Ухвала
від 25.01.2024 по справі 711/58/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа №711/58/23

У Х В А Л А

25 січня 2024 року м. Черкаси

Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - Позарецької С.М.

секретаря - Щокань В.М.,

за участю представника

позивача адвоката Чернявського А.Л.

представника відповідача

адвоката Нікітюка А.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні м. Черкаси клопотання завідувача Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Єфіменко Антоніни Іванівни по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості та за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в :

У провадженні Придніпровського районного суду м.Черкаси знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості та за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості.

Ухвалою суду від 18.09.2023 визнано поважними та поновлено строк для подачі клопотання про призначення судової оціночно-будівельної експертизи. Призначено по цивільній справі №711/58/23 судову оціночно-будівельну експертизу, на вирішення якої поставлені такі питання: 1.Яка ринкова вартість об`єкта нерухомого майна, а саме: квартири АДРЕСА_1 станом на 28лютого 2023 року? 2.Яка ринкова вартість об`єкта нерухомого майна, а саме: 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 станом на 28 лютого 2023 року? 3.Яка ринкова вартість об`єкта нерухомого майна, а саме: квартири АДРЕСА_1 станом на 24 жовтня 2017 року? 4.Яка ринкова вартість об`єкта нерухомого майна, а саме: 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 станом на 24 жовтня 2017року?

Крім того, проведення даної експертизи доручено експертам ЧЕРКАСЬКОГО ВІДДІЛЕННЯ КИЇВСЬКОГО НАУКОВО-ДОСЛІДНОГО ІНСТИТУТУ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ (Черкаськаобл., м. Черкаси, вул. Свято-Макаріївська, буд. 135а). Оплату за проведення експертизи покладено на ОСОБА_3 . У розпорядження експертів надані матеріали цивільної справи № 711/58/23. В разі необхідності судом надано дозвіл експертам для огляду об`єкту нерухомого майна: квартиру АДРЕСА_1 . Строк для проведення експертизи встановлено до 10 листопада 2023 року, а також зупинено провадження по справі на час проведення експертизи.

До суду від завідувача Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Єфіменко А.І. та судового експерта Рубель А. надійшли клопотання (та повернута цивільна справа), за яким експертна установа просить: у зв`язку із значною поточною завантаженістю експертів КНІДІСЕ із будівельного напрямку, виконанням експертиз різної категорії складності, неможливість провести вказану експертизу у визначені строки, а тому є необхідність у погодженні більшого строку проведення експертизи; надати правовстановлюючу документацію та матеріали технічної інвентаризації на об`єкт нерухомого майна квартиру АДРЕСА_1 , які є дійсними станом на дати визначення ринкової вартості зазначеного об`єкта; надати інформацію стосовно функціонального використання, об`ємно-планувального рішення та технічного стану об`єкта оцінки на дати визначення його ринкової вартості; про проведення натурного обстеження (у разі відсутності проведення будь-яких поліпшень об`єкта оцінки у проміжок часу від дати оцінки (28.02.2023) до теперішнього часу), а саме забезпечити безперешкодний доступ до об`єкта дослідження (об`єкт оцінки), а також належні умови для роботи експерта.

Ухвалою суду від 04.01.2024 поновлено провадження по справі та призначено розгляд клопотання завідувача Черкаськоговідділення Київськогонауково-дослідногоінституту судовихекспертиз Єфіменко А.І.

У підготовче засідання експерт не з`явився, будучи належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи.

В підготовчому засіданні представник відповідача адвокат Нікітюк А.М. (сторона відповідача є ініціатором клопотання про призначення експертизи) просив клопотання задовольнити. Також просив приєднати до справи та надати експерту додаткові матеріали: копію договору купівлі-продажу квартири від 14.05.1997, копію технічного паспорту на квартиру, копію ухвали суду від 31.05.2017, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 31.10.2017. Окрім договору від 14.05.1997, решта документів вже приєднані до справи. Зазначив, що інших матеріалів відповідач не має і документів, наявних у справі достатньо для проведення експертного дослідження. Зазначив, що перепланування у квартирі не проводилося. Також не заперечував проти надання додаткового строку для проведення експертизи та зупинення провадження по справі до часу надання висновку експерта. Крім того, повідомив, що відповідач здійснить оплату за експертизу, враховуючи отриманий нею рахунок, а також відповідач забезпечить доступ експерту до приміщення квартири.

В підготовчому засіданні представник позивача адвокат Чернявський А.Л. заперечував проти приєднання документів (їх копій), про які просить сторона відповідача, оскільки частина з них вже наявні у справі, а решта (копія договору від 14.05.1997) не були направлені учасникам справи. Крім того, вважає, що надані стороною відповідача документи не дають підстав враховувати їх станом на 2017 рік.

Інші учасники справи та їхні представники в підготовче засідання не з`явились, будучи належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справи.

Неявка учасників справи не перешкоджає судовому розгляду клопотання експертної установи.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи у межах вирішуваного питання, суд вважає, що клопотання підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного:

відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Вимоги до висновку експерта визначені у статті 102 ЦПК України. Зокрема, частиною другою цієї статті передбачено, що предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Як передбаченочастинами 1,3,4статті 103ЦПК України,суд призначаєекспертизу усправі засукупності такихумов: 1)для з`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; 2)сторонами (стороною)не наданівідповідні висновкиекспертів ізцих самихпитань абовисновки експертіввикликають сумнівищодо їхправильності.При призначенніекспертизи судомексперт абоекспертна установаобирається сторонамиза взаємноюзгодою,а якщотакої згодине досягнутоу встановленийсудом строк,експерта чиекспертну установувизначає суд.Суд зурахуванням обставинсправи маєправо визначитиексперта чиекспертну установусамостійно.У разінеобхідності можебути призначенодекілька експертівдля підготовкиодного висновку(комісійнаабо комплекснаекспертиза). Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про судову експертизу» судова експертиза- це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи (ч. 1 ст. 104 ЦПК України).

У разі виникнення сумніву щодо змісту та обсягу доручення призначений судом експерт невідкладно подає суду клопотання щодо його уточнення або повідомляє суд про неможливість проведення ним експертизи за поставленими питаннями (ч.6 ст.104 ЦПК України).

Відповідно до ч.ч.2, 6 ст. 72 ЦПК України, експерт може призначатися судом або залучатися учасником справи. Експерт маєправо: 1)ознайомлюватисяз матеріаламисправи; 2)заявлятиклопотання пронадання йомудодаткових матеріаліві зразків,якщо експертизапризначена судом; 3)викладати увисновку експертизивиявлені вході їїпроведення факти,які маютьзначення длясправи із приводуяких йомуне булипоставлені питання; 4)бути присутнімпід часвчинення процесуальнихдій,що стосуютьсяпредмета іоб`єктів дослідження; 5)для цілейпроведення експертизизаявляти клопотанняпро опитуванняучасників справита свідків; 6)користуватися іншими правами, що наданіЗаконом України"Про судову експертизу".

Згідно зчастинами 1-3статті 107ЦПК України,матеріали,необхідні дляпроведення експертизи,експерту надаєсуд,якщо експертизапризначена судом,або учасниксправи,якщо експертизапроводиться зайого замовленням.При призначенніекспертизи судз урахуваннямдумки учасниківсправи визначає,які самематеріали необхіднідля проведенняекспертизи.Суд можетакож заслухатипризначених судомекспертів зцього питання.Копії матеріалів,що надаютьсяексперту,можуть залишатисяу матеріалахсправи. Експертне маєправа звласної ініціативизбирати матеріалидля проведенняекспертизи,розголошувати відомості,що сталийому відоміу зв`язкуз проведеннямекспертизи,або повідомлятибудь-кому,крім судута учасникасправи,на замовленняякого проводиласяекспертиза,про їїрезультати. Призначенийсудом експертне маєправа спілкуватисяз учасникамисудового процесупоза межамисудового засідання,крім випадківвчинення іншихдій,безпосередньо пов`язанихіз проведеннямекспертизи. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Так, ініціатором клопотання про призначення по справі експертизи надані суду оригінали додаткових матеріалів, які оглянуті судом в підготовчому засіданні та їх копії, відповідно до ст.95 ЦПК України: договір купівлі-продажу квартири від 14.05.1997 серія ААВ №797951, технічний паспорт на квартиру АДРЕСА_1 , ухвала Придніпровського районного суду м. Черкаси від 31.05.2017 у справі №711/3210/17.

Сторона відповідача вважає, що ці документи, які, крім договору від 14.05.1997, вже наявні у справі, є такими, разом з іншими матеріалами справи, що слід надати експерту для дослідження під час проведення експертизи. Крім того, вважає, що і договір, і решта документів мають значення по справі та містять інформацію, яка повинна бути врахована експертом, з огляду на клопотання експерта. При цьому, іншої інформації відповідач не має.

Звертається увага на те, що у суду сумнівів у добросовісності відповідача та його представника при здійсненні процесуальних прав щодо надання доказів, не виникає. Також, доводи заперечень сторони позивача проти задоволення клопотання сторони відповідача щодо приєднання до справи додаткових матеріалів, є безпідставними.

Таким чином, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання сторони відповідача та приєднати до справи зазначені документи в їх копіях, з огляду на те, що вони мають значення для справи.

Ухвалою суду від 18.09.2023 встановлено строк для проведення експертизи до 10.11.2023, який на цей час збіг, а тому, враховуючи й клопотання експертної установи, на думку суду, строк для проведення експертизи слід встановити до 31.03.2024 та є необхідність у зупиненні провадження по справі на час проведення експертизи, враховуючи, що до експертної установи підлягають направленню матеріали цивільної справи, без яких суд позбавлений можливості проводити розгляд справи.

Отже, клопотання експертної установи частині надання додаткових матеріалів для дослідження та встановлення погодження більшого строку проведення експертизи, підлягає до задоволення.

Між тим,у задоволенніклопотання експертноїустанови вчастині забезпеченнянатурного обстеженнянерухомого майна(об`єктадослідження),слід відмовити,оскільки ухвалоюсуду від18.09.2023,якою призначеносудову оціночно-будівельнуекспертизу поцивільній справі№711/58/23вже судом надано дозвіл експертам, в разі необхідності, оглянути об`єкт нерухомого майна: квартиру АДРЕСА_1 , тобто провести її натурне обстеження. Крім того, відповідач ОСОБА_2 , як зазначив її представник, надасть доступ експерту для огляду квартири.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.102-107, 95, 259 ч.6, 260, 252 ЦПК України,суд, -

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити частково.

Прийняти від відповідача ОСОБА_2 додаткові матеріали договір купівлі-продажу квартири від 14.05.1997 серія ААВ №797951, технічний паспорт на квартиру АДРЕСА_1 , ухвалу Придніпровського районного суду м. Черкаси від 31.05.2017 у справі №711/3210/17, які подані до суду 25.01.2024 в копіях, відповідно до ст.95 ЦПК України (оригінали цих документів оглянуті судом в підготовчому засіданні 25.01.2024) та приєднати їх до справи, а також надати в розпорядження судового експерта Черкаського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз для дослідження під час виконання ухвали Придніпровського районного суду м. Черкаси від 18.09.2023, якою призначено судову оціночно-будівельну експертизу по цивільній справі №711/58/23.

Строк для проведення експертизи встановити - до 31 березня 2024 року.

Зупинити провадження по справі на час проведення експертизи.

В іншій частині відмовити.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Черкаського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Повний текст судового рішення складений 31.01.2024.

Головуючий: С. М. Позарецька

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116879334
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —711/58/23

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

Постанова від 30.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Постанова від 30.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бородійчук В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні