Ухвала
від 08.02.2024 по справі 916/5321/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"08" лютого 2024 р.м. Одеса Справа № 916/5321/23Господарський суд Одеської області у складі судді Бездолі Ю.С.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін матеріали справи №916/5321/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ДІМ БТУ-ЦЕНТР (08131, Київська обл., Бучанський р-н, с. Софіївська Борщагівка, вул. Амосова академіка, буд. 1/34, офіс 1, код ЄДРПОУ 38010942)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОФІРМА ПЕРЕМОГА 1 ЛТД (67231, Одеська обл., Іванівський р-н, с. Білка, вул. Стрекалова, буд. 68, код ЄДРПОУ 38525550)

про стягнення 106846,80 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ДІМ БТУ-ЦЕНТР звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОФІРМА ПЕРЕМОГА 1 ЛТД про стягнення 106846,80 грн., з яких: 99633,60 грн. основного боргу, 6715,03 грн. пені, 498,17 грн. інфляційних втрат.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 10.01.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №916/5321/23; розглядати справу вирішено в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами; зобов`язано позивача до 12.02.2024 надіслати або вказати можливий термін надсилання оригіналів всіх поданих до суду в додатку до позовної заяви письмових доказів (для огляду суду).

25.01.2024 за вх.№3166/24 до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

25.01.2024 за вх.№3168/24 до суду від відповідача надійшло клопотання, в якому останній просить суд витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ДІМ БТУ-ЦЕНТР оригінал договору №28/03/03-23Р від 28.03.2023 та видаткових накладних доданих до позовної заяви для огляду у судовому засіданні та встановлення факту наявності оригіналів.

Згідно з статтею 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів суд здійснює правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

За змістом положень частин першої і другої статті 2 ГПК України визначено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави; суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

У статті 13 ГПК України зазначено, що господарське судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: керує ходом судового процесу; сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Згідно зі ст. 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Виходячи з аналізу наведених норм, суд зазначає, що принцип диспозитивності визначає межі здійснення господарським судом та учасниками справи їхніх процесуальних прав та обов`язків, надає учасникам справи можливість вільно розпоряджатися своїми правами щодо предмета спору та визначає обов`язок суду здійснювати провадження у справі виключно за зверненням особи, поданим до суду у відповідній процесуальній формі. Реалізація принципу диспозитивності у процесі здійснення правосуддя спрямована на досягнення справедливого балансу між суб`єктами судового процесу і визначає межі процесуальних дій суду у розгляді справи.

Так, згідно з ч.ч. 1-3 ст. 252 ГПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі. Підготовче засідання при розгляді справи у порядку спрощеного провадження не проводиться.

Частиною 4 статті 247 ГПК України визначено, що у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи: 1) про банкрутство; 2) за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство; 3) у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій); 4) у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 5) у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції; 6) у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю); 7) у спорах щодо приватизації державного чи комунального майна; 8) в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 9) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 3-8 цієї частини.

Відповідно до ч.5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Частиною 8 статті 252 ГПК України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

За ст. 91 ГПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази у вигляді документів, на які накладено кваліфікований електронний підпис відповідно до вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги". Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу. Якщо оригінал письмового доказу не поданий, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги. Документи, отримані за допомогою факсимільного чи інших аналогічних засобів зв`язку, приймаються судом до розгляду як письмові докази у випадках і в порядку, які встановлені законом або договором. Іноземний офіційний документ, що підлягає дипломатичній або консульській легалізації, може бути письмовим доказом, якщо він легалізований у встановленому порядку. Іноземні офіційні документи визнаються письмовими доказами без їх легалізації у випадках, передбачених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги клопотання відповідача про витребування оригіналів документів та їх огляд у судовому засіданні, а також те, що в ухвалі про відкриття провадження у справі судом було зобов`язано позивача у строк до 12.02.2024 надіслати або вказати можливий термін надсилання оригіналів всіх поданих до суду в додатку до позовної заяви письмових доказів (для огляду суду) відповідно до ч.6 ст. 91 ГПК України, які станом на дату винесення даної ухвали до суду від позивача не надходили, з метою повного та всебічного розгляду справи, господарський суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання відповідача про витребування оригіналів договору №28/03/03-23Р від 28.03.2023 та видаткових накладних доданих до позовної заяви для огляду та про доцільність призначення справи до розгляду у судовому засіданні з викликом сторін, про що повідомити сторін.

Керуючись ст.ст. 91, 234, 235, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Призначити розгляд справи №916/5321/23 у судовому засіданні з викликом сторін.

2.Судове засідання з розгляду справи призначити на "29" лютого 2024 р. об 11:45. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань №4 (1 поверх), тел. 0(482)307-954.

3.Викликати сторін у судове засідання, яке відбудеться 29.02.2024 об 11:45.

4.Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ДІМ БТУ-ЦЕНТР (08131, Київська обл., Бучанський р-н, с. Софіївська Борщагівка, вул. Амосова академіка, буд. 1/34, офіс 1, код ЄДРПОУ 38010942) оригінал договору №28/03/03-23Р від 28.03.2023 та видаткових накладних доданих до позовної заяви для огляду.

Ухвала набирає законної сили 08.02.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.С. Бездоля

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116887153
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/5321/23

Рішення від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Ю.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні