Ухвала
від 08.02.2024 по справі 554/6395/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 08.02.2024Справа № 554/6395/21 Провадження № 1-кс/554/2148/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2024 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання слідчої слідчого управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020170000000010 від 10 січня 2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 240, ч. 4 ст. 191 КК України,-

в с т а н о в и в:

Слідча звернулась до суду з вищезазначеним клопотанням, в якому порушується питання про необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до документів та вилучення належним чином завірених копій, що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташована в АДРЕСА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 (КОД ЄДРПОУ НОМЕР_2 )), зокрема

реєстраційних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), у тому числі заяви про державну реєстрацію, свідоцтва про державну реєстрацію, статутів, реєстраційних карток, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, наказів про призначення та звільнення службових осіб, посадових інструкцій, інших документів реєстраційної справи, якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, службове становище посадових осіб підприємства, що містять зразки підписів службових осіб.

В обґрунтування клопотання слідча зазначила, що у провадженні СУ Головного управління Національної поліції в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудового розслідування за №42020170000000010 від 10 січня 2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 240, ч. 4 ст. 191 КК України. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюється групою прокурорів із числа прокурорів Полтавської обласної прокуратури.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи, з числа посадових осіб місцевого самоврядування ІНФОРМАЦІЯ_4 зловживаючи службовим становищем, сприяли видобутку корисних копалин, що завдало збитків державному та місцевому бюджетам, а також шкоду екосистемі району.

Так, в рамках проекту «Відновлення гідрологічного режим та поліпшення санітарного стану річки Коломак на ділянці за межами сіл Затурине, Андрушки та Макухівка на землях Ковалівської сільської ради Полтавського району» здійснювалася розчистка від замулення, вищої рослинності і затопленої деревини на 4 ділянках русла р. Коломак та її староріччях.

Зазначений проект розроблено на замовлення ІНФОРМАЦІЯ_5 відповідно до ІНФОРМАЦІЯ_6 на період до 2021 року, затвердженої рішенням XVI сесії VI скликання ІНФОРМАЦІЯ_7 від 23 травня 2013 року.

ІНФОРМАЦІЯ_8 погоджено робочий проект «Відновлення гідрологічного режим та поліпшення санітарного стану річки Коломак на ділянці за межами сіл Затурине, Андрушки та Макухівка на землях Ковалівської сільської ради Полтавського району». Також, ІНФОРМАЦІЯ_9 погодило проект на проведення робіт на землях водного фонду у межах Полтавської області, а саме «Відновлення гідрологічного режиму та поліпшення санітарного стану річки Коломак на ділянці за межами сіл Затурине, Андрушки та Макухівка на землях Ковалівської сільської ради Полтавського району».

У той же час, ІНФОРМАЦІЯ_10 було проінформовано, що проведення розробки надр під час проведення днопоглиблювальних робіт та їх використання для потреб підприємства та/або можливої реалізації, можливе виключно у разі отримання спеціального дозволу на користування надрами, з урахуванням особливостей, передбачених статтями 19, 20, 23 Кодексу України «Про надра».

Зазначений проект, відповідно до статті 86 Водного кодексу України, крім ІНФОРМАЦІЯ_11 та Держгеонадрами, погоджений (в частині місць та порядку проведення робіт) також Полтавською облдержадміністрацією.

10 липня 2017 року між Державним регіональним проектно-вишукувальним інститутом « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (підрядник), ІНФОРМАЦІЯ_13 (замовник) та ІНФОРМАЦІЯ_14 (платник) укладено договір №3175 щодо розробки техніко-економічного обґрунтування природоохоронного заходу «Відновлення гідрологічного режиму та поліпшення екологічного стану р. Коломак в межах Полтавської області».

15 жовтня 2019 року між ІНФОРМАЦІЯ_15 (замовник) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (Інвестор) укладено договір Інвестування на виконання робіт з відновлення гідрологічного режиму та поліпшення санітарного стану річки Коломак на ділянці за межами сіл Затурине, Андрушки та Макухівка на землях Ковалівської сільської ради Полтавського району.

Предметом договору є інвестиційна участь Інвестора у проведенні комплексу заходів по відновлення гідрологічного режиму та поліпшення санітарного стану річки Коломак на ділянці за межами сіл Затурине, Андрушки та Макухівка на землях Ковалівської сільської ради Полтавського району. Але одночасно, відповідно до договору Інвестор отримує у свою власність та розпоряджатися мінеральним ґрунтом видобутим під час виконання робіт.

З метою виконання робіт, визначених даним Договором, Інвестор залучає на власний розсуд без додаткового погодження із Замовником на підставі окремого договору підряду, підрядну організацію, яка має ліцензію на виконання необхідних робіт, необхідні потужності, достатню професійність, задовільне фінансове становище тощо.

В подальшому між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » було укладено договір підряду.

01 листопада 2019 року між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (Генпідрядник) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (Підрядник) укладено Договір на виконання робіт за №07/19. Предметом договору є виконання будівельних та монтажних робіт згідно погодженого робочого проекту «Відновлення гідрологічного режиму та поліпшення санітарного стану річки Коломак на ділянці за межами сіл Затурине, Андрушки та Макухівка на землях Ковалівської сільської ради Полтавського району». Орієнтовний об`єм робіт по даному договору складає 410 000 м. куб. Термін дії договору до 31 грудня 2020 року.

Водночас, надра, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони відповідно до ч. 2 ст. 5 Господарського кодексу України є об`єктами права власності українського народу, відносно яких від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Згідно ст. 5 Кодексу України про надра «Родовища корисних копалин це нагромадження мінеральних речовин в надрах, на поверхні землі, в джерелах вод та газів, на дні водоймищ, які за кількістю, якістю та умовами залягання є придатними для промислового використання».

Відповідно до пункту 3 Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05 травня 1997 року № 432 до балансових запасів відносяться «... запаси корисних копалин ділянки надр, для яких на момент проведення геолого-економічної оцінки згідно з техніко-економічними розрахунками та/або матеріалами фінансової звітності доведено, що коефіцієнт рентабельності продукції є достатнім для економічно ефективного видобування корисних копалин на такій ділянці надр».

Суб`єкт господарювання, який планує здійснювати видобуток піску зобов`язаний здійснити геолого-економічну оцінку та затвердити його запаси в ДКЗ України, з включенням таких запасів корисних копалин до обліку, як балансових, що включаються до об`єкту оподаткування.

Згідно з статтею 19 Кодексу України про надра - надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр. Право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу. Спеціальні дозволи на користування надрами надаються переможцям аукціонів, крім випадків, визначених Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, що регламентовано частиною 2 статті 16 Кодексу України про надра. Порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та порядок їх надання встановлюються Кабінетом Міністрів України. Згідно з статтею 24 Кодексу про надра, користувач надр, який отримав спеціальний дозвіл на користування надрами та гірничий відвід, має виключне право здійснювати в його межах користування надрами відповідно до цього дозволу.

Статтею 13 Кодексу України про надра визначено, що користувачами надр можуть бути підприємства, установи, організації, громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи. Згідно зі статтею 16 цього ж Кодексу власник спеціального дозволу на користування надрами не може дарувати, продавати або в інший спосіб відчужувати права, надані йому спеціальним дозволом на користування надрами, іншій юридичній чи фізичній особі, в тому числі передавати їх до статутних капіталів створюваних за його участю суб`єктів господарювання, а також вноситись як вклад у спільну діяльність.

Суб`єкт господарювання, який отримав дозвіл на проведення днопоглиблювальних робіт та отримав погодження проекту, зобов`язаний проводити роботи у відповідності до проектних рішень.

Таким чином, викладені вище факти свідчать про, те що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_18 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », можливо діючи за попередньою змовою, налагодили схему видобутку та продажу піску, що і вказують мешканці вище зазначених сіл.

Також встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », здійснювала продаж донномулових відкладень з домішками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », які були передані на відповідальне зберігання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » відповідно до договору укладеного з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Окрім того, 07 червня 2023 року до ч/ч ВП №2 ПРУП ГУНП в Полтавській області надійшло повідомлення від ОСОБА_4 , про те, що на відкритій ділянці місцевості (з координатами НОМЕР_4 , 34,62791) біля с. Макухівка Полтавського району, неподалік річки Коломак, невстановлені особи незаконно здійснюють видобуток піску.

За вказаним фактом слідчим відділом ВП № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області розпочато досудове розслідування, та внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023170440000546 від 08 червня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 240 КК України

07 червня 2023 року в ході проведення огляду на відкритій ділянці місцевості (з координатами НОМЕР_4 , 34,62791) біля с. Макухівка та с. Андрушки Полтавського району Полтавської області, неподалік річки Коломак, на землях Ковалівської сільської ради, виявлено насипи піску, які були утворені вірогідно в процесі роботи спеціалізованої техніки по видобутку осадових уламкових порід (піску) поряд з якими виявлено колісний екскаватор.

Постановою прокурора від 12 червня 2023 року матеріали досудового розслідування у кримінальних провадженнях № 12023170440000546 від 08 червня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 240 КК України та №42020170000000010 від 10 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, об`єднано в одне провадження, яке обліковано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань під № 42020170000000010.

Приймаючи до уваги викладене, з метою встановлення даних фактичних обставин кримінального провадження, проведення повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування, виникає необхідність в отриманні дозволу на тимчасовий доступ та вилучення належним чином завірених копій реєстраційних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), у тому числі: заяви про державну реєстрацію, свідоцтва про державну реєстрацію, статутів, реєстраційних карток, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, наказів про призначення та звільнення службових осіб, посадових інструкцій, інших документів реєстраційної справи, якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, службове становище посадових осіб підприємства, що містять зразки підписів службових осіб, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташована в АДРЕСА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 (КОД ЄДРПОУ НОМЕР_2 ))

Іншим способом, ніж отримати інформацію вказаним вище чином, розкрити кримінальне правопорушення не можливо.

У судове засідання слідча ОСОБА_3 не з`явилась, направила до суду заяву про розгляд клопотання без її участі, клопотання підтримує та просить його задовольнити.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, слідчий суддя вважає за необхідне проводити розгляд цього клопотання згідно положень ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

На підставі положень ч. 4 ст. 107 КПК України у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть у ньому участь, фіксування за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до таких висновків.

Згідно положень п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно доч.5ст.163КПК України,слідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: 1)перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 2)самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Разом із тим, згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієїстатті,доведе можливістьвикористання якдоказів відомостей,що містятьсяв цихречах ідокументах,та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ч. 7 ст 163 КПК України також передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Судом встановлено, що у провадженні СУ Головного управління Національної поліції в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудового розслідування за №42020170000000010 від 10 січня 2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 240, ч. 4 ст. 191 КК України.

Слідчою доведено, що вказана інформація перебуває у володінні володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташована в АДРЕСА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 (КОД ЄДРПОУ НОМЕР_2 )), має суттєве значення для здобуття доказів та документування злочинної діяльності та встановлення відомостей, обставин вчинення кримінального правопорушення, а іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою вищевказаної інформації, неможливо, а тому слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 132, 159 - 166 КПК України, суд,

у х в а л и в:

Клопотання слідчої задовольнити.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих СУ ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 на тимчасовий доступ до документів та належним чином завірених копій, що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташована в АДРЕСА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 (КОД ЄДРПОУ НОМЕР_2 )), зокрема

реєстраційних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), у тому числі заяви про державну реєстрацію, свідоцтва про державну реєстрацію, статутів, реєстраційних карток, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, наказів про призначення та звільнення службових осіб, посадових інструкцій, інших документів реєстраційної справи, якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, службове становище посадових осіб підприємства, що містять зразки підписів службових осіб.

Зобов`язати службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташована в АДРЕСА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 (КОД ЄДРПОУ НОМЕР_2 )), надати вищевказані документи та можливість вилучити вищезазначені документи (інформацію) на паперових (у роздрукованому вигляді) та електронних носіях інформації.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення, тобто до 07 квітня 2024 року.

В разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_17

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116878950
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/6395/21

Ухвала від 12.06.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 11.06.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 16.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 14.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні