Ухвала
від 07.02.2024 по справі 904/6009/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

07.02.2024м. ДніпроСправа № 904/6009/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Стронг-Інвест" (52441, смт Новопокровка Солонянського району Дніпропетровської області, вул. Дружби, буд. 4; ідентифікаційний код 42665037)

до Російської Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації (119991, Російська Федерація, м. Москва, вул. Житня, буд. 14, будівля 1; e-mail: info@minjust.gov.ru; ідентифікаційний код юридичної особи-відсутній)

про стягнення 31 875,00 доларів США

Суддя Загинайко Т.В.

Представники:

від позивача: Дробот Д.М. - адвокат;

від відповідача: представник не з`явився.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Стронг-Інвест" звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою (вх.5655/23 від 15.11.2023) про стягнення з Російської Федерації 31 875,00 доларів США майнової шкоди.

Позовна заява обґрунтована тим, що у зв`язку зі збройною агресією Російської Федерації позивач був вимушений зупинити технологічний процес вирощування соняшнику та пшениці озимої, що призвело до значних збитків у вигляді втрати біологічних активів (незавершене сільськогосподарське виробництво рослинництва на земельних ділянках).

Також просить стягнути з відповідача судові витрати.

Посилаючись на пункт 22 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір", позивач зазначає про звільнення від сплати судового збору за подання позову.

Також позивач у поясненнях (58928/23 від 16.11.2023) на виконання пункту 2 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України зазначає, що у позивача та представника позивача наявні електронні кабінети ЄСІТС, а також надає копію ордеру та свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 20.11.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання, яке відбудеться 20.12.2023 о 16:00 год.

У судове засідання 20.12.2023 з`явився представник позивача, представник відповідача у судове засідання не з`явився.

У судовому засіданні представником позивача було заявлено усне клопотання про відкладення розгляду справи для з`ясування питання повідомлення відповідача.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 20.12.2023 продовжено підготовче провадження в межах розумного строку, задоволено усне клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Стронг-Інвест" про відкладення розгляду справи та відкладено підготовче засідання (загальне позовне провадження) на 07.02.2024 о 15:30 год.

Позивач у клопотанні (вх.№6250/24 від 06.02.2024) про здійснення судового доручення про вручення процесуальних документів та зупинення провадження у справі просить: - звернутися до Міністерства юстиції України із судовим дорученням про вручення процесуальних документів у даній справі №904/6009/23 Державі - Російській Федерації дипломатичними каналами із Азербайджанською Республікою, Республікою Вірменія, Республікою Казахстан, Республікою Киргизстан, Республікою Молдова, Республікою Таджикистан, Туркменістаном, Республікою Узбекистан; - зупинити провадження у справі №904/6009/23 до надходження відповіді від компетентних органів Азербайджанської Республіки, Республіки Вірменія, Республіки Казахстан, Республіки Киргизстан, Республіки Молдова, Республіки Таджикистан, Туркменістана, Республіки Узбекистан на судове доручення про вручення Державі - Російська Федерація дипломатичними каналами процесуальних документів у даній справі.

У судове засідання 07.02.2024 з`явився представник позивача, представник відповідача у судове засідання не з`явився.

Згідно з частиною 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд оголошує склад суду, а також прізвища секретаря судового засідання, перекладача, спеціаліста, з`ясовує наявність підстав для відводів; з`ясовує, чи бажають сторони укласти мирову угоду, передати справу на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді; у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви; вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста; за клопотанням учасників справи вирішує питання про забезпечення позову, про зустрічне забезпечення; вирішує заяви та клопотання учасників справи; направляє судові доручення; встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення; встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення; встановлює строки та порядок врегулювання спору за участю судді за наявності згоди сторін на його проведення; встановлює порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті, про що зазначається в протоколі судового засідання; з`ясовує розмір заявлених сторонами судових витрат; вирішує питання про колегіальний розгляд справи; призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Таким чином, для належної підготовки справи для розгляду по суті суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання з огляду на неможливість виконання завдання підготовчого провадження та вчинення всіх, передбачених частиною 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України процесуальних дій, а також з метою надання можливості сторонам скористатися своїми процесуальними правами, визначеними статтями 42 та 46 Господарського процесуального кодексу України.

Як вбачається з матеріалів справи, місцезнаходженням відповідача є: 119991, Російська Федерація, м. Москва, вул. Житня, буд. 14, будівля 1.

За приписами статті 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до статті 3 Закону України "Про міжнародне приватне право" якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

Іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (стаття 365 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до статті 366 Господарського процесуального кодексу України підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно зі статтею 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Законом України від 1 грудня 2022 № 2783-IX "Про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року", який набрав чинності 23.12.2022 зупинено у відносинах з Російською Федерацією та Республікою Білорусь дію Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, вчиненої від імені України у м. Мінську 22 січня 1993 року і ратифікованої Законом України від 10 листопада 1994 року № 240/94-ВР (Відомості Верховної Ради України, 1994 р., № 46, ст. 417), та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року, вчиненого від імені України у м. Москві 28 березня 1997 року і ратифікованого Законом України від 3 березня 1998 №140/98-ВР (Відомості Верховної Ради України, 1998 р., № 26, ст. 162).

Пунктом 2 Закону №2783-IX встановлено, керуючись положеннями статті 54 Віденської конвенції про право міжнародних договорів, статті 84 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, статті 24 Закону України "Про міжнародні договори України", вийти з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, вчиненої від імені України у м. Мінську 22 січня 1993 і ратифікованої Законом України від 10 листопада 1994 року № 240/94-ВР (Відомості Верховної Ради України, 1994 №46, ст. 417), та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року, вчиненого від імені України у м. Москві 28 березня 1997 року і ратифікованого Законом України від 3 березня 1998 року №140/98-ВР (Відомості Верховної Ради України, 1998 р., № 26, ст. 162).

Відповідно до Закону України від 12.01.2023 №2855-IX "Про вихід з Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності", який набрав чинності 05.02.2023 Україна вийшла з Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, вчиненої в м. Києві 20.03.1992 та ратифікованої Постановою Верховної Ради України від 19.12.1992 №2889-XII (Відомості Верховної Ради України, 1993 № 9, ст. 66).

Разом з цим, і Україна, і Російська Федерація є учасниками Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965.

Отже, порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном, а рівно повідомлення у належній формі іноземних учасників судового процесу про час і місце розгляду справи, регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, Гаага, 1965 (далі - Конвенція), яка є чинною в Україні згідно з Законом України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" від 19.10.2000 № 2052-ІІІ (із заявами та застереженнями).

Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном (стаття 1 Конвенції).

Згідно зі статтею 3 Конвенції орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Відповідно до статті 8 Конвенції кожна Договірна Держава може здійснювати вручення судових документів особам, які перебувають за кордоном, без застосування будь-якого примусу безпосередньо за допомогою своїх дипломатичних або консульських агентів. Будь-яка Держава може заявити, що вона заперечує проти такого вручення на її території, крім випадків, коли документ підлягає врученню громадянину Держави походження цих документів.

Кожна Договірна Держава може, крім того, використовувати консульські канали для передачі документів, які підлягають врученню, тим органам іншої Договірної Держави, які визначені останньою з цією метою. Кожна Держава може, якщо цього вимагають надзвичайні обставини, використовувати з цією ж метою дипломатичні канали (стаття 9 Конвенції).

Відповідно до частини другої пункту b) статті 15 Конвенції кожна договірна держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Відповідно до абзаців 3, 4 пункту 2.3 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації від 27.06.2008 № 1092/5/54 (із змінами, внесеними наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 25.03.2010 № 604/5/47), документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову. У відповідних випадках документи, що підлягають врученню, можуть бути складені або перекладені на ту мову, яку, як є підстави вважати, розуміє особа, якій необхідно вручити документи.

За таких обставин суд вважає, що про розгляд даної справи відповідача належить повідомляти в порядку, передбаченому зазначеною Конвенцією.

Разом з цим, слід зазначити про таке.

Як вбачається, 24.02.2022 на усій території України було введено воєнний стан внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації та загострення бойових дій.

АТ "Укрпошта" з лютого 2022 припинила сполучення з Російською Федерацією.

За таких обставин, для належного повідомлення відповідача у справі, слід використовувати консульські канали для передачі документів відповідачу.

Позивач 06.02.2024 надав до суду клопотання, у якому просить суд звернутися до Міністерства юстиції України із судовим дорученням про вручення процесуальних документів у даній справі №904/6009/23 державі - Російській Федерації дипломатичними каналами із Азербайджанською Республікою, Республікою Вірменія, Республікою Казахстан, Республікою Киргизстан, Республікою Молдова, Республікою Таджикистан, Туркменістаном, Республікою Узбекистан.

Також позивач просить суд зупинити провадження у справі №904/6009/23 до надходження відповіді від компетентних органів Азербайджанської Республіки, Республіки Вірменія, Республіки Казахстан, Республіки Киргизстан, Республіки Молдова, Республіки Таджикистан, Туркменістана, Республіки Узбекистан на судове доручення про вручення державі - Російській Федерації дипломатичними каналами процесуальних документів у даній справі.

З огляду на обставини справи, суд вважає за можливе здійснити повідомлення відповідача про розгляд цієї справи у спосіб, визначений позивачем, а саме:

Звернутися до Міністерства юстиції України з судовим дорученням про вручення процесуальних документів у даній справі №904/6009/23 відповідачу - державі Російська Федерація дипломатичними каналами через Азербайджанську Республіку, Республіку Вірменія, Республіку Казахстан, Республіку Киргизстан, Республіку Молдова, Республіку Таджикистан, Туркменістан, Республіку Узбекистан, або іншим доступним способом.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне зобов`язати позивача надати до суду нотаріально засвідчений переклад на російську мову ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 20.11.2023 про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 20.12.2023, ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 07.02.2024 про зупинення провадження у справі, виклик (повідомлення) про день судового засідання, підтвердження про вручення документа.

При цьому, судом враховано, що конституційне право на участь у судовому розгляді, у тому числі, бути належним чином повідомленим про дату судового розгляду, не може вважатися формальним (постанова Верховного Суду від 02.06.2020 у справі № 910/17792/17).

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів (пункт 8 частини 1 статті 229 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до частини першої статті 117 Господарського процесуального кодексу України зупинення провадження у справі зупиняє перебіг процесуальних строків.

За таких обставин, у зв`язку із зверненням із судовим дорученням про вручення відповідачу судових документів, провадження у справі слід зупинити до отримання доказів виконання Міністерством юстиції України судового доручення про вручення державі Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації документів.

Керуючись частиною 2 статті 182, пунктом 3 частини 2 статті 183, статтями 228, 229, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Стронг-Інвест" (вх.№6250/24 від 06.02.2024) про здійснення судового доручення про вручення процесуальних документів та зупинення провадження у справі.

2. Відкласти підготовче засідання (загальне позовне провадження) на 23.07.2024 о 15:00 год.

Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області в залі судових засідань №1-202 за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1.

3. Зобов`язати позивача в строк до 29.02.2024 подати через канцелярію Господарського суду Дніпропетровської області перекладені російською мовою й нотаріально засвідчені такі документи у 16 примірниках:

- ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 20.11.2023 про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі;

- ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 20.12.2023;

- ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 07.02.2024 про зупинення провадження у справі № 904/6009/23;

- підтвердження про вручення документа;

- виклик (повідомлення) про день судового засідання.

4. Південному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Одеса) (49027, м. Дніпро, пр. Яворницького Дмитра, буд. 21А; ідентифікаційний код 43315529) забезпечити направлення компетентному органу держави Російська Федерація дипломатичними каналами через Азербайджанську Республіку, Республіку Вірменія, Республіку Казахстан, Республіку Киргизстан, Республіку Молдова, Республіку Таджикистан, Туркменістан, Республіку Узбекистан, або іншим доступним способом документів у справі №904/6009/23 для подальшого вручення відповідачу - державі Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації (119991, Російська Федерація, м. Москва, вул. Житня, буд. 14, будівля 1).

5. При направленні у судове засідання уповноважених представників учасників судового процесу мати при собі відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

6. Учасникам справи заяви, клопотання, заперечення, пояснення щодо суті спору та в межах питань підготовчого судового засідання подавати суду у письмовому вигляді з доказами надсилання на адресу іншим учасникам справи, з використанням дистанційних каналів зв`язку, з дотриманням визначених законом чи судом процесуальних строків та відповідно до вимог, серед іншого, статей 169, 170 Господарського процесуального кодексу України.

7. Звернути увагу учасників справи, що у разі подання документів електронною поштою на електронну адресу суду, такі документи повинні відповідати вимогам статті 7 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг".

8. Роз`яснити учасникам справи про можливість суду прийняти рішення за наслідком підготовчого судового засідання за відсутності їх представників за умов повного використання ними процесуальних прав, обов`язків та за наявності від них відповідних заяв.

9. Звернути увагу учасників судового процесу на необхідність надання суду в письмовому порядку інформації про засоби зв`язку (електронна адреса, номер телефону, інші можливі засоби) для їх повідомлення щодо розгляду справи.

10. Повідомити учасників справи, що належним повідомленням сторін про час і місце судового засідання, є направлення вказаної ухвали засобами поштового або електронного зв`язку (електронною поштою) або за допомогою системи обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу "Електронний суд".

11. Явка у судове засідання уповноважених представників учасників судового процесу є необов`язковою за наявності відповідної заяви чи клопотання про розгляд справи без участі представника.

12. Зупинити провадження у справі №904/6009/23 до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду, але не пізніше дня судового засідання.

13. Ухвала набирає законної сили - 07.02.2024.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\.

Повний текст ухвали підписано 09.02.2024.

Суддя Т.В. Загинайко

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116886423
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 31 875,00 доларів США

Судовий реєстр по справі —904/6009/23

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні