Рішення
від 07.02.2024 по справі 285/7863/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

07 лютого 2024 року, місто Звягель Житомирської області

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі: головуючого - судді Мозгового В.Б.,

за участю секретаря судового засідання Горбатюк І.О.,

(Справа № 285/7863/23, провадження у справі № 2/0285/167/24)

розглянув у судовому засіданні у загальному порядку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Звягельської міської територіальної громади в особі Звягельської міської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,-

встановив:

Позивач звернулась до суду з цим позовом та просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_4 . Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина, вона є спадкоємцем за законом померлого. Іншими спадкоємцями за законом є їхні із померлим сини ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

У встановлений законом строк вона не подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, оскільки на території України було введено воєнний стан та ведуться бойові дії, а також у зв`язку із суперечливими положеннями закону щодо перебігу строку для прийняття спадщини, які протягом відведеного для прийняття спадщини періоду часу декілька разів кардинально змінювалися таким чином, що були непередбачуваними для неї.

На її звернення, приватний нотаріуса Звягельського районного нотаріального округу Качан В.О. листом № 229/02-14 від 14.09.2023 року роз`яснила, що нею пропущено строк для прийняття спадщини та їй необхідно звернутися до суду для продовження терміну прийняття спадщини.

Позивач у судове засідання не з`явилась, однак надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить задовольнити. У випадку неявки відповідачів не заперечує проти винесення по справі заочного рішення.

Відповідачі в судове засідання не з`явились. Враховуючи те, що про час і місце судового розгляду вони повідомлялись вчасно та належним чином, однак про причини неявки суд не повідомили, відзиву на позовну заяву не подали, заяв про відкладення розгляду справи від яких не надходило, суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних доказів у справі.

В зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, фіксація судового процесу на підставі ч.2 ст. 247 ЦПК України за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, та давши їм належну оцінку, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.15).

Після його смерті залишилась спадщина, однією із спадкоємців за законом на яку є позивач ОСОБА_1 (а.с.14,18,19).

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Встановлено, що ОСОБА_1 протягом встановленого законом сроку з дня смерті ОСОБА_4 не подала заяву про прийняття спадщини, що стверджується листом приватного нотаріуса Звягельського районного нотаріального округу Качан В.О. № 229/01-14 від 14 вересня 2023 року (а.с.17).

Відповідно до положеньстатті 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Частиною першою статті1269, частиною першою статті1270 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до частини третьоїст. 1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Таким чином, враховуючи встановлені обставини, а саме, оскільки на території України було введено воєнний стан та ведуться бойові дії, а також у зв`язку із змінами закону щодо перебігу строку для прийняття спадщини, які протягом відведеного для прийняття спадщини періоду часу декілька разів кардинально змінювалися, суд приходить до висновку про поважність причин пропуску ОСОБА_1 строку для прийняття спадщини, у зв`язку з чим позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 76-81, 206, 258, 259, 265, 273, 280-282, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 1270, 1272 ЦК України, суд -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ,РНОКПП НОМЕР_1 ,місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Звягельської міської територіальної громади в особі Звягельської міської ради (місце знаходження: вул. Шевченка, 16, м. Звягель, Житомирської області), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП невідомий, місце реєстрації: АДРЕСА_2 ), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ,РНОКПП НОМЕР_2 ,місце реєстрації: АДРЕСА_2 ) провстановлення додатковогостроку дляподачі заявипро прийняттяспадщини задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном на три місяці з дня набрання чинності рішенням суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення.

Рішення суду набирає законної сили , якщо протягом тридцяти днів відповідачем не подано заяву про перегляд заочного рішення або позивачем апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне судове рішення складено 07 лютого 2024 року.

Головуючий

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116877904
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —285/7863/23

Рішення від 07.02.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні