Ухвала
від 05.02.2024 по справі 497/220/24
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

05.02.2024

Справа № 497/220/24

Провадження № 2/497/256/24

Ухвала

про залишення позовної заяви без руху

"05" лютого 2024 р. суддя Болградського районного суду Одеської області Кравцова Алла Валентинівна, ознайомившись у приміщенні суду в м.Болград з матеріалами цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визанання батьківства,

ВСТАНОВИЛА:

31.01.2024року позивач звернулася до суду з вищевказаним позовом, проте позовна заява не відповідає вимогам ст.175ч.3п.п.2,4-10 та ч.5ст.177 ЦПК України, судом отримані відомості про місце реєстрації відповідача, але позов підлягає залишенню без руху.

Так, відповідно до чинного законодавства, кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, а, згідно ст.175ч.3п.п.2-10 ЦПК України, позовна заява має містити: окрім відомих позивачу: РНОКПП або код ЄДРПОУ відповідача, номерів засобів зв`язку позивача та відповідача, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти, та змісту позовних вимог, а саме, - способу (способи) захисту прав або інтересів, що передбачені законом чи договором, або інший спосіб (способи)захисту правта інтересів,який несуперечить закону і який позивач просить суд визначити в рішенні, а якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них, - також виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів,що підтверджуютьвказані обставини; відомості про вжиття заходів досудового врегулюванняспору (відсутність таких заходів), якщо такі здійснювалися, у тому числі, - якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок врегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності в позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку з розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, може додати копії відповідних доказів. Учасник справи,який подаєдо судуписьмові доказив копіях,згідно ст.95ч.5ЦПК України,має своїмпідписом підтвердитивідповідність копіїоригіналу іззазначенням датитакого засвідчення,а такожпрізвища йініціалів особи,яка засвідчилакопії документів, оскільки, в разі, якщо учасник справи або суд ставить під сумнів копію письмового доказу, такий доказ не береться судом до уваги. Крім того, відповідно до вимог ч.5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

А, відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судовогозбору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Наданий позивачемвищевказанийпозовне враховуєусіхвимог,передбачених ЦПК України, асаме: не містить зазначення доказів, що підтверджують вказані у позові обставини.

Як вбачається з матеріалів даної позовної заяви, у прохальній частині міститься вимога немайнового характеру. Одночасно, судом встановлено, що в даному випадку позивачем не сплачено судовий збір за подання позову до суду, оскільки квитанція про його сплату не додана до позову.

Так, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (ч. 2 ст. 133 ЦПК України). Згідно ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою сплачується судовий збір в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тому за заявлену у позовній заяві вимогу немайнового характеру позивачу необхідно сплатити 1211,20 грн.

Зазначений судовий збір підлягає сплаті за наступними реквізитами Болградського районного суду Одеської області: на рахунок UA198999980313131206000015660, отримувач - ГУК в Одеській області/м.Болград, код за ЄДРПОУ 37607526, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку -899998, кодкласифікації доходів бюджету-22030101.

Крім того, позивачу необхідно визначитися з відповідачем і третьою особою.

Так, в позові зазначується, що ОСОБА_3 зник безвісті, але, одночасно, зазначає його відповідачем, що унеможливлює розгляд судом справи апріорі.

Крім того, функції внесення змін до актових записів про народження в Україні виконують органи РАЦС, але у прохальній частині позову міститься вимога про це до сільської ради, яка і зазначена третьою, заінтересованою особою у справі.

Слід, до того ж зауважити, що вимогою позову є встановлення юридичного факту, а саме, - що гр. ОСОБА_3 є батьком дитини позивачки, проте заявниця помилково звертається до суду саме з позовною вимогою, що має вирішити протягом часу, що їй надано судом для усунення вимог вищевказаного позову.

Відповідно до ч.1ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.175,177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків позову. Тому, керуючись ст. ст.95,175,177, 185 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Залишити без руху позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визанання батьківства.

Надати ОСОБА_1 строк для усунення недоліків позову - п`ять днів з дня отримання копії даної ухвали.

Роз`яснити позивачу, що в разі неусунення у встановлений строк недоліків, зазначених в ухвалі, позовна заява буде вважатись неподаною і повернута позивачу, що не є перешкодою для звернення до суду з цією ж заявою після усунення зазначених недоліків.

Запропонувати позивачу разом з усуненням недоліків позову надати суду, на її розсуд, інші докази на підтвердження відомостей, зазначених ним в позові, - що можуть мати суттєве значення для ухвалення судом законного та об`єктивного рішення у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає, та відповідно до ст.261 ЦПК України набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Суддя А.В. Кравцова

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116877230
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —497/220/24

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні