Ухвала
від 07.02.2024 по справі 163/1589/23
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/1589/23

Провадження № 1-кп/163/32/24

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

07 лютого 2024 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді ОСОБА_1

розглядаючи в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області клопотання захисника обвинуваченого у кримінальному провадженні № 12023030560000142 ОСОБА_2 адвоката ОСОБА_3 про проведення підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції,

в с т а н о в и в :

Підготовче судове засідання у даному кримінальному провадженні відкладено на 12:00 годину 21 лютого 2024 року.

06 лютого 2024 року адвокат ОСОБА_3 електронною поштою надіслав клопотання про проведення підготовчого судового засідання за його та обвинуваченого ОСОБА_2 участю в режимі відеоконференції з Івано-Франківським міським судом або будь-яким іншим судом в місті Івано-Франківськ або за допомогою власних технічних засобів через електронний кабінет в системі Електронний суд. Клопотання обґрунтоване неможливістю безпосереднього прибуття в судове засідання через значну територіальну віддаленість місця знаходження Любомльського районного суду та фінансові труднощі обвинуваченого.

Розглянувши заяву про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, суд приходить до висновку, що вона задоволенню не підлягає, виходячи із наступного.

Відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону України "Про судоустрій та статус суддів" учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Можливість проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час розгляду судом кримінального провадження регламентована статтею 336 Кримінального процесуального кодексу України, у частині першій якої визначено, що судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; 2) необхідності забезпечення безпеки осіб; 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Згідно ч. 2 ст. 336 КПК України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення.

Такий спосіб участі має винятковий характер, та повинен бути зумовлений обґрунтованими причинами, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні.

Аналіз наведеної норми свідчить, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом, а не обов`язком суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

При цьому, виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, в зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку, з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасників справи, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватися у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Зі змісту клопотання захисника ОСОБА_3 судом об`єктивних причин неможливості брати участь у засіданні не встановлено, а посилання на значну територіальну віддаленість та майновий стан обвинуваченого не є винятковою обставиною.

Крім цього, з метою організації проведення відеоконференції в системі судового документообігу для резервування майданчиків ДП «Інформаційні судові системи» створено Web-пpoгpaмy «Бронювання систем відеоконференцзв`язку». Система дозволяє адмініструвати список установ, майданчиків, користувачів системи та бронювати майданчики для відеоконференцій у режимі онлайн. Отже, суд вирішуючи питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції має враховувати календар проведення процесуальних дій в режимі відеоконференції, який ведеться адміністратором офіційного веб-порталу судової влади України.

Станом на 12:00 годину 21 лютого 2024 року можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції з судами в місті Івано-Франківськ відсутня, оскільки на зазначений час майданчики для проведення відеоконференції у даних судах вже заброньовано для зв`язку з іншим судом або через режим роботи, зокрема обідню перерву.

Організація проведення судового засідання в режимі відеоконференції, у разі задоволення такого клопотання сторони, згідно зі ст. 336 КПК України покладається одночасно як на суд, що розглядає відповідне провадження, так і на суд (або орган досудового слідства, установу попереднього ув`язнення, установу виконання покарань тощо) за територіальним місцезнаходженням учасника судового процесу, що обрав такий вид участі у засіданні.

Здійснення судового провадження в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду шляхом використання власних технічних засобів позбавить суд можливості виконати всі необхідні вимоги, передбачені частинами 3-5 ст. 336 КПК України, та дотриматись процедури розгляду з урахуванням специфіки кримінального провадження, зокрема дотримання вимог щодо інформаційної безпеки. Також, у ході проведення судового засідання в режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення з використанням власного облікового запису в системі Електронний су реалізація положень ч. 4 ст. 336 КПК є неможливою (постанова ВС від 01 грудня 2021 року, справа № 760/15429/20).

Разом з цим, на виконання вимог Кримінального процесуального кодексу України, є необхідність у встановленні особи учасника, врученні пам`ятки про його процесуальні права, як учасника провадження, а також у вчиненні дій, що пов`язані з перевіркою документів, що посвідчують його особу

Отже, з урахуванням специфіки кримінального провадження, в ньому, на відміну від адміністративного, цивільного та господарського процесів, не регламентована робота сторін із власними технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового провадження, яке проводиться поза межами приміщення суду.

Безпосередньо організація проведення судового засідання в режимі відеоконференції згідно зі ст. 336 КПК покладається одночасно як на суд, що розглядає відповідне провадження, так і на суд (орган досудового слідства, установу попереднього ув`язнення або установу виконання покарань) за територіальним місцезнаходженням учасника судового процесу, що обрав такий вид участі у засіданні. Таким чином, проведення відеоконференції під час судового засідання за участю сторін поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів учасників цією нормою не передбачено (ухвала ВС від 27 січня 2022 року, справа № 204/42/22).

Окрім того, у зв`язку із введенням воєнного стану та збройної агресії на території України, Верховний Суд надіслав лист «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» від 03 березня 2022 року № 1/0/2-22 до апеляційних судів, в якому, серед іншого, зазначив про те, що якщо через об`єктивні обставини учасник кримінального провадження не може брати участь у засіданні в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою технічних засобів, визначених КПК України, як виняток можна допускати участь такого учасника в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою інших засобів, при цьому треба звернути увагу на роз`яснення такому учаснику його процесуальних прав та обов`язків (ухвала ВС від 15 травня 2023 року, справа № 573/1510/18).

Суд зважає на те, що віддаленість учасників кримінального провадження від місцезнаходження суду чи перебування їх в іншому населеному пункті, як і участь у судових засіданнях в інших судах, не є підставою для підтвердження необхідності участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції, у тому числі і з використанням системи відеоконференцзв`язку, та не позбавляє можливості особи - учасника кримінального провадження, який зацікавлений у розгляді кримінального провадження, з`явитись у судове засідання.

Враховуючи наведене участь обвинуваченого та його захисника у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні Івано-Франківського міського суду або будь-якого іншого суду в місті Івано-Франківськ є неможливою, тому у задоволення клопотання слід відмовити.

Разом з цим , суд звертає увагу, що у разі не прибуття учасника процесу в судове засідання без поважних причин або не повідомлення про причини свого неприбуття, до нього можуть бути застосовані заходи, передбачені ст.ст.139, 323, 324 КПК України.

Керуючись ст.ст.336, 372 КПК України, суд

п о с т а н о в и в :

В задоволенні клопотання захисника обвинуваченого у кримінальному провадженні № 12023030560000142 ОСОБА_2 адвоката ОСОБА_3 про проведення підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції - відмовити.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Головуючий: суддя ОСОБА_1

СудЛюбомльський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення07.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116905311
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, а також збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

Судовий реєстр по справі —163/1589/23

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 31.07.2023

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

Ухвала від 19.07.2023

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні