Рішення
від 09.02.2024 по справі 911/3660/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" лютого 2024 р. Справа № 911/3660/23

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши матеріали справи

за позовом фізичної особи-підприємця Білоконя Костянтина Олеговича

до Товариства з обмеженою відповідальністю Оріон Логістікс Інтернешнл

про стягнення 60000,00 грн

без виклику учасників справи

СУТЬ СПОРУ:

Фізична особа-підприємець Білокінь Костянтин Олегович (далі - позивач) звернувся до Господарського суду Київської області із позовною заявою від 24.11.2023 № 8/11/23 до Товариства з обмеженою відповідальністю Оріон Логістікс Інтернешнл (далі - відповідач) про стягнення 60000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов Договору про транспортно-експедиційне обслуговування по перевезенню вантажів № 01/09/2023-1 від 01.09.2023.

Ухвалою господарського суду Київської області від 11.12.2023 відкрито провадження у справі; розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання (без виклику учасників справи); сторонам встановлено строки для вчинення процесуальних дій у справі.

Частиною 5 ст. 176 ГПК України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, у порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 6 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Частиною 11 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи має електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи чи її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами. У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Згідно п. 2 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи.

Абзацом 2 ч. 6 даної статті, якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Відповідно до Довідки про доставку електронного листа ухвали суду про відкриття провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження, документ було доставлено до електронного кабінету одержувача ТОВ «Оріон Логістікс Інтернешнл» 11.12.2023 о 16:15. Тобто, днем вручення ухвали є 11.12.2023.

У відповідності до ч.1 ст.118 ГПК України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки судом було вчинено всі необхідні дії для належного повідомлення відповідача про розгляд справи та відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, справа розглядається виключно за наявними матеріалами, відповідно до приписів ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Відповідно до ч. 8 ст. 252 ГПК України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Згідно з ч. 4 ст. 240 ГПК України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, та об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

01.09.2023 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Оріон Логістікс Інтернешнл» (експедитор) та Фізичною особою - підприємцем Білоконем Костянтином Олеговичем (перевізник) було укладено Договір про надання послуг з транспортно - експедиційного обслуговування по перевезенню вантажів № 01/09/2023-1 (далі - Договір), предметом якого є взаємовідносини сторін, які виникають між сторонами при транспортному обслуговуванні вантажів, що надаються експедитором для перевезення автомобільним транспортом перевізника (або його субпідрядників, довіреними особами, яких він являється) в міському, міжміському та міжнародному сполученні (п.1.1).

Відповідно до п. 2.2 Договору конкретні умови перевезення обумовлюються в заявці на кожне перевезення, яка є невід`ємною частиною Договору і має юридичну силу, навіть якщо вона отримана або передана за допомогою факсимільного зв`язку, як додатковий Договір або Додаток до Договору.

Згідно з п.п. 3.2.1, 3.2.4 Договору перевізник зобов`язаний забезпечити подачу під завантаження транспортного засобу, придатного і повністю готового до перевезення обумовленого вантажу сторонами, а також забезпечити доставку зазначеного вантажовідправником вантажу в обумовлений термін до місця призначення і видати його отримувачу, вказаному у товаро-транспортній накладній.

В свою чергу, експедитор зобов`язаний вчасно на підставі п. 4.4 Договору проводити розрахунки з перевізником (п. 3.1.7).

Відповідно до п. 4.3, 4.4 Договору порядок і термін оплати обумовлюються в разовій заявці, що направляється перевізнику перед конкретним перевезенням. Оплата послуг перевізника здійснюється експедитором згідно ст. 929 Цивільного кодексу України, а саме безготівковим шляхом на розрахунковий рахунок експедитора, згідно належним чином оформлених актів виконаних робіт протягом 30-ти банківських днів, якщо інше не обумовлене в заявці.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач зазначає, що відповідач всупереч умовам Договору не здійснив оплату за надані послуги у повному обсязі. Таким чином, в результаті неналежного виконання відповідачем зобов`язань у останнього утворилась заборгованість перед Фізичною особою - підприємцем Білоконем Костянтином Олеговичем в розмірі 60000,00 грн.

Як встановлено судом, внаслідок укладення Договору про надання послуг з транспортно-експедиційного обслуговування №01/09-2023-1 від 01.09.2023 року між сторонами згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України, виникли цивільні права та обов`язки.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно зі статтею 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина 1 статті 627 Цивільного кодексу України).

Частиною 1 статті 628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною першою статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (частина 7 статті 193 Господарського кодексу України).

Згідно з приписами ст. 929 Цивільного кодексу України за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу.

В силу вимог ч. 1 ст. 1 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" транспортно-експедиторська діяльність - це підприємницька діяльність із надання транспортно-експедиторських послуг з організації та забезпечення перевезень експортних, імпортних, транзитних або інших вантажів; транспортно-експедиторська послуга - робота, що безпосередньо пов`язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедирування; експедитор (транспортний експедитор) - суб`єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування; клієнт - споживач послуг експедитора (юридична або фізична особа), який за договором транспортного експедирування самостійно або через представника, що діє від його імені, доручає експедитору виконати чи організувати або забезпечити виконання визначених договором транспортного експедирування послуг та оплачує їх, включаючи плату експедитору.

Відповідно до ч. 1 ст. 929 Цивільного кодексу України та ст. 9 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу.

Відповідно до абзацу 1 ст. 11 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" експедитор зобов`язаний надавати транспортно-експедиторські послуги згідно з договором транспортного експедирування і вказівками клієнта, погодженими з експедитором у встановленому договором порядку.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність», акт надання послуги при перевезенні підтверджується єдиним транспортним документом (міжнародними товарно-транспортними накладними CMR), яка відображає шлях прямування вантажу від пункту його відправлення до пункту його призначення.

Статтею 931 Цивільного кодексу України передбачено, що розмір плати експедиторові встановлюється договором транспортного експедирування, якщо інше не встановлено законом. Якщо розмір плати не встановлений, клієнт повинен виплатити експедитору розумну плату.

На підставі умов Договору, а саме п. 2.2, 01.09.2023 року між сторонами погоджена Заявка №1 на перевезення вантажу автомобільним транспортом на наступних основних умовах: маршрут перевезення: Гебзе (Туреччина) - Київ (Україна); Дата завантаження: 01.09.2023; Дата вивантаження: 10 робочих днів від дати замитнення авто; Адреса вивантаження: Київська обл., с. Дударків. Вартість послуг: 3 000 доларів США по курсу НБУ, безготівковий розрахунок після отримання документів протягом 7 банківських днів; Номер автомобіля: НОМЕР_1 / НОМЕР_2 ; Дані про водія: ОСОБА_1 .

Згідно наявної в матеріалах справи міжнародної товарно-транспортної накладної №2309010002-1, складеної 04.09.2023 року, позивачем було здійснено послуги з перевезення вантажу з Туреччини до України, з відміткою вантажоодержувача про отримання вантажу в п. 24 даної накладної.

14.09.2023 року сторони підписали Акт здачі-прийняття робіт (надання послуг) № ОУ-0000046, яким сторони підтвердили факт надання послуг, відсутність претензій одна до одної та визначили загальну вартість послуг в національній валюті України в сумі 109 706,00 грн (без ПДВ). Зазначений Акт скріплений печатками підприємств та засвідчений особистими підписами ФОП Білоконя К.С. та директора ТОВ «Оріон Логістікс Інтернешнл».

В той же день 14.09.2023 позивач виставив відповідачу Рахунок-фактуру № СФ-0000046 на оплату наданих послуг в сумі 109706,00 грн. з оплатою до 19.09.2023 року.

20.10.2023 року відповідач сплатив частину вартості наданих послуг в сумі 49 706,00 грн, що підтверджується платіжною інструкцією № 5541 з призначенням платежу «оплата за міжнародні послуги зг.рах. № 46 від 14.09.2023, без ПДВ».

Як вбачається з викладених вище обставин та наданих доказів, позивач належним чином виконав покладені на нього зобов`язання згідно Договору та надав послуги з перевезення вантажу. В свою чергу, відповідач прийняв ці послуги без зауважень та заперечень, про що також свідчить часткова оплата, однак повністю за згадані послуги не розрахувався, у зв`язку з чим за останнім утворилась заборгованість в розмірі 60000,00 грн (109706,00-49706,00), яка на момент подання позову, так і станом на день розгляд справи не погашена.

Згідно зі статтями 73, 74 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Таким чином, оскільки строк оплати наданих позивачем транспортно-експедиторських послуг за Договором від 01.09.2023 настав, відповідачем доводів позивача не спростовано, суд дійшов висновку про те, що основний борг відповідача в сумі 60000,00 грн за надані транспортно-експедиторські послуги за Договором підтверджений матеріалами справи.

За таких обставин, позовні вимоги Фізичної особи - підприємця Білоконя Костянтином Олеговичем підлягають задоволенню повністю.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, пов`язаних зі сплатою судового збору, суд керується п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України, відповідно до якого судовий збір покладається, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Виходячи з наведеної норми процесуального закону, витрати позивача в розмірі 2684,00 грн, понесені у зв`язку зі сплатою судового збору за подання позовної заяви, при задоволенні позову покладаються на відповідача повністю.

Керуючись ст. ст. 73, 74, 76-80, 129, 237, 238, 240, 242 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Оріон Логістікс Інтернешнл (08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, м. Вишневе, вул. Київська, буд. 6-В, офіс 1, код ЄДРПОУ 41344139) на користь Фізичної особи-підприємця Білоконя Костянтина Олеговича ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ) 60000 (шістдесят тисяч) грн 00 коп. заборгованості, 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп. судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Щоткін

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116886896
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/3660/23

Рішення від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Рішення від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні