Рішення
від 12.02.2024 по справі 700/29/24
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/29/24

Провадження № 2-о/700/10/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2024 року Лисянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді: Пічкура С.Д.

присяжних : Костенко Р.О., Ткаченко А.В..,

за участю секретаря судового засідання: Нетребенко В.О.,

заявника: ОСОБА_1 , третьої особи: ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду смт. Лисянка, цивільну справу №700/29/24, провадження №2-0/700/10/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Звенигородської районної військової адміністрації, Лисянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про усиновлення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою щодо усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини, змінивши відомості про прізвище, по батькові дитини, а також про батька дитини.

В обґрунтування заяви позивач зазначив, що 05.10.2022 року між ним та ОСОБА_2 було укладено шлюб, який зареєстрований за актовим записом №121 від 05.10.2022 року Лисянським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ).. Вони спільно виховують сина його дружини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивач взяв на себе обов`язки батька, відчуває себе морально та матеріально готовим для подальшого виховання та утримання малолітньої дитини, у зв`язку з чим вирішив її усиновити. Батько дитини, ОСОБА_4 позбавлений батьківських прав за рішенням Лисянського районного суду Черкаської області від 15.08.2023 року. Згідно акту обстеження умов проживання від 11.12.2023 року матеріальні та житлово-побутові умови його родини задовільні. В них склалася міцна, повноцінна сім`я, відношення між ними базуються на взаєморозумінні та повазі. Він виконує обов`язки батька по відношенню до ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вважає його своїм сином, між ними гарні стосунки та порозуміння. Заявник має задовільний стан здоров`я, на обліках у психіатра та нарколога не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувався. Зі станом здоров`я дитини він ознайомлений, мати ОСОБА_2 надала згоду на усиновлення.

Ухвалою Лисянського районного суду Черкаської області від 15.01.2024 року у справі було відкрито провадження.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні вимоги заяви підтримав, посилаючись на обставини викладені в заяві.

У судовому засіданні заінтересована особа ОСОБА_2 заяву підтримала та просила задовольнити пояснивши, що до реєстрації шлюбу з 2017 року проживали у фактичних шлюбних відносинах, та мають спільну доньку віком шість років. Її син досягнувши дванадцятирічного віку сам бажає бути усиновленим.

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Звенигородської районної військової адміністрації в судовому засіданні заяву не з`явилися, направили заяву у якій просять справу розглянути без їх участи. Позовні вимоги визнають і не заперечують проти їх задоволення. про усиновлення дитини підтримала.

Клопотання представника Відділу ДРАЦС про відкладення розгляду справи у зв`язку з вихідним днем, не може бути задоволено, оскільки їх неявка не перешкоджає розгляду, та сам заявник 13 лютого 2024 року відбуває на військову службу.

Суд, заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно п.4 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_1 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 05.10.2022 року, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 виданим Лисянським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), актовий запис № 121.

Згідно з копією свідоцтва про народження ОСОБА_3 , виданого 06.07.2011 року Вотилівською сільською радою Лисянського району Черкаської області, актовий запис № 05, батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Рішенням Лисянського районного суду Черкаської області від 15.08.2023 року по справі №700/633/23 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було позбавлено батьківських прав відносно його сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник ОСОБА_1 не перебуває на обліку в психоневрологічних чи наркологічних лікувальних закладах. Згідно медичних висновків про стан здоров`я, заявник не має протипоказань до усиновлення. До кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Актом обстеження умов проживання від 11.12.2023 року встановлено, що заявник мешкає за адресою: АДРЕСА_1 . В даному будинку проживають: заявник, його дружина ОСОБА_2 , дитина дружини - ОСОБА_3 , спільна дитина - ОСОБА_6 . Умови проживання та санітарно-гігієнічні норми задовільні, у наявності є всі необхідні меблі та побутова техніка, предмети домашнього вжитку. У хлопчика є своя окрема кімната, все що потрібно для навчання, шкільні речі, речі за віком. Стосунки у сім`ї доброзичливі.

Згідно з заявою ОСОБА_2 , яка посвідчена державним нотаріусом Лисянської державної нотаріальної контори, зареєстрованої в реєстрі за № 4497, вона надала згоду на усиновлення її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до висновку Звенигородської районної військової адміністрації Черкаської області №01-32/3805/01-32/5765 від 15.12.2023 року, орган опіки та піклування вважає доцільним усиновлення ОСОБА_1 дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та таким, що відповідає інтересам дитини.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Відповідно до ч. 2 ст. 207 СК України усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільності та гармонійних умов її життя.

За ст. 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті. Усиновлювачами не можуть бути особи однієї статі. Особи, які не перебувають у шлюбі між собою, не можуть усиновити одну і ту ж дитину. Якщо такі особи проживають однією сім`єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини. Якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі. Якщо дитина має лише батька, вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він не перебуває у шлюбі. Якщо такі особи проживають однією сім`єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини. Якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв`язку з усиновленням втрачають правовий зв`язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка. Кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, не обмежується.

За змістом ч. 1 ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

Відповідно до ч. 1 ст. 220 СК України, на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Відповідно до ч.1 ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Частиною 1 статті 229 Сімейного кодексу України встановлено, що особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Також, згідно частини 2 статті 231 Сімейного кодексу України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Перешкод для усиновлення, встановлених ст. 212 Сімейного кодексу України та внесення змін до актового запису про народження дитини, суд не вбачає.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 обґрунтована та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.2,4,5,76-82,89,259,263-265,293,294 ЦПК України, ст.ст.207,211,212, 217, 220, 224,225,228, 229-233 СК України суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Звенигородської районної військової адміністрації, Лисянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про усиновлення, задовольнити.

Визнати громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , усиновлювачем дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с.Вотилівка Лисянського району Черкаської області.

Внести зміни до актового запису №05 від 06.07.2011 року, вчиненого Вотилівською сільською радою Лисянського району Черкаської області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , де у графі «прізвище» записати « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ім`я дитини залишити без змін, в графі «по батькові» записати « ІНФОРМАЦІЯ_4 », дату та місце народження дитини залишити без змін, в графі «батько» записати « ОСОБА_1 , громадянин України, ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

У зв`язку з внесенням змін до актового запису анулювати свідоцтво про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та видати нове свідоцтво про народження, відповідно до рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Адреси сторін: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 ;

ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 ;

Служба у справах дітей Звенигородської районної військової адміністрації, 20202 проспект Шевченка, 68 м.Звенигородка Черкаська область;

Лисянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), 19301 вул.Гетьманський шлях 1 б, смт. Лисянка Звенигородський район, Черкаська область.

Суддя С. Д. Пічкур

Присяжні: А.В.Ткаченко

Р.О.Костенко

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу116909052
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —700/29/24

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні