Ухвала
від 05.02.2024 по справі 409/5606/12
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 409/5606/12

Провадження № 6/209/15/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2024 року м. Кам`янське

Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Решетник Т.О.,

за участю секретаря судового засідання Рябухи Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Кам`янське заяву заявника (правонаступника стягувача) Комунального підприємства Кам`янської міської ради «Кам`янська теплопостачальна компанія», заінтересовані особи: (стягувач) - Комунальне підприємство Дніпродзержинської міської ради «Дніпродзержинськтепломережа», боржник - ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження, -

ВСТАНОВИВ:

04.01.2024 представник заявника КП КМР «Кам`янська ТПК» - Олександр Драй, звернувся до суду із вищевказаною заявою в якій просить суд: замінити стягувача в судовому наказі від 10 серпня 2012 року, винесеного Дніпровським районним судом м. Дніпродзержинська по справі № 2н-1128/5606/12 з Комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради «Дніпродзержинськтепломережа» його правонаступником, а саме: Комунальне підприємство Кам`янської міської ради «Кам`янська теплопостачальна компанія», код ЄДРПОУ 32130551, адреса: 51914, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Тритузна, буд.168, р/р № НОМЕР_1 , відкритий в ПАТ «Акцент-БАНК», МФО 307770.

Заявник та боржник в судове засідання не з`явилися,

На підставі ч. 3 ст. 442 ЦПК України суд вважає, що неявка учасників справи до судового засідання не перешкоджає розгляду питання про заміну сторони у виконавчому провадженні.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, справа підлягає розгляду в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню за наступних підстав.

Судом встановлено,що 10серпня 2012року Дніпровськимрайонним судомм.ДніпродзержинськаДніпропетровської областіза заявоюКП ДМР«Дніпродзержинськтепломережа» про видачусудового наказуна стягнення заборгованості зборжника узв`язку знесплатою запослуги теплопостачання,було видано судовий простягнення з ОСОБА_1 ,РНОКПП НОМЕР_2 ,яка мешкаєза адресою: АДРЕСА_1 ,на користьКомунального підприємстваДніпродзержинської міськоїради «Дніпродзержинськтепломережа»:10489,47грн. врахунок погашенняборгу занадані послугиз теплопостачання;107,30грн.-сплачений заявникомсудовий збір.

25.01.2013 судовий наказ набрав законної сили.

У зв`язку із перейменуванням міста Дніпродзержинськ на Кам`янське, рішенням Кам`янської міської ради від 30.09.2016 року №469-10/VІІ змінено найменування комунального підприємства Дніпродзержинської міської ради «Дніпродзержинськтепломережа» на комунальне підприємство Кам`янської міської ради «Тепломережі».

Рішенням Кам`янської міської ради від 09.07.2020 року №2008-44/VІІ до Статуту Комунального підприємства Кам`янської міської ради «Кам`янська теплопостачальна компанія» передано дебіторську заборгованість споживачів та базу даних абонентів (особистих рахунків) Комунального підприємства Кам`янської міської ради «Тепломережі» (п.6 Рішення).

Відповідно до положень статей 512 - 519 Цивільного кодексу України, керуючись рішенням Кам`янської міської ради від 09.07.2020 року № 2008-44/VII, між КП КМР «Тепломережі» (далі - Стягувач) та КП КМР «Кам`янська теплопостачальна компанія» (далі -Заявник/Правонаступник), укладено договір № 15 від 02 листопада 2020 року про відступлення права вимоги, яке належне КП КМР «Тепломережі», згідно якого Кредитор передав КП КМР «Кам`янська теплопостачальна компанія» право вимоги на грошові вимоги за судовими рішеннями, що належали КП КМР «Тепломережі», до споживачів теплової енергії (послуг з централізованого опалення) 1-ї групи (населення).

Відповідно до ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу до закінчення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Стаття 11 Закону України «Про виконавче провадження» регулює загальні строки виконавчого провадження, а стаття 12 - строки пред`явлення виконавчих документів до виконання, переривання строку давності пред`явлення виконавчого документа до виконання, поновлення пропущеного строку. Строки у виконавчому провадженні - це періоди часу, в межах яких учасники виконавчого провадження зобов`язані або мають право прийняти рішення або вчинити дію. Строки у виконавчому провадженні встановлюються законом, а якщо вони не визначені законом - встановлюються виконавцем (частина перша статті 11 Закону України «Про виконавче провадження»).

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції (частина шоста статті 12 Закону України «Про виконавче провадження»).

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 8 лютого 2022 року у справі № 2-7763/10, провадження № 14-197цс21, дійшла висновку, що заміна сторони виконавчого провадження як процесуальне правонаступництво на підставі матеріального правонаступництва повинна здійснюватися з метою виконання завдання цивільного судочинства щодо ефективного захисту порушених прав шляхом своєчасного та ефективного виконання судового рішення.

Також, відповідно до висновків Великої Палати Верховного Суду, викладених у постанові від 18 січня 2022 року у справі №34/425 (провадження №12-69гс21), при вирішенні питання про заміну сторони виконавчого провадження суди мають встановити, чи не сплив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, оскільки за межами цього процесуального строку виконавчі дії не вчиняються, а строк виконавчого провадження спливає одночасно зі строком пред`явлення виконавчого документа до виконання. Після спливу строку виконавчого провадження не може вирішуватись питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Окрім цього, 14 вересня 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 1519/2-1141/11, провадження № 61-4323 св 22 (ЄДРСРУ № 106264415) наголосив, що стадія виконавчого провадження як завершальна стадія судового процесу починається після видачі виконавчого документа стягувачу та закінчується фактичним виконанням судового рішення або зі спливом строку пред`явлення документа до виконання, оскільки у разі пропуску такого строку виконавчий документ повертається стягувачу органом державної виконавчої служби/приватним виконавцем без прийняття до виконання. Отже, за межами цього процесуального строку виконавчі дії не вчиняються, а строк виконавчого провадження спливає одночасно зі строком пред`явлення виконавчого документа до виконання (постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду: від 25 червня 2019 року у справі № 910/10031/13 та від 11 березня 2021 року у справі № 910/2954/17).

Відтак Велика Палата ВС вирішила, що у випадку відсутності відкритого виконавчого провадження, та спливу строків на виконання рішення суду, разом з питанням процесуального правонаступництва заявник повинен звернутися із заявою про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання. За відсутності підстав для поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання немає і підстав для процесуального правонаступництва.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ст.13 ЦПК України).

Так, судом встановлено, що заявником не надано доказів щодо перебування судового наказу на виконанні, тобто відсутня інформація про стан виконавчого провадження.

Також судом встановлено, що строк на пред`явлення судового наказу виданого Дніпровським районним судом м. Дніпродзержинська від 10.08.2012 по справі № 2н-1128/5606/12, який набрав законної сили 25.01.2013, сплив 25.01.2014.

Будь яких заяв про поновлення пропущеного строку з боку заявника не надходило, а суд не має права самостійно визначатись із наявністю або відсутністю підстав для поновлення процесуальних строків, бо згідно з вимогами ч. 1 ст. 127 ЦПК України розглядає таке питання виключно при наявності відповідної заяви учасника справи.

Враховуючи викладенесуд приходитьдо висновку, що заява про заміну сторони у виконавчому провадженні не підлягає задоволенню, оскільки є не обґрунтованою, не підтвердженою належними доказами.

На підставі викладеного, ст. ст. 11, 12 Закону України «Про виконавче провадження», ст. 512, 514 ЦК України, керуючись ст. ст. 260, 353, 354, 442 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви заявника (правонаступникастягувача)Комунального підприємстваКам`янської міськоїради «Кам`янськатеплопостачальна компанія»,заінтересовані особи:(стягувач)-Комунальне підприємствоДніпродзержинської міськоїради «Дніпродзержинськтепломережа»,боржник - ОСОБА_1 ,про замінусторони виконавчогопровадження відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання.

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не були вручені у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.О. Решетник

Дата ухвалення рішення05.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116900204
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —409/5606/12

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні