Ухвала
від 06.02.2024 по справі 140/6051/21
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну боржника у виконавчому листі

06 лютого 2024 року ЛуцькСправа № 140/6051/21 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Димарчук Т.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження заяву позивача про заміну боржника у виконавчому листі в адміністративній справі за позовом приватного підприємства ТІМТРЕЙД до Поліської митниці Держмитслужби про визнання протиправним та скасування рішення про коригування митної вартості товарів,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 01 вересня 2021 року позов приватного підприємства ТІМТРЕЙД до Поліської митниці Держмитслужби про визнання протиправним та скасування рішення про коригування митної вартості товарів задоволено повністю: визнано протиправним та скасовано рішення Поліської митниці Держмитслужби про коригування митної вартості товарів від 22 квітня 2021 року №UA204000/2021/000039/2. Стягнуто на користь Приватного підриємства ТІМТРЕЙД за рахунок бюджетних асигнувань Поліської митниці Держмитслужби понесені витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 270,00 грн (дві тисячі двісті сімдесят гривень 00 копійок) та витрати пов`язані з залученням перекладача 1150,00 грн (одну тисячу сто п`ятдесят гривень 00 копійок).

ПП ТІМТРЕЙД 30 січня 2024 року подало до суду заяву про заміну боржника у виконавчому листі, а саме: боржника Поліську митницю Держмитслужби на правонаступника - Рівненську митницю.

З урахуванням вимог частини четвертої статті 229, частини другої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), розгляд вказаної заяви проведено судом в порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява позивача підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Волинський окружний адміністративний суд для примусового виконання рішення суду у даній справі 09 листопада 2023 року видав виконавчий лист №22177/2023 про стягнення на користь ПП ТІМТРЕЙД за рахунок бюджетних асигнувань Поліської митниці Держмитслужби понесені витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 270,00 грн (дві тисячі двісті сімдесят гривень 00 копійок) та витрати пов`язані з залученням перекладача 1150,00 грн (одну тисячу сто п`ятдесят гривень 00 копійок).

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 року №895 Деякі питання територіальних органів Державної митної служби (далі Постанова №895) вирішено реорганізувати територіальні органи Державної митної служби за переліком згідно з додатком шляхом їх приєднання до Державної митної служби, у тому числі Поліську митницю Держмитслужби.

Відповідно до пункту 2 Постанови №895 територіальні органи Державної митної служби, що реорганізуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною митною службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень і функцій територіальних органів, що реорганізуються. Таке рішення приймається Державною митною службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної митної служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структури, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Згідно із положеннями частин другої-третьої статті 21-1 Закону України Про центральні органи виконавчої влади територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, визначені частиною першою цієї статті, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України.

Наказом Державної митної служби України від 19 жовтня 2020 року №460 Про утворення територіальних органів Державної митної служби України як відокремлених підрозділів утворено територіальні органи як відокремлені підрозділи Державної митної служби України за переліком згідно з додатком, зокрема, Рівненську митницю.

Згідно із наказом Державної митної служби України від 30 червня 2021 року №472 Про початок здійснення митницями як відокремленими підрозділами Державної митної служби України покладених на них функцій і повноважень з реалізації державної митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань митної справи установлено митницям як відокремленим підрозділам Державної митної служби України розпочати з 00 год. 00 хв. 01 липня 2021 року здійснення покладених на них Митним кодексом України, законодавчими та іншими нормативно-правовими актами, Положеннями, затвердженими наказом Держмитслужби від 29 жовтня 2020 року №489 Про затвердження положень про територіальні органи Держмитслужби, функцій і повноважень з реалізації державної митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань митної справи.

Суд також враховує, що згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань внесено запис про проведення реєстрації відокремленого підрозділу Рівненська митниця (ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 43958370) Державної митної служби України (ідентифікаційний код 43115923).

Згідно із частиною першою статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною четвертою статті 379 КАС України також обумовлено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Оскільки, у суду відсутні докази відкриття виконавчого провадження за вказаним виконавчим листом (позивачем такі докази до поданої заяви не долучені), суд вважає за належне допустити заміну боржника у виконавчому листі.

Таким чином, у зв`язку з утворенням територіальних органів Державної митної служби України як відокремлених підрозділів Державної митної служби України та початком здійснення ними з 01 липня 2021 року повноважень та функцій територіальних органів Державної митної служби України, суд дійшов висновку про необхідність заміни боржника у вказаному виконавчому листі, а саме - Поліської митниці Держмитслужби на її правонаступника - Рівненську митницю.

Керуючись статтями 52, 229, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача задовольнити.

Замінити в адміністративній справі за позовом приватного підприємства ТІМТРЕЙД до Поліської митниці Держмитслужби про визнання протиправним та скасування рішення про коригування митної вартості товарів, боржника у виконавчому листі №22177/2023, виданому Волинським окружним адміністративним судом 09 листопада 2023 року, а саме Поліську митницю Держмитслужби на її правонаступника Рівненську митницю (33028, Рівненська область, місто Рівне, вулиця Соборна, будинок 104, ідентифікаційний код відокремленого підрозділу юридичної особи 43958370).

Копію ухвали направити стягувачу та боржнику.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 256 КАС України, та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Т.М. Димарчук

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116863943
СудочинствоАдміністративне
Сутькоригування митної вартості товарів

Судовий реєстр по справі —140/6051/21

Ухвала від 06.02.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 04.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Ухвала від 12.10.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кухтей Руслан Віталійович

Рішення від 01.09.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 22.06.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні