Ухвала
від 07.02.2024 по справі 914/1517/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014,м.Львів, вул.Личаківська, 128

УХВАЛА

07.02.2024 Справа № 914/1517/23

Господарський суд Львівської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім Трейд-Інвест», в сумі 8157,56 грн.

у справі за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «Вілатекс-ТК», м. Івано-Франківськ

про: банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім Трейд-Інвест» (79018, м. Львів, вул. Смаль-Стоцького С., буд. 1; ідентифікаційний код 30841082)

Суддя Артимович В.М.,

секретар судового засідання Лабай Х.А.

За участю представників:

від ТзОВ «Вілатекс ТК»: не з`явився;

від боржника: не з`явився;

розпорядник майна: Пузирний Т.М.

від ТзОВ «Зіра-Консалт»: не з`явився;

від ПП «Деол Трейд»: не з`явився;

від ТзОВ «ФК «Фінсоле»: не з`явився.

від ГУ ПФУ у Львівській області: Полуліх Н.І.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 06.06.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Ексім Трейд-Інвест (ідентифікаційний код 30841082); визнано вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Вілатекс-ТК в сумі 617952,04 грн заборгованості, 60300,00 грн. авансування винагороди арбітражного керуючого, 26840,00 грн. судового збору, також визнати вимоги в сумі 193921,56 грн (штраф, пеня, які не враховуються як підстава для відкриття провадження у справі про банкрутство); введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Ексім Трейд-Інвест (ідентифікаційний код 30841082); введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю Ексім Трейд-Інвест (79018, м. Львів, вул. Смаль-Стоцького, С., буд. 1; ідентифікаційний код 30841082); призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Пузирного Тараса Миколайовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1816 від 22.06.2017); постановлено оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім Трейд-Інвест» (79018, м. Львів, вул. Смаль-Стоцького, С., буд. 1; ідентифікаційний код 30841082); призначено попереднє засідання суду на 27.07.2023.

На розгляд суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про грошові вимоги до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім Трейд-Інвест» в сумі 8157,56 грн.

Ухвалою суду від 22.12.2023 заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про грошові вимоги до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім Трейд-Інвест» в сумі 8157,56 грн. прийнято до розгляду.

07.02.2024 на електронну адресу суду від розпорядника майна надійшло повідомлення від 05.02.2024 про результати розгляду грошових вимог Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім Трейд-Інвест», у якому зазначає, що визнає грошові вимоги заявника повністю в сумі 8157,56 грн.

Суд, проаналізувавши матеріали та з`ясувавши обставини справи, повно, всебічно і об`єктивно оцінивши докази, дійшов висновку, що грошові вимоги Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області в сумі 8157,56 грн. слід визнати повністю, зважаючи на наступне.

Згідно ч. 1 ст. 15 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Статтею 16 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Частина 2 вказаної статті передбачає, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, в тому числі, є і договори та інші правочини.

Як встановлено судом, свої грошові вимоги до боржника заявник обгрунтовує наступним.

Під час виконання трудових обов`язків з працівником Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім-Трейд-Інвест» ОСОБА_1 02.05.2017 стався нещасний випадок, про що було складено акт про нещасний випадок, пов`язаний із виробництвом №1 від 30.06.2017 за формою Н-1.

З акту №1 про нещасний випадок, пов`язаний з виробництвом вбачається, що потерпілий під час виконання своїх службових обов`язків отримав тілесні ушкодження внаслідок протиправних дій інших осіб.

Івано-Франківською міжрайонною МСЕК (виписка з акту огляду МСЕК про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках, потреби у додаткових видах допомоги до довідки серії 12 ААА № 101344) при повторному проходженні огляду 29.09.2022 ОСОБА_1 встановлено 30% втрати професійної працездатності, зараховано з 01.07.2020 до 01.10.2023, ІІІ група інвалідності, потреба у додаткових заходах допомоги: стаціонарне та амбулаторне лікування, санаторно-курортне лікування, переогляд 29.09.2023 (у зв`язку з воєнним станом довідка МСЕК діє до 14.03.2024)

Потерпілий ОСОБА_1 перебуває на обліку в ГУ ПФУ у Івано-Франківській області та отримує щомісячну страхову виплату у зв`язку з нещасним випадком, який стався на ТОВ «Ексім Трейд-Інвест» по теперішній час відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону №2620).

Згідно із ч. 1 ст. 4 Закону уповноваженим органом управління у системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Пунктом 6 частини 1 статті 72 Закону «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що джерелами формування коштів Пенсійного фонду є капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.02.2023 №95 «Деякі питання капіталізації платежів у випадках ліквідації страхувальників» установлено, що капіталізація платежів у випадках ліквідації (зокрема у зв`язку з банкрутством) страхувальника для задоволення вимог, що виникли із його зобов`язань внаслідок заподіяння шкоди життю, здоров`ю застрахованих осіб, здійснюється до Пенсійного фонду України у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 №986.

Відповідно до пункту 3 Порядку капіталізації платежів до Фонду соціального страхування України у випадках ліквідації страхувальників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 №986 капіталізація платежів проводиться щодо кожної застрахованої особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідних подальших платежів для забезпечення страхових виплат і витрат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Під час капіталізації платежів враховуються заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати на догляд за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів, види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого, а також інші виплати, передбачені законодавством.

Пунктом 4 Порядку передбачено, що капіталізація платежів перед застрахованими особами або перед особами, визначеними у статті 41 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування, розраховується на період, що визначається як різниця між середньою очікуваною тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та віком особи на момент її проведення, та обчислюється щодо кожного платежу таким чином:

1) щомісячні страхові виплати втраченого заробітку - з урахуванням середньомісячного заробітку та ступеня втрати професійної працездатності;

2) витрати на догляд за потерпілим відповідно до медичного висновку - згідно з нормами, встановленими нормативно-правовими актами.

Відповідно до п. 8 Порядку у кредиторських вимогах Фонду соціального страхування України до страхувальника, щодо якого розпочато ліквідацію, зазначається сума грошових зобов`язань, обчислена з урахуванням кожного платежу, що підлягає капіталізації.

Суми капіталізованих платежів відповідно до зазначених кредиторських вимог у випадках ліквідації страхувальника перераховуються робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, у якому страхувальник перебуває на обліку.

Як вбачається з розрахунку наданого заявником, загальна сума платежів, які підлягають капіталізації становить 8157,56 грн.

Розпорядник майна вказану заборгованість боржника перед ГУ ПФУ у Львівській області в сумі 8157,56 грн. визнав в повному обсязі, про що викладено у повідомленні від 05.02.2024 про результати розгляду заяви ГУ ПФУ у Львівській області з грошовими вимогами до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім Трейд-Інвест».

Згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошове зобов`язання - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Згідно із ч. 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому: у першу чергу задовольняються: витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді; у другу чергу вимоги із зобов`язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю громадян, шляхом капіталізації у ліквідаційній процедурі відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування України за громадян, які застраховані в цьому фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов`язань із сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, крім вимог, задоволених позачергово, з повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування України, а також вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб`єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників); у третю чергу задовольняються вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів); у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою; у шосту чергу задовольняються інші вимоги.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України).

Суд, дослідивши матеріали справи та повідомлення розпорядника майна про результати розгляду кредиторської заяви, дійшов висновку, що грошові вимоги ГУ ПФУ у Львівській області слід визнати в сумі 8157,56 грн. та 5368,00 грн судового збору за подання заяви з кредиторськими вимогами.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 1, 2, 45, 47, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 73, 74, 86, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Грошові вимоги Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області визнати в сумі 13525,56 грн., які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім Трейд-Інвест» (ідентифікаційний код 30841082), з яких: 5368,00 грн. (судовий збір) перша черга; 8157,56 грн. друга черга.

2.Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 235 ГПК України.

3.Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Повний текст ухвали складено 09.02.2024.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116887075
СудочинствоГосподарське
Суть: банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Ексім Трейд-Інвест» (79018, м. Львів, вул. Смаль-Стоцького С., буд. 1; ідентифікаційний код 30841082)

Судовий реєстр по справі —914/1517/23

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 22.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Постанова від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні