Рішення
від 07.02.2024 по справі 571/2291/23
РОКИТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 571/2291/23

Провадження № 2-о/571/20/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2024 року смт. Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області в складі: головуючого судді Комзюк А.Ф., присяжних: Атаманчук І.А., Головінової-Зерук Н.В., за участю секретаря судового засідання Гордійчук Т.О., заявника ОСОБА_1 , представника заінтересованої особи ОСОБА_14, розглянувши у закритому судовому засіданні за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Сарненської районної державної адміністрації Рівненської області, про усиновлення,

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про усиновлення.

В обґрунтування заяви заявник посилається на те, що з 29 грудня 2015 року перебуває у шлюбі з ОСОБА_2 . В шлюбі у них народилися дві доньки: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Крім їхніх спільних дітей, дружина має доньку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .. Батька ОСОБА_5 ОСОБА_12 рішенням Новозаводського районного суду міста Чернігова від 19.10.2023 позбавлено батьківських прав відносно ОСОБА_5 .

Він ставиться до ОСОБА_5 як до рідної доньки, а вона відносно сприймає його як свого батька, називає татом. Він піклується про здоров`я ОСОБА_5 , її фізичний, духовний і моральний розвиток, виявляє щодо неї батьківську турботу та піклування, утримує її матеріально, оплачує навчання та проживання в Житомирському державному університеті імені Івана Франка. З метою створення стабільних та гармонійних умов життя ОСОБА_5 він бажає усиновити її.

З метою усиновлення звернувся із заявою до органу опіки та піклування Сарненської райдержадміністрації.

21 листопада 2023 року орган опіки та піклування надав йомувисновок про те, що усиновлення ним ОСОБА_5 є доцільним і відповідає інтересам дитини. Його дружина надала згоду на усиновлення дитини. На сьогоднішній день він, дружина, діти: ОСОБА_5 , ОСОБА_3 і ОСОБА_4 фактично проживають у належному ним житлі - будинок АДРЕСА_1 , який облаштований необхідними меблями та побутовою технікою.

Він працює майстром лісу Червоновольського лісництва філії «Звягельське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарства «Ліси України». З 14.03.2022 він увільнений від роботи у зв`язку з призовом на військову службу під час загальної мобілізації. Доходу достатньо для забезпечення дітям необхідного рівня життя для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розбитку. Пройшов медичне обстеження. На обліку у психіатра та нарколога не перебуває, протипоказань для усиновлення не має. Судимості не має, в розшуку не перебуває. Ознайомлений зі станом здоров`я та розвитку ОСОБА_5 .

Покликаючись на норми СК України, просив:

Визнати його усиновлювачем неповнолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Змінити прізвище усиновленої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з " ОСОБА_5 " на " ІНФОРМАЦІЯ_9 ".

Змінити по батькові усиновленої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з " ОСОБА_5 " на " ІНФОРМАЦІЯ_9 ".

В актовий запис №1665, складений 17 серпня 2006 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Чернігівського міського управління юстиції щодо усиновленої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , внести наступні зміни: змінити її прізвище - на " ІНФОРМАЦІЯ_9 ", по батькові на " ІНФОРМАЦІЯ_9 ", її батьком записати його - ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 18 грудня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження.

Заявник в судовому засіданні ОСОБА_1 заяву підтримав повністю та просив її задоволити, з підстав, наведених у заяві.

Представник органу опіки і піклування Сарненської районної державної адміністрації ОСОБА_14 повідомила, що ОСОБА_1 звернувся до служби у справах дітей Сарненської районної державної адміністрації із заявою про надання згоди на усиновлення доньки дружини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Проведеною перевіркою було встановлено, що за період спільного проживання між ним та ОСОБА_5 склалися гарні родинні та довірливі стосунки. Спільно з дружиною заявник бере участь в утриманні та вихованні дитини. В їхній сім`ї панує атмосфера доброзичливості та взаємоповаги, він відноситься до ОСОБА_5 , як до рідньої доньки, а вона вважає його своїм батьком. Заявник може бути усиновлювачем та усиновлення буде відповідати інтересам дитини, тому просить заяву задовольнити.

У судовому засіданні неповнолітня ОСОБА_5 повідомила, що бажає, щоб заявник усиновив її, оскільки за 9 років спільного життя він довів, що є справжнім батьком. Вважає його ідеальним батьком, сама виявила бажання бути усиновленою. Він повністю забезпечує її всім необхідним, піклується про неї , дбає про її побут.

Суд, заслухавши пояснення заявника, представника заінтересованої особи, свідка, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого повторно 09 лютого 2016 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Рокитнівського районного управління юстиції Рівненської області, батьками ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є ОСОБА_12 та ОСОБА_2 , актовий запис №1665 (а.с.11).

Рішенням Новозаводського районного суду міста Чернігова від 19.10.2023 ОСОБА_12 позбавлено батьківських прав щодо його дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.13-14).

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 29 грудня 2015 року Борівською сільською радою Рокитнівського району Рівненської області, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрували 29 грудня 2015 року шлюб, про що склалено відповідний актовий запис №19. Прізвище чоловіка та дружини після реєстрації шлюбу " ІНФОРМАЦІЯ_9 " (а.с.8).

Згідно довідки про склад сім`ї ОСОБА_2 , які проживають за адресою: АДРЕСА_1 входять: чоловік - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , дочка - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дочка - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.29).

Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, сформованого 15.11.2018 за номером 145477229, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами загальною площею 47,2 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 , на праві влавності належить ОСОБА_2 (а.с.28).

Як вбачається із заяви, ОСОБА_2 дає свою згоду на усиновлення її неповнолітньої дочки - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , її чоловіком, громадянином України, ОСОБА_1 , заява нотаріально посвідчена приватним нотаріусом Сарненського районного нотаріального округу Рівненської області Тарасюком Г.Б. 09 листопада 2023 року, зареєстрована в реєстрі за №2085 (а.с.12).

Згідно Витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Міністерства внутрішніх справ України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець с.Борове, Україна на території України станом на 24.10.2023 до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с.10).

Згідно висновку про стан здоров`я, виданого КНП «Рокитнівська БЛІЛ» №214 від 24 жовтня 2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , протипоказань чи хвороб, за наявності яких він не може бути усиновлювачем, не має (а.с.9).

Працюючи на посаді майстра лісу Червоновольського лісництва Філії «Звягельське лісове господарство» ДСГП «Ліси України» зарекомендував себе як відповідальний, добросовісний та старанний. З 14 березня 2022 року увільнений від роботи у зв`язку із призовом на військову службу під час загальної мобілізації, згідно з наказом №79-к від 30.03.2022 року (а.с.24).

Згідно акту обстеження умов проживання від 15 листопада 2023 року, членами комісії ССД Сарненської РДА, а саме: начальником ССД Сарненської РДА ОСОБА_13, головним спеціалістом ССД Сарненської РДА ОСОБА_14, головним спеціалістом з питань усиновлення ОСОБА_15, сім`я ОСОБА_1 мешкає у будинку за адресою: АДРЕСА_1 , будинок складається з 3-х житлових кімнат, наявна ванна кімната, коридор, кладова, кухня облаштована побутовою технікою, в кімнатах будинку зроблено сучасний ремон. Умови проживання хороші. В кімнатах будинку наявні сучасні меблі, шафи для зберігання власних речей, одягу, взуття. Родина забезпечена відповідним асортиментом продуктів харчування. Для дітей створені належні умови для гармонійного розвитку. Крістіна має власне ліжко для спання, одягом відповідно до сезону забезпечена. На даний час Крістіна навчається у Житомирському університеті імені Івана Франка на факультеті «Логопедія». В родині панує, злагода, розуміння, взаємоповага, дружні відносини, любов один до одного (а.с.30).

Згідно довідки Житомирського Державного університету імені Івана Франка №151/2324 від 21.11.2023, ОСОБА_5 є здобувачем першого курсу спеціальності «логопедія» з 01.09.2023 (наказ від 17.08.2023 року №267-К(ОС)), денної форми навчання (а.с.21).

За місцем навчання ОСОБА_5 як студентка 1 курсу зарекомендувала себе сумлінною та дисциплінованою студенткою. За період навчання проявила себе як товариська та відповідальна особа, схильна до взаєморозуміння. Активна у житті групи та бере участь у різних заходах університету. Труднощів у навчанні не виникає. В спілкуванні з викладачами ввічлива та тактовна.

За характером студентка спокійна, доброзичлива та привітна. Також приймає активну участь на практичних та семінарських заняттях (а.с.22).

Згідно висновку про стан здоров`я, виданого КНП «Рокитнівська БЛІЛ» №215 від 24 жовтня 2023 року, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , протипоказань чи хвороб, за наявності яких вона не може бути усиновленою немає (а.с.23).

Відповідно до висновку Сарненської районної військової адміністрації Рівненської області №01/15-325 від 21.11.2023 про доцільність усиновлення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та відповідність його інтересам дитини , адміністрація дійшла висновку про те, що усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , неповнолітньої - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дитини його дружини, є доцільним і відповідає інтересам дитини (а.с.31-33).

У відповідності до пункту 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги частин 1 - 3 ст.218 СК України, щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Згідно із ст.211 СК України, усиновителем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років.

Слід зазначити, що СК України не містить норми, яка передбачає можливість зменшення різниці у віці між усиновителем та дитиною.

Як встановлено в судовому засіданні, заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_7 , неповнолітня ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_8 , тобто заявник є старшим за дитину, яку бажає усиновити на неповних п`ятнадцять років ( 14 років 11 місяців), що суперечить вимогам ст.211 СК України.

За вказаних обставин, висновок Сарненської районної військової адміністрації Рівненської області від 21.11.2023 року про те, що ОСОБА_1 може бути усиновителем ОСОБА_5 є помилковим, оскільки не відповідає вимогам вищезазначеної норми закону.

Враховуючи вказані обставини справи та правові норми суд дійшов висновку, що у задоволенні заяви слід відмовити.

Керуючись ст. 211 СК України, ст.ст. 264, 265, 293-294, 310-314, 352, 354 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про визнання його усиновлювачем ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Сарненської районної державної адміністрації Рівненської області, місцезнаходження: 34500, м.Сарни, вул.Демократична,51, код 04057681.

Повне рішення складено 09.02.2024.

Присяжні: І.А.Атаманчук

Н.В.Головінова-Зерук

Головуючий суддя: А.Ф.Комзюк

Згідно з оригіналом.

Головуючий суддя: А.Ф.Комзюк

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116879216
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —571/2291/23

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Рішення від 07.02.2024

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Рішення від 07.02.2024

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні