідача по внескам, платежам на утримання, експлуатацію майна та інших послуг становить 35167,80 грн. До того ж, у відповідності до ст.625 ЦК України боржник зобов`язаний сплатити заявнику 2139,03 грн інфляційне збільшення суми боргу за весь час прострочення та 941,36 грн три відсотки річних від простроченої суми.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05 квітня 2021 року справу розподілено судді Аксьоновій Н.М.

Ухвалою суду від 12 липня 2021 року справу було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, однак подав заяву про розгляд справи без участі представника позивача, вказав, що позовні вимоги підтримує та не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явилася, про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином через оголошення на офіційному сайті Солом`янського районного суду м. Києва, однак причини неявки суду не повідомила, відзиву на позовну заяву не подала.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч.1 ст.280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи викладене, а також те, що позивач не заперечує проти ухвалення заочного рішення, суд ухвалив провести заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

З`ясувавши доводи та аргументи позивача, обставини, на яких ґрунтуються його позовні вимоги, дослідивши зібрані у справі докази, суд прийшов до висновку, що позов необхідно задовольнити частково з огляду на таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартир АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , що підтверджується інформаційними довідками з Держанвого реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №232576721 від 16 листопада 2020 року та №232576720 від 16 листопада 2020 року.

Протоколом №1 Установчих зборів співвласників багатоквартирних будинків розташованих у АДРЕСА_4 , 4, 6, АДРЕСА_5 від 30 березня 2019 року створено в багатоквартирних будинках АДРЕСА_4 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_5 об`єднання співвласників багатоквартирних будинків та затверджено його назу ОСББ «ЖК Паркленд», яке зареєстровано Солом`янською районною у м. Києві державною адміністрацією 12 вересня 2005 року.

Згідно протоколу №2 Загальних зборів ОСББ «ЖК Паркленд» від 29 травня 2019 року затверджено кошторис ОСББ, що застосовується з 01 травня 2019 року, з урахуванням повного обслуговування у травні 2019 року будинків та прибудинкової території ОСББ, вякому тариф за житлові приміщення - 12,40 грн за 1 кв.м., тариф за нежитлові приміщення - 12,40 грн за 1 кв.м., тариф за комерційні приміщення - 15,65 грн за 1 кв. м., плата за охорону - 100 грн з приміщення, плата за послуги омофону - 22 грн з приміщення.

Також визначено зобов`язання співвласників сплачувати плату за надані послуги обслуговування будинків та прибудинкової території, з урахуванням плати за послуги охорони та омофону, у розмірі згідно затвердженого кошторису ОСББ щомісячно до 20 числа місяця наступного за місяцем надання послуг.

Протоколом №3 Загальних зборів ОСББ «ЖК Паркленд» від 29 грудня 2019 року встановлено з 01 січня 2020 року наступний тариф: житлові приміщення та комори в розмірі 11,35 грн за 1 кв.м., нежитлові приміщення - 13,85 грн за 1 кв.м., плата за охорону - 80 грн з приміщення, плата за послугу омофону - 22 грн за приміщення.

Відповідач не сплачує за спожиті житлово-комунальні послуги.

Згідно з розрахунком заборгованості ОСОБА_1 , власника особового рахунку за адресою АДРЕСА_8 за період з травня 2019 року по лютий 2021 року, відповідач має заборгованість у розмірі 19047,28 грн основної суми боргу, 1166,53 грн інфляційних нарахувань, 516,25 грн 3% річних.

Відповідно до розрахунку заборгованості ОСОБА_1 , власника особового рахунку за адресою АДРЕСА_9 , за період з травня 2019 року по лютий 2021 року, відповідач має заборгованість у розмірі 16120,52 грн основної суми боргу, 972,50 грн інфляційних нарахувань, 425,08 грн 3% річних.

Відповідно до статті 385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до положень вказаного закону об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно ст.16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання:

- утворювати органи управління, визначати умови та розмір плати за їхню діяльність;

- приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання;

- визначати порядок користування спільним майном відповідно до статуту об`єднання;

- укладати договори;

- виступати замовником робіт з капітального ремонту, реконструкції багатоквартирного будинку;

- встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів;

- здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності об`єднання в порядку, визначеному законом;

- визначати підрядника, укладати договори про управління та експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою;

- здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів;

- захищати права, представляти інтереси співвласників у судах, органах державної влади і органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності;

- використовувати допоміжні приміщення у багатоквартирному будинку для потреб органів управління об`єднання;

- встановлювати сервітути, здавати в оренду допоміжні приміщення та інше спільне майно багатоквартирного будинку;

- набувати статусу активного споживача на умовах, визначених Законом України "Про ринок електричної енергії".

Відповідно до ч.1 ст.22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право:

- задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення;

- визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори;

- виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Відповідно до п.1 розділу ІІ. Статуту ОСББ «ЖК Паркленд» метою його створення є забезпечення захисту прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим статутом.

У п.3 розділу ІІ Статуту ОСББ «ЖК Паркленд» визначено, що завданням та предметом діяльності об`єднання є: забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном, забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами, забезпечення виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Таким чином, ОСББ «ЖК Паркленд» виступає колективним споживачем (замовником) житлово-комунальних послуг, які надаються мешканцям будинку за адресою: АДРЕСА_6 .

Частина 4 ст.319 ЦК України вказує, що власність зобов`язує.

Відповідно до ст.322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Як зазначено, у ст.360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Відповідно до абз.1,2 ч.1 ст.15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень.

Згідно з абз.1, 2, 5, 10 ч.1 ст.7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласник зобов`язаний: забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Частина 2 вказаної статті передбачає, що кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Пунктом 1 розділу V Статуту ОСББ «ЖК Паркленд» передбачено, що співвласники зобов`язані, у тому числі, виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до розділу VI співвласники є відповідальними за порушення статуту об`єднання та рішень статутних органів.

Згідно з ч.1 ст.18 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання відповідно до цього Закону та статуту зобов`язане, зокрема, забезпечувати виконання вимог статуту об`єднання.

Частиною 6 ст.13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

Пунктом першим частини першої статті 7 чинного Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено право споживача одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів. При цьому такому праву прямо відповідає визначений п.5 ч.2 ст.7 цього Закону обов`язок оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Статтею 509 ЦК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 ЦК України.

Згідно з ч.1 ст.11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Згідно з ст.ст.525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст.610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Відповідно до ст.611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Аналогічна позиція висловлена у Постановах Верховного Суду від 31 жовтня 2019 року у справі №754/14098/16-ц, від 16 червня 2021 року у справі № 336/1461/19.

З матеріалів справи вбачається, що станом на 28 лютого 2021 року заборгованість відповідача перед позивачем за особовим рахунком по квартирі за адресою: АДРЕСА_8 та квартирі за адресою: АДРЕСА_9 складає 35167,80 грн. за сплату житлово-комунальних послуг.

Враховуючи те, що відповідач не виконала свої зобов`язання, суд приходить до висновку про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості в розмірі 35167,80 грн.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч.1 ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором.

Частиною другою статті 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, вимоги позивача в частині стягнення суми 3 % річних у розмірі 941,36 грн та інфляційної складової боргу у розмірі 2139,03 грн за період прострочення сплати грошових коштів по внескам, платежам на утримання, експлуатацію майна та інших послуг за період з 01 травня 2019 року до 28 лютого 2021 року є обґрунтованими і в цій частині позов також підлягає задоволенню в повному обсязі в межах заявлених позовних вимог.

Згідно вимог статей 76, 77, 79, 80 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

За результатами судового розгляду, суд дійшов висновку, що позивач належними та допустимими доказами довів наявність обставин, на які він посилається як на підставу своїх позовних вимог.

Такі доводи та аргументи позивача не спростовані відповідачем, який не скористався процесуальним правом подати відзив на позов та докази на спростування розміру заборгованості за спожиту електричну енергію.

Таким чином, суд приходить до висновку, що з ОСОБА_1 необхідно стягнути на користь позивача заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 35167,80 грн, 3% річних у розмірі 941,36 грн та інфляційні втрати у сумі 2139,03 грн.

Згідно ч.1 ст.133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2270 грн.

Керуючись статтями 10, 12, 89, 141, 258-259, 263-265, 273, 280, 353, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖК Паркленд» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖК Паркленд» заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 35167 (тридцять п`ять тисяч сто шістдесят сім) гривень 80 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖК Паркленд» 3% річних у розмірі 941 (дев`ятсот сорок одна) гривня 36 копійок та інфляційні втрати у сумі 2139 (дві тисячі сто тридцять дев`ять) гривень 03 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖК Паркленд» 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) гривень в рахунок відшкодування сплаченого позивачем судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відомості про учасників справи:

позивач - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЖК Паркленд» (код ЄДРПОУ: 42962207, місцезнаходження: м. Київ, вул. Практична, буд. 4).

відповідач - ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 , місцезнаходженя майна: АДРЕСА_9 , АДРЕСА_8 ).

Суддя Солом`янського

районного суду міста Києва Н.М. Аксьонова

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.04.2023
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116862682
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —760/8299/21

Рішення від 05.04.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 12.07.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні