Рішення
від 09.01.2024 по справі 911/2406/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032,тел.(044)235-95-51,е-mail:inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" січня 2024 р. м. Київ Справа № 911/2406/23

Суддя Господарського суду Київської області Подоляк Ю.В., за участю секретаря судового засідання Руденко Н.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження матеріали справи

за позовом Товариства з додатковою відповідальністю «Гал-Кат»доТовариства з обмеженою відповідальністю «Юскомерц Группростягнення 821225,43 грн.за участю представників:

сторін:не з`явилисьсуть спору:

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з додатковою відповідальністю «Гал-Кат» (далі позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юскомерц Груп» (далі відповідач) про стягнення 824106,75 грн. штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором поставки газу вуглеводневого скрапленого від 01.11.2021 № 2021/11/01-ЮСГ щодо поставки товару у встановлений договором строк.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 14.08.2023 у даній справі прийнято вказану позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати у порядку загального позовного провадження, призначено у даній справі підготовче судове засідання та встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву та інших документів, що підтверджують заперечення проти позову до 05.09.2023. Запропоновано відповідачу надати до суду у строк встановлений для подачі відзиву докази належного виконання своїх зобов`язань за договором поставки газу вуглеводневого скрапленого від 01.11.2021 № 2021/11/01-ЮСГ щодо поставки товару у встановлений договором строк; контррозрахунок заявленої до стягнення суми пені.

У встановлений судом строк відповідач подав до суду відзив на позовну заяву (вх. № суду 16703/23 від 04.09.2023), в якому просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог, з підстав, які зводяться до того, що позивач жодного разу не виставляв претензії при прийнятті товару, зокрема, щодо невчасної його поставки та кожна партія була прийнята покупцем на підставі долучених до позовної заяви видаткових накладних, а відтак відповідач вважає, що позивач втратив право на нарахування та стягнення будь-яких штрафних санкцій за договором. Також відповідач зазначає, що вимоги про стягнення частини штрафних санкцій за ніби-то невчасну поставку товару згідно з видатковими накладними, перелік яких зазначено ним у відзиві на позовну заяву, заявлені позивачем поза межами встановленого законодавством строком позовної давності. Крім того, відповідач вказуючи, що прострочення поставок кожної партії товару було незначним, максимум 17 днів, а в більшості від 1 до 3 днів, зазначає про необхідність прийняття судом рішення про відмову в стягненні штрафних санкцій, а також посилаючись на положення статей 233 Господарського кодексу України, 551 Цивільного кодексу України зазначає про надане суду право на зменшення розміру заявленої до стягнення суми неустойки.

Позивач своїм правом на подачу відповіді на відзив на позовну заяву не скористався, відповідь на відзив на позовну заяву до суду не надав.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 10.10.2023 закрито підготовче провадження у даній справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 07.11.2023 о 11.30.

До початку розгляду справи по суті позивач подав заяву про зменшення розміру позовних вимог від 10.11.2023 (вх. № суду 21403/23 від 14.11.2023), відповідно до якої просить суд стягнути з відповідача на свою користь 821225,43 грн. штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань.

Відповідач подав до суду заперечення (вх. № суду 22230/23 від 29.11.2023) на заяву про зменшення розміру позовних вимог, в яких посилаючись на положення п. 2 ч. 2 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України вказує, що подана позивачем заява про зменшення розміру позовних вимог подана з пропуском встановленого строку, позаяк подана після закінчення підготовчого засідання, а тому не може бути прийнята до розгляду.

Положеннями п. 2 ч. 2 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України передбачено право позивача збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Відповідно до ч. 1 ст. 196 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи відбувається в судовому засіданні.

У відповідності до ч. 1-3 ст. 201 Господарського процесуального кодексу України у призначений для розгляду справи час головуючий відкриває судове засідання та оголошує, яка справа розглядатиметься. Секретар судового засідання доповідає суду, хто з учасників судового процесу з`явився в судове засідання, хто з учасників судового процесу братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, чи повідомлено тих учасників судового процесу, хто не з`явився, про дату, час і місце судового засідання в порядку, передбаченому цим Кодексом. З оголошення головуючим судового засідання відкритим розпочинається розгляд справи по суті.

Отже, розгляд справи по суті не розпочинається з дати закриття підготовчого засідання у випадку призначення справи до розгляду по суті на іншу дату та постановлення відповідної ухвали про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного суду від 29 листопада 2018 року у справі № 910/22824/17.

Частиною 1 ст. 207 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що головуючий з`ясовує, чи мають учасники справи заяви чи клопотання, пов`язані з розглядом справи, які не були заявлені з поважних причин в підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом, та вирішує їх після заслуховування думки інших присутніх у судовому засіданні учасників справи.

Позивачем до початку розгляду справи по суті, тобто до вступного слова учасників справи, через засоби поштового зв`язку подано заяву про зменшення розміру позовних вимог від 10.11.2023 (вх. № суду 21403/23 від 14.11.2023).

Таким чином, заперечення відповідача проти прийняття поданої позивачем заяви про зменшення розміру позовних вимог до розгляду є безпідставними, необґрунтованими та недоведеними.

За таких обставин, в даному провадженні суд розглядає остаточні вимоги позивача в редакції заяви про зменшення розміру позовних вимог від 10.11.2023 (вх. № суду 21403/23 від 14.11.2023) про стягнення з відповідача 821225,43 грн. штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань.

Сторони в судове засідання, призначене на 09.01.2024 не з`явилися.

Частино 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Враховуючи, що неявка сторін в судове засідання не перешкоджає розгляду справи по суті, суд відповідно до вимог ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України вважає за можливе здійснити розгляд справи за відсутності представників сторін за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд

встановив:

Між сторонами у справі було укладено договір поставки газу вуглеводневого скрапленого від 01.11.2021 № 2021/11/01-ЮСГ (далі договір), відповідно до умов якого відповідач постачальник зобов`язався поставити та передати у власність позивача покупця газ вуглеводневий скраплений в кількості та асортименті, що погоджені сторонами відповідно до умов цього договору, в подальшому товар, а покупець зобов`язався прийняти товар від постачальника та оплатити його вартість на умовах цього договору (п. 1.1 договору).

Відповідно до п. 1.2 договору одиниця виміру кількості Товару та кількість поставки кожної партії Товару, місце поставки відповідної партії Товару можуть визначатися Сторонами в заявках, специфікаціях, додатках, додаткових угодах або інших документах, погоджених Сторонами на кожну товарну партію, що є невід`ємними частинами цього Договору, в тому числі шляхом виставлення Постачальником відповідного рахунку та його оплати Покупцем. Загальна кількість Товару за цим Договором становить суму кількості поставленого Товару, протягом терміну дії цього Договору.

Згідно з п. 2.1 договору товар за цим договором може постачатись Покупцю на умовах:

2.1.1. FCA (Інкотермс - 2010) - завантажено в автомобільний транспорт Покупця (перевізника Покупця) з резервуарів нафтобаз. Адреси резервуарів нафтобаз вказуються додатково Покупцю при поставці (відвантаженні);

2.1.2. СРТ (Інкотермс - 2010) - завантажено в автомобільний транспорт перевізника Постачальника або в автомобільний транспорт Постачальника, та таке перевезення оплачене Постачальником до місця призначення яке додатково визначається Сторонами згідно п. 1.2. цього Договору;

Датою поставки вважається дата видаткової накладної на Товар або дата, вказана в товарно-транспортній накладній, та відповідно з вказаної дати до Покупця переходять всі ризики щодо втрати чи зміни якості Товару.

Пунктом 3.1 договору визначено, що ціна за одиницю виміру кількості товару погоджується сторонами у відповідних документах, зазначених в п. 1.2 договору або іншим погодженим між сторонами чином. Ціна товару включає податки та обов`язкові платежі, передбачені чинним законодавством Украаїни.

Цей договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.2022, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов`язань. Якщо жодна із сторін не заявить про свої наміри припинити дію цього договору за 30 днів закінчення строку його дії, то строк дій цього договору автоматично продовжується на кожний наступний календарний рік (п. 10.11 договору).

Додатковою угодою від 03.01.2022 № 2 до договору сторони дійшли до згоди відповідно до п. 1.2. Договору погодити графік поставок Товару на період з 01 січня 2022 року по 28 лютого 2022 року та місце поставки Товару: Місце поставки Товару: м. Львів, вул. Конюшинна, 20. Строки поставки Товару: перша партія має бути поставлена в строк до 10.01.2022 року; друга партія має бути поставлена в строк до 14.01.2022 року; третя партія має бути поставлена в строк до 24.01.2022 року; четверта партія має бути поставлена в строк до 28.01.2022 року; п`ята партія має бути поставлена в строк до 07.02.2022 року; шоста партія має бути поставлена в строк до 11.02.2022 року.

Додатковою угодою від 01.03.2022 № 3 до договору сторони дійшли до згоди відповідно до п, 1.2 договору погодити графік поставок Товару на період з 01 березня 2022 року по 31 травня 2022 року та місце поставки Товару: Місце поставки Товару: м. Львів, вул. Конюшинна, 20. Строки поставки Товару: перша партія має бути поставлена в строк до 21.03.2022 року; друга партія має бути поставлена в строк до 31.03.2022 року; третя партія має бути поставлена в строк до 01.04.2022 року; четверта партія має бути поставлена в строк до 08.04.2022 року; п`ята партія має бути поставлена в строк до 11.04.2022 року; шоста партія має бути поставлена в строк до 14.04.2022 року; сьома партія має бути поставлена в строк до 18.04.2022 року; восьма партія має бути поставлена в строк до 25.04.2022 року; дев`ята партія має бути поставлена в строк до 29.04.2022 року; десята партія має бути поставлена в строк до 09.05.2022 року; одинадцята партія має бути поставлена в строк до 13.05.2022 року; дванадцята партія має бути поставлена в строк до 18.05.2022 року; тринадцята партія має бути поставлена в строк до 23.05.2022 року; чотирнадцята партія має бути поставлена в строк до 26.05.2022 року.

Додатковою угодою від 31.05.2022 № 4 до договору сторони дійшли до згоди відповідно до ц. 1.2 договору погодити графік поставок Товару на період з 01 червня 2022 року по 30 серпня 2022 року та місце поставки Товару: Місце поставки Товару: м. Львів, вул. Коношинна, 20. Строки поставки Товару: перша партія має бути поставлена в строк до 01.06.2022 року; друга партія має бути поставлена в строк до 03.06.2022 року; третя партія має бути поставлена в строк до 04.06.2022 року; четверта партія має бути поставлена в строк до 07.06.2022 року; п`ята партія має бути поставлена в строк до 09.06.2022 року; шоста партія має бути поставлена в строк до 12.06.2022 року; сьома партія має бути поставлена в строк до 15.06.2022 року; восьма партія має бути поставлена в строк до 18.06.2022 року; дев`ята партія має бути поставлена в строк до 22.06.2022 року; десята партія має бути поставлена в строк до 24.06.2022 року; одинадцята партія має бути поставлена в строк до 29.06.2022 року; дванадцята партія має бути поставлена в строк до 04.07.2022 року; тринадцята партія має бути поставлена в строк до 08.07.2022 року; чотирнадцята партія має бути поставлена в строк до 11.07.2022 року; п`ятнадцята партія має бути поставлена в строк до 14.07.2022 року; шістнадцята партія має бути поставлена в строк до 18.07.2022 року; сімнадцята партія має бути поставлена в строк до 22.07.2022 року; вісімнадцята партія має бути поставлена в строк до 25.07.2022 року; дев`ятнадцята партія має бути поставлена в строк до 27.07.2022 року; двадцята партія має бути поетавлена в строк до 29.07.2022 року; двадцять перша партія має бути поставлена в строк до 02.08.2022 року; двадцять друга партія має бути поставлена в строк до 05.08.2022 року; двадцять третя партія має бути поставлена в строк до 08.08.2022 року; двадцять четверта партія має бути поставлена в строк до 10.08.2022 року; двадцять п`ята партія має бути поставлена в строк до 12.08.2022 року; двадцять шоста партія має бути поставлена в строк до 13.08.2022 року; двадцять сьома партія має бути поставлена в строк до 17.08.2022 року; двадцять восьма партія має бути поставлена в строк до 20.08.2022 року; двадцять дев`ята партія має бути поставлена в до 22.08.2022 року; тридцята партія має бути поставлена в строк до 26.08.2022.

Додатковою угодою від 31.08.2022 № 5 до договору сторони дійшли до згоди відповідно до п. 1.2 договору погодити графік поставок Товару на період з 01 вересня 2022 року по 31 грудня 2022 року та місце поставки Товару: Місце поставки Товару: м. Львів, вул. Конюшинна, 20. Строки поставки Товару: перша партія має бути поставлена в строк до 01.09.2022 року; друга партія має бути поставлена в строк до 02.09.2022 року; третя партія має бути поставлена в строк до 03.09.2022 року; четверта партія має бути поставлена в строк до 04.09.2022 року; п`ята партія має бути поставлена в строк до 05.09.2022 року; шоста партія має бути поставлена в строк до 06.09.2022 року; сьома партія має бути поставлена в строк до 07.09.2022 року; восьма партія має бути поставлена в строк до 08.09.2022 року; дев`ята партія має бути поставлена в строк до 09.09.2022 року; десята партія має бути поставлена в строк до 10.09.2022 року; одинадцята партія має бути поставлена в строк до 11.09.2022 року; дванадцята партія має бути поставлена в строк до 13.09.2022 року; тринадцята партія має бути поставлена в строк до 14.09.2022 року; чотирнадцята партія має бути поставлена в строк до 15.09.2022 року; п`ятнадцята партія має бути поставлена в строк до 17.09.2022 року; шістнадцята партія має бути поставлена в строк до 18.09.2022 року; сімнадцята партія має бути поставлена в строк до 21.09.2022 року; вісімнадцята партія має бути поставлена в строк до 22.09.2022 року; дев`ятнадцята партія має бути поставлена в строк до 27.09.2022 року; двадцята партія має бути поставлена в строк до 30.09.2022 року; двадцять перша партія має бути поставлена в строк до 01.10.2022 року; двадцять друга партія має бути поставлена в строк до 03.10.2022 року; двадцять третя партія має бути поставлена в строк до 05.10.2022 року; двадцять четверта партія має бути поставлена в строк до 06.10.2022 року; двадцять п`ята партія має бути поставлена в строк до 07.10.2022 року; двадцять шоста партія має бути поставлена в строк до 08.10.2022 року; двадцять, сьома партія має бути поставлена в строк до 09.10.2022 року; двадцять восьма партія має бути поставлена в строк до 10.10.2022 року; двадцять дев`ята партія має бути поставлена в строк до 12.10.2022 року; тридцята партія має бути поставлена в строк до 13.10.2022 року; тридцять перша партія має бути поставлена в строк до 14.10.2022 року; тридцять друга партія має бути поставлена в строк до 15.10.2022 року; тридцять третя партія має бути поставлена в строк до 16.10.2022 року; тридцять четверта партія має бути поставлена в строк до 17.10.2022 року; тридцять п`ята партія має бути поставлена в строк до 20.10.2022 року; тридцять шоста партія має бути поставлена в строк до 22.10.2022 року; тридцять сьома має партія бути поставлена в строк до 23.10.2022 року; тридцять восьма партія має бути поставлена в строк до 25.10.2022 року; тридцять дев`ята партія має бути поставлена в строк до 27.10.2022 року; сорокова партія має бути поставлена в строк до 31.10.2022 року; сорок перша партія має бути поставлена в строк до 02.11.2022 року; сорок друга партія має бути поставлена в строк до 03.11.2022 року; сорок третя партія має бути поставлена в строк до 04.11.2022 року; сорок четверта партія має бути поставлена в строк до 07.11.2022 року; сорок п`ята партія має бути поставлена в строк до 08.11.2022 року; сорок шоста партія має бути поставлена в строк до 10.11.2022 року; сорок сьома партія має бути поставлена в строк до 11.11.2022 року; сорок восьма партія має бути поставлена в строк до 14.11.2022 року; сорок дев`ята партія має бути поставлена в строк до 17.11.2022 року; п`ятдесята партія має бути поставлена в строк до 18.11.2022 року; п`ятдесят перша партія має бути поставлена в строк до 21.11.2022 року; п`ятдесят друга партія має бути поставлена в строк до 22.11.2022 року; п`ятдесят третя партія має бути поставлена в строк до 25.11.2022 року; п`ятдесят четверта партія має бути поставлена в строк до 28.11.2022 року; п`ятдесят п`ята партія має бути поставлена в строк до 30.11.2022 року; п`ятдесят шоста партія має бути поставлена в строк до 02.12.2022 року; п`ятдесят сьома партія має бути поставлена в строк до 05.12.2022 року; п`ятдесят восьма партія має бути поставлена в строк до 06.12.2022 року; п`ятдесят дев`ята має бути поставлена в строк до 07.12.2022 року; шістдесята партія має бути поставлена в строк до 08.12.2022 року; шістдесят перша партія має бути поставлена в строк до 12.12.2022 року; шістдесят друга партія має бути поставлена в строк до 14.12.2022 року; шістдесят третя партія має бути поставлена в строк до 15.12.2022 року; шістдесят четверта партія має бути поставлена в строк до 16.12.2022 року; шістдесят п`ята партія має бути поставлена в строк до 19.12.2022 року; шістдесят шоста партія має бути поставлена в строк до 20.12.2022 року; шістдесят сьома партія має бути поставлена в строк до 21.12.2022 року.

Додатковою угодою від 30.12.2022 № 6 до договору сторони дійшли до згоди відповідно до п. 1.2 договору погодити графік поставок Товару на період з 01 січня 2023 по 31 березня 2023 року та місце поставки Товару: Місце поставки Товару: м. Львів, вул. Конюшинна, 20. Строки поставки Товару: перша партія має бути поставлена в строк до 01.01.2023 року; друга партія має бути поставлена в строк до 02.01.2023 року; третя партія має бути поставлена в строк до 05.01.2023 року; четверта партія має бути поставлена в строк до 09.01.2023 року; п`ята партія має бути поставлена в строк до 10.01.2023 року; шоста партія має бути поставлена в строк до 11.01.2023 року; сьома партія має бути поставлена в строк до 16.01.2023 року; восьма партія має бути поставлена в строк до 18.01.2023 року; дев`ята партія має бути поставлена в строк до 23.01.2023 року; десята партія має бути поставлена в строк до 27.01.2023 року; одинадцята партія має бути поставлена в строк до 30.01.2023 року; дванадцята партія має бути поставлена в строк до 03.02.2023 року; тринадцята партія має бути поставлена в строк до 06.02.2023 року; чотирнадцята партія має бути поставлена в строк до 08.02.2023 року; п`ятнадцята партія має бути поставлена в строк до 10.02.2023 року; шістнадцята партія має бути поставлена в строк до 13.02.2023 року; сімнадцята партія має бути поставлена в строк до 20.02.2023 року; вісімнадцята партія має бути поставлена в строк до 22.02.2023 року; дев`ятнадцята партія має бути поставлена в строк до 24.02.2023 року; двадцята партія має бути поставлена в строк до 27.02.2023 року; двадцять перша партія має бути поставлена в строк до 03.03.2023 року; двадцять друга партія має бути поставлена в строк до 06.03.2023 року; двадцять третя партія має бути поставлена в строк до 10.03.2023 року; двадцять четверта партія має бути поставлена в строк до 15.03.2023 року.

Додатковою угодою від 30.03.2023 № 7 до договору сторони дійшли до згоди відповідно до п. 1.2 договору погодити графік поставок Товару на період з 01 квітня 2023 року по 31 травня 2023 року та місце поставки Товару: Місце поставки Товару: м. Львів, вул. Конюшинна, 20. Строки поставки Товару: перша партія має бути поставлена в строк до 01.04.2023 року; друга партія має бути поставлена в строк до 02.04.2023 року; третя партія має бути поставлена в строк до 10.04.2023 року; четверта партія має бути поставлена в строк до 14.04.2023 року; п`ята партія має бути поставлена в строк до 19.04.2023 року; шоста партія має бути поставлена в строк до 25.04.2023 року; сьома партія має бути поставлена в строк до 01.05.2023 року; восьма партія має бути поставлена в строк до 08.05.2023 року; дев`ята партія має бути поставлена в строк до 12.05.2023 року; десята партія має бути поставлена в строк до 22.05.2023 року.

Відповідач на виконання умов договору поставив позивачу товар, що підтверджується наступними видатковими накладними: від 14.01.2022 № ЮГ-00000004 на суму 489048 грн., від 22.01.2022 № ЮГ-00000005 на суму 556992 грн., від 29.01.2022 № ЮГ-00000006 на суму 555810 грн., від 04.02.2022 № ЮГ-00000007 на суму 536480 грн., від 15.02.2022 № ЮГ-00000008 на суму 543295 грн., від 17.02.2022 № ЮГ-00000009 на суму 521860 грн., від 01.04.2022 № ЮГ-00000010 на суму 412550 грн., від 07.04.2022 № ЮГ-00000013 на суму 433384,50 грн., від 10.04.2022 № ЮГ-00000014 на суму 432400 грн., від 16.04.2022 № ЮГ-00000015 на суму 550840 грн., від 17.04.2022 № ЮГ-00000017 на суму 418951,55 грн., від 17.04.2022 № ЮГ-00000016 на суму 76340,45 грн., від 25.04.2022 № ЮГ-00000018 на суму 565398 грн., від 30.04.2022 № ЮГ-00000020 на суму 486550 грн., від 06.05.2022 № ЮГ-00000024 на суму 620007,50 грн., від 20.05.2022 № ЮГ-00000032 на суму 710082 грн., від 22.05.2022 № ЮГ-00000033 на суму 730082 грн., від 26.05.2022 № ЮГ-00000041 на суму 784909,77 грн., від 29.05.2022 № ЮГ-00000042 на суму 782550 грн., від 29.05.2022 № ЮГ-00000043 на суму 764256 грн., від 03.06.2022 № ЮГ-00000050 на суму 752940 грн., від 06.06.2022 № ЮГ-00000052 на суму 760350 грн., від 07.06.2022 № ЮГ-00000056 на суму 760552 грн., від 13.06.2022 № ЮГ-00000062 на суму 755418 грн., від 15.06.2022 № ЮГ-00000066 на суму 749088 грн., від 17.06.2022 № ЮГ-00000070 на суму 701040 грн., від 23.06.2022 № ЮГ-00000078 на суму 708015 грн., від 28.06.2022 № ЮГ-00000080 на суму 701040 грн., від 29.06.2022 № ЮГ-00000084 на суму 701273,01 грн., від 06.07.2022 № ЮГ-00000090 на суму 693976 грн., від 08.07.2022 № ЮГ-00000091 на суму 696136 грн., від 15.07.2022 № ЮГ-00000101 на суму 721460 грн., від 16.07.2022 № ЮГ-00000103 на суму 686320 грн., від 19.07.2022 № ЮГ-00000104 на суму 679329 грн., від 22.07.2022 № ЮГ-00000110 на суму 661374,01 грн., від 25.07.2022 № ЮГ-00000113 на суму 761596,01 грн., від 28.07.2022 № ЮГ-00000115 на суму 764244 грн., від 31.07.2022 № ЮГ-00000116 на суму 800728,01 грн., від 04.08.2022 № ЮГ-00000123 на суму 764608 грн., від 08.08.2022 № ЮГ-00000131 на суму 580714,21 грн., від 13.08.2022 № ЮГ-00000133 на суму 723687,20 грн., від 13.08.2022 № ЮГ-00000135 на суму 86268 грн., від 14.08.2022 № ЮГ-00000136 на суму 743700 грн., від 15.08.2022 № ЮГ-00000137 на суму 759696 грн., від 17.08.2022 № ЮГ-00000138 на суму 740235 грн., від 22.08.2022 № ЮГ-00000148 на суму 736018 грн., від 23.08.2022 № ЮГ-00000153 на суму 721206 грн., від 26.08.2022 № ЮГ-00000159 на суму 657715,19 грн., від 30.08.2022 № ЮГ-00000168 на суму 699696,01 грн., від 03.09.2022 № ЮГ-00000173 на суму 473412,60 грн., від 06.09.2022 № ЮГ-00000176 на суму 573484,01 грн., від 06.09.2022 № ЮГ-00000178 на суму 3286,51 грн., від 08.09.2022 № ЮГ-00000180 на суму 504753,60 грн., від 10.09.2022 № ЮГ-00000183 на суму 598500 грн., від 11.09.2022 № ЮГ-00000185 на суму 255693,60 грн., від 13.09.2022 № ЮГ-00000188 на суму 6100 грн., від 14.09.2022 № ЮГ-00000190 на суму 526080 грн., від 15.09.2022 № ЮГ-00000191 на суму 595612 грн., від 17.09.2022 № ЮГ-00000193 на суму 595080 грн., від 21.09.2022 № ЮГ-00000199 на суму 604072 грн., від 22.09.2022 № ЮГ-00000200 на суму 114794,20 грн., від 22.09.2022 № ЮГ-00000202 на суму 581210 грн., від 26.09.2022 № ЮГ-00000206 на суму 577600 грн., від 27.09.2022 № ЮГ-00000207 на суму 596530 грн., від 28.09.2022 № ЮГ-00000211 на суму 439858,90 грн., від 29.09.2022 № ЮГ-00000213 на суму 19530 грн., від 01.10.2022 № ЮГ-00000220 на суму 577830 грн., від 04.10.2022 № ЮГ-00000221 на суму 662226 грн., від 06.10.2022 № ЮГ-00000225 на суму 468748,69 грн., від 07.10.2022 № ЮГ-00000226 на суму 643970 грн., від 11.10.2022 № ЮГ-00000231 на суму 666900 грн., від 12.10.2022 № ЮГ-00000232 на суму 667590 грн., від 13.10.2022 № ЮГ-00000234 на суму 280800 грн., від 14.10.2022 № ЮГ-00000235 на суму 597064,21 грн., від 15.10.2022 № ЮГ-00000237 на суму 652608 грн., від 16.10.2022 № ЮГ-00000238 на суму 659300 грн., від 19.10.2022 № ЮГ-00000240 на суму 283608 грн., від 20.10.2022 № ЮГ-00000241 на суму 669256 грн., від 21.10.2022 № ЮГ-00000243 на суму 650153 грн., від 22.10.2022 № ЮГ-00000244 на суму 663100 грн., від 23.10.2022 № ЮГ-00000246 на суму 625304,20 грн., від 24.10.2022 № ЮГ-00000247 на суму 677248 грн., від 29.10.2022 № ЮГ-00000248 на суму 675210 грн., від 30.10.2022 № ЮГ-00000250 на суму 579532,80 грн., від 31.10.2022 № ЮГ-00000251 на суму 629800 грн., від 01.11.2022 № ЮГ-00000252 на суму 636500 грн., від 03.11.2022 № ЮГ-00000255 на суму 623856,01 грн., від 08.11.2022 № ЮГ-00000261 на суму 596580,01 грн., від 09.11.2022 № ЮГ-00000262 на суму 661760 грн., від 10.11.2022 № ЮГ-00000265 на суму 627660 грн., від 11.11.2022 № ЮГ-00000269 на суму 630036 грн., від 15.11.2022 № ЮГ-00000271 на суму 631120,01 грн., від 17.11.2022 № ЮГ-00000272 на суму 670240 грн., від 18.11.2022 № ЮГ-00000273 на суму 672600 грн., від 19.11.2022 № ЮГ-00000277 на суму 605270,70 грн., від 20.11.2022 № ЮГ-00000278 на суму 660308 грн., від 26.11.2022 № ЮГ-00000280 на суму 685152 грн., від 27.11.2022 № ЮГ-00000282 на суму 660352 грн., від 28.11.2022 № ЮГ-00000283 на суму 664632,01 грн., від 29.11.2022 № ЮГ-00000284 на суму 677336 грн., від 01.12.2022 № ЮГ-000000285 на суму 656016 грн., від 03.12.2022 № ЮГ-000000287 на суму 605272,11 грн., від 05.12.2022 № ЮГ-000000290 на суму 689392,80 грн., від 07.12.2022 № ЮГ-000000292 на суму 668800 грн., від 08.12.2022 № ЮГ-000000293 на суму 658004 грн., від 10.12.2022 № ЮГ-000000294 на суму 680522,20 грн., від 13.12.2022 № ЮГ-000000297 на суму 662592 грн., від 14.12.2022 № ЮГ-000000298 на суму 666900 грн., від 17.12.2022 № ЮГ-000000300 на суму 646099,99 грн., від 19.12.2022 № ЮГ-000000302 на суму 652536 грн., від 21.12.2022 № ЮГ-000000304 на суму 656579,99 грн., від 22.12.2022 № ЮГ-000000306 на суму 657719,99 грн., від 25.12.2022 № ЮГ-000000309 на суму 640250,39 грн., від 27.12.2022 № ЮГ-000000312 на суму 649944 грн., від 28.12.2022 № ЮГ-000000314 на суму 645012 грн., від 30.12.2022 № ЮГ-000000317 на суму 659494,01 грн., від 03.01.2023 № ЮГ-000000005 на суму 684720,01 грн., від 05.01.2023 № ЮГ-000000008 на суму 585440,39 грн., від 14.01.2023 № ЮГ-000000020 на суму 637097,60 грн., від 17.01.2023 № ЮГ-000000023 на суму 611520 грн., від 18.01.2023 № ЮГ-000000025 на суму 629817,71 грн., від 21.01.2023 № ЮГ-000000028 на суму 666767,99 грн., від 26.01.2023 № ЮГ-000000033 на суму 476299,21 грн., від 29.01.2023 № ЮГ-000000035 на суму 520850,01 грн., від 01.02.2023 № ЮГ-00000038 на суму 529632 грн., від 10.02.2023 № ЮГ-00000064 на суму 486878,30 грн., від 15.02.2023 № ЮГ-00000069 на суму 535808,49 грн., від 16.02.2023 № ЮГ-00000070 на суму 535236 грн., від 17.02.2023 № ЮГ-00000071 на суму 521640 грн., від 21.02.2023 № ЮГ-00000074 на суму 532950 грн., від 22.02.2023 № ЮГ-00000076 на суму 534490 грн., від 23.02.2023 № ЮГ-00000079 на суму 6672 грн., від 05.03.2022 № ЮГ-00000087 на суму 549014 грн., від 06.03.2022 № ЮГ-00000089 на суму 307736 грн., від 10.03.2022 № ЮГ-00000094 на суму 520720,02 грн., від 13.03.2022 № ЮГ-00000102 на суму 181570 грн., від 15.03.2022 № ЮГ-00000110 на суму 395396,39 грн., від 20.03.2022 № ЮГ-00000122 на суму 213006 грн., від 27.03.2022 № ЮГ-000000132 на суму 522806,79 грн., від 28.03.2022 № ЮГ-000000136 на суму 519025,99 грн., від 05.04.2023 № ЮГ-000000157 на суму 515710,30 грн., від 07.04.2023 № ЮГ-000000159 на суму 131130 грн., від 17.04.2023 № ЮГ-000000172 на суму 569664 грн., від 26.04.2023 № ЮГ-000000174 на суму 494570,80 грн., від 01.05.2023 № ЮГ-000000176 на суму 489968 грн., від 05.05.2023 № ЮГ-000000193 на суму 363540 грн., від 14.05.2023 № ЮГ-000000215 на суму 406980 грн., від 16.05.2023 № ЮГ-000000216 на суму 541297 грн., від 26.05.2023 № ЮГ-000000219 на суму 313082,16 грн., від 27.05.2023 № ЮГ-000000221 на суму 519178,83 грн., які скріплені ЕЦП підписами уповноважених представників сторін та електронною печаткою позивача, завірені копії яких залучені до матеріалів справи.

Також в матеріалах справи містяться товарно-транспортні накладні на відпуск нафтопродуктів (нафти).

Дослідивши вищезазначені документи, судом встановлено, що сторонами договору об`єм та вартість товару, зокрема, погоджено у вищеперелічених видаткових накладних та товарно-транспортних накладних.

Враховуючи те, що відповідач порушив свої зобов`язання щодо поставки товару у визначений договором строк, здійснив поставку товару з простроченням строку визначеного договором, позивач на підставі п. 6.8 договору в редакції додаткової угоди від 01.11.2021 № 1 просить суд стягнути з відповідача за несвоєчасне виконання своїх зобов`язань щодо поставки товару (партії Товару) штрафну санкцію в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості невчасно поставленого/недопоставленого Товару за кожен день прострочення виконання зобов`язання, яка за його розрахунком за загальний період прострочення з 11.01.2022 по 27.05.2023 складає 821225,43 грн.

Згідно з п. 6.8 договору в редакції додаткової угоди від 01.11.2021 № 1 за несвоєчасне виконання своїх зобов`язань щодо поставки Товару (партії Товару) на умовах цього Договору Постачальник сплачує Покупцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості невчасно поставленого/недопоставленого Товару за кожен день прострочення виконання зобов`язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно приписів статей 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистими, сімейними, домашніми або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч. 2 ст. 712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не виникає з характеру відносин сторін.

Частиною 1 ст. 662 Цивільного кодексу України визначено що продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Згідно зі ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки, а згідно частини першої ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

Згідно ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання, або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до частини 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

При здійснені розрахунку штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань з поставки товару, день фактичної поставки товару не включається в період прострочення поставки товару, за який здійснюється стягнення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань.

При нарахуванні заявленої до стягнення суми штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань, позивач безпідставно включає день фактичної поставки товару в період прострочення, за який здійснюється стягнення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань, у зв`язку з чим суд здійснив власний розрахунок штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань.

Згідно з правильним арифметичним розрахунком, який був зроблений судом, з врахуванням зазначених позивачем періодів нарахування штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань, за виключенням з періодів прострочки дні поставки товару, обґрунтований розмір штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань з поставки товару в установлений договором строк становить 708710,20 грн. В решті заявленої до стягнення суми штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань в розмірі 112515,23 грн. суд відмовляє, з огляду на їх безпідставність.

Відповідач у відзиві на позовну заяву зазначає, що вимоги про стягнення частини штрафних санкцій за ніби-то невчасну поставку товару згідно з видатковими накладними, перелік яких зазначено ним у відзиві на позовну заяву, заявлені позивачем поза межами встановленого законодавством строком позовної давності.

Відповідно до ст. 256 Цивільного кодексу України позовна давність це строк у межах якого особа може звернутись до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (ст. 257 Цивільного кодексу України).

Статтею 258 Цивільного Кодексу України передбачено, що для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

Частиною 2 вказаної норми Цивільного кодексу України встановлено, що позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Згідно ч. 3 ст. 267 Цивільного кодексу України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.

Правила про позовну давність застосовуються лише тоді, коли доведено існування самого суб`єктивного права.

Відповідно до ч. 4 ст. 267 Цивільного кодексу України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

Позивачем заявлено вимоги про стягнення з відповідача стягнення 821225,43 грн. штрафних санкцій за загальний період прострочення виконання договірного зобов`язання з 11.01.2022 по 27.05.2023

Судом встановлено, що обґрунтований розмір штрафних санкцій становить 708710,20 грн., а відтак суд у даному випадку досліджує наявність правових підстав для застосування позовної давності лише до наявного права позивача щодо стягнення штрафних санкцій у доведеному ним розмірі 708710,20 грн.

Судом встановлено, що позивач звернувся до суду з даним позовом 31.07.2023 через засоби поштового зв`язку.

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Вказаним Законом, зокрема, розділ «Прикінцеві та перехідні положення» Цивільного кодексу України доповнено пунктом 12 такого змісту: « 12. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 257, 258, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину.».

Згідно постанови Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11 березня 2020 року № 211 з 12 березня 2020 року на усій території України установлено карантин.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2023 року № 651 на всій території України карантин, встановлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 відмінено з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023 року.

Враховуючи викладене, строк позовної давності був продовжений на строк дії карантину, а тому позивач в межах строків позовної давності звернувся до суду з даною позовною заявою про стягнення штрафних санкцій в доведеному позивачем розмірі.

За таких обставин, суд відмовляє в задоволенні заяви відповідача про застосування позовної давності до вимог позивача про стягнення штрафних санкцій в доведеному позивачем розмірі.

Відповідач у відзиві на позовну заяву посилаючись на положення статей 233 Господарського кодексу України, 551 Цивільного кодексу України зазначає про надане суду право на зменшення розміру заявленої до стягнення суми неустойки.

Главою 24 Господарського кодексу України загальні засади відповідальності учасників господарських відносин врегульовано таким чином, що господарсько-правова відповідальність передбачена за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором. Тож справедливість, добросовісність, розумність, як загальні засади цивільного законодавства, є застосовними у питаннях застосування господарсько-правової відповідальності.

Згідно з ч. 2 ст. 216 Господарського кодексу України застосування господарських санкцій повинно гарантувати захист прав і законних інтересів громадян, організацій та держави, в тому числі відшкодування збитків учасникам господарських відносин, завданих внаслідок правопорушення, та забезпечувати правопорядок у сфері господарювання.

Господарсько-правова відповідальність базується на принципах, згідно з якими: потерпіла сторона має право на відшкодування збитків незалежно від того, чи є застереження про це в договорі; передбачена законом відповідальність виробника (продавця) за недоброякісність продукції застосовується також незалежно від того, чи є застереження про це в договорі; сплата штрафних санкцій за порушення зобов`язання, а також відшкодування збитків не звільняють правопорушника без згоди другої сторони від виконання прийнятих зобов`язань у натурі; у господарському договорі неприпустимі застереження щодо виключення або обмеження відповідальності виробника (продавця) продукції (частина третя статті 216 Господарського кодексу України).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 217 Господарського кодексу України господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки. У сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.

Господарські санкції, що встановлюються відповідно до договору чи закону за несвоєчасне виконання зобов`язання, спрямовані передусім на компенсацію кредитору майнових втрат, яких він зазнає внаслідок несвоєчасного здійснення з ним розрахунку (своєчасної поставки товару) з боку боржника. Такі санкції не можуть розглядатися кредитором як спосіб отримання доходів, що є більш вигідним порівняно з надходженнями від належно виконаних господарських зобов`язань.

Якщо відповідальність боржника перед кредитором за неналежне виконання обов`язку щодо своєчасного розрахунку (своєчасної поставки товару) не обмежена жодними межами, а залежить виключно від встановлених договором процентів (штрафу, пені, річних відсотків), то за певних обставин обсяг відповідальності може бути нерозумним з огляду на його непропорційність наслідкам правопорушення. Він може бути несправедливим щодо боржника, а також щодо третіх осіб, оскільки майновий тягар відповідних виплат може унеможливити виконання боржником певних зобов`язань, зокрема з виплати заробітної плати своїм працівникам та іншим кредиторам, тобто цей тягар може бути невиправдано обтяжливим чи навіть непосильним. У таких випадках невизнання за судом права на зменшення розміру відповідальності може призводити до явно нерозумних і несправедливих наслідків. Тобто має бути дотриманий розумний баланс між інтересами боржника та кредитора.

Згідно з ч. 3 ст. 551 Цивільного кодексу України розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 Господарського кодексу України у разі якщо належні до сплати штрафні санкції надмірно великі порівняно із збитками кредитора, суд має право зменшити розмір санкцій. При цьому повинно бути взято до уваги: ступінь виконання зобов`язання боржником; майновий стан сторін, які беруть участь у зобов`язанні; не лише майнові, але й інші інтереси сторін, що заслуговують на увагу.

Зменшення неустойки (зокрема, пені) є протидією необґрунтованого збагачення однією із сторін за рахунок іншої; відповідає цивільно-правовим принципам рівності і балансу інтересів сторін; право на зменшення неустойки (пені, штрафу) направлене на захист слабшої сторони договору, яка в силу зацікавленості в укладенні договору, монополістичного положення контрагенту на ринку, відсутності часу чи інших причин не має можливості оскаржити включення в договір завищених санкцій.

При цьому, ні у зазначених нормах, ні в чинному законодавстві України не міститься переліку виняткових випадків (обставин, які мають істотне значення), за наявності яких господарським судом може бути зменшено неустойку, тому вирішення цього питання покладається безпосередньо на суд, який розглядає відповідне питання з урахуванням всіх конкретних обставин справи в їх сукупності.

Виходячи з принципів розумності, справедливості та пропорційності, суд за певних умов може зменшити розмір неустойки (пені та штрафу), оскільки вона спрямована на відновлення майнової сфери кредитора.

Встановивши відповідні обставини, суд вирішує стосовно можливості зменшення розміру заявлених до стягнення сум штрафних санкцій, що є правом суду, яке реалізується ним на власний розсуд (відповідний висновок викладений у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 23.11.2023 у справі № 917/991/22).

Доказів наявності понесення позивачем збитків, які б перевищували чи дорівнювали б розміру заявленої до стягнення суми штрафних санкцій позивач суду не надав. Розмір штрафних санкцій, який просить позивач стягнути з відповідача є занадто великим та не співрозмірним із можливими збитками.

Беручи до уваги викладене та враховуючи загальні засади цивільного законодавства справедливості, добросовісності, розумності, баланс інтересів сторін, адекватність обсягу і міри відповідальності відповідача за допущене вищезазначене прострочення зобов`язання та недопущення невиправданого збагачення позивача за рахунок стягнення з відповідача занадто великих штрафних санкцій, зважаючи на незначні допущення відповідачем прострочення виконання зобов`язань з поставка товару, максимально за розрахунком суду до 16 днів, суд зменшує розмір штрафних санкцій на 70% від встановленого судом обґрунтованого розміру штрафних санкцій, а саме: зменшує суму неустойки, що підлягає стягненню до 212613,06 грн.

Заперечення відповідача проти позовних вимог, з підстав, які зводяться до того, що позивач жодного разу не виставляв претензії при прийнятті товару, зокрема, щодо невчасної його поставки та кожна партія була прийнята покупцем на підставі долучених до позовної заяви видаткових накладних, а відтак відповідач вважає, що позивач втратив право на нарахування та стягнення будь-яких штрафних санкцій за договором не приймається судом до уваги при вирішені даного спору та відхиляється з огляду на те, що позивач не позбавлений права звертатися до суду з обґрунтованими позовними вимоги, прийняття поставленого відповідачем на виконання умов договору товару не свідчить про втрату ним права на нарахування та стягнення штрафних санкцій за договором.

З огляду на зазначене та враховуючи те, що відповідач порушив строки виконання зобов`язання щодо поставки товару у встановлений договором строк, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 212613,06 грн. штрафних санкцій є доведеними, обґрунтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підлягають задоволенню. В задоволенні позовних вимог про стягнення 112515,23 грн. штрафних санкцій суд відмовляє, з огляду на їх безпідставність. В частині позовних вимог про стягнення з відповідача 496097,14 грн. штрафних санкцій суд відмовляє з огляду на зменшення судом розміру заявленої до стягнення суми штрафних санкцій.

Відшкодування витрат по сплаті судового збору відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладається судом на сторони пропорційну розміру доведених позовних вимог.

Керуючись ст. 1291 Конституції України, ст. 13, 74, 123, 129, 202, 232, 233, 236-238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

1. Позов Товариства з додатковою відповідальністю «Гал-Кат» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юскомерц Груп» про стягнення 821225,43 грн. штрафних санкцій задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Юскомерц Груп» (вул. Онікієнка Олега, 131, офіс 4, м. Бровари, Броварський р-н, Київська обл., 07403, ідентифікаційний код 44275765) на користь Товариства з додатковою відповідальністю «Гал-Кат» (вул. Конюшинна, 20, м. Львів, Львівська обл., 79040, ідентифікаційний код 38456790) 212613 (двісті дванадцять тисяч шістсот тринадцять) грн. 06 штрафних санкцій, 10630 (десять тисяч шістсот тридцять) грн. 66 коп. витрат зі сплати судового збору.

3. В решті позовних вимог Товариства з додатковою відповідальністю «Гал-Кат» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юскомерц Груп» про стягнення 608612,37 грн. відмовити.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Дане рішення Господарського суду Київської області набирає законної сили у строк та порядку передбаченому ст. 241 ГПК України та може бути оскаржено у строк визначений ст. 256 ГПК України, в порядку передбаченому ст. 257 ГПК України з врахуванням пп. 17.5 п. 17 ч. 1 розділу ХІ «Перехідні положення» ГПК України.

Дата складання та підписання повного тексту рішення 09.02.2024.

Суддя Ю.В. Подоляк

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116886882
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2406/23

Рішення від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні