Рішення
від 12.02.2024 по справі 707/50/24
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/50/24

2/707/260/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

12 лютого 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Тептюк Є.П.,

за участю секретаря Лисенко О.С.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Черкаси впорядку спрощеногопозовного провадженняцивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди землі з зобов`язанням повернути земельну ділянку власнику, -

встановив:

Стислий виклад позиції позивача:

ОСОБА_1 звернулась до Черкаського районного суду Черкаської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди землі з зобов`язанням повернути земельну ділянку. Позовні вимоги мотивувала тим, що вона є власником земельної ділянки з кадастровим номером 7124989000:03:002:0713, площею 1,0964 га, яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради, Черкаського району, Черкаської області, за межами населеного пункту. Дана земельна ділянка передана в оренду відповідачу за договором оренди землі від 27.10.2020 року № 987, строком на 15 років.

Відповідно до п. 9 договору оренди землі щорічна орендна плата виплачується орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки або на аналогічну суму натуральній шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконання робіт).

Відповідно до п. 11 Договору, орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року.

Всупереч положенням Договору, орендну плату за 2022 та 2023 роки відповідачем в строки та в порядку, передбаченому умовами Договору, не сплачено.

Відповідно до п. 38 Договору, дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї зі сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Про неналежне виконання умов Договору свідчать відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утримання податків. Вказані відомості не містять інформацію про отримання позивачем доходу від ТОВ «Грін Ленд Індастрі».

Зважаючи на порушення відповідачем умов договору через несплату орендної плати за 2022 та 2023 роки, у встановлений договором строк, що свідчить про систематичність неналежного виконання умов договору оренди, позивач просив розірвати договір оренди землі №987 від 27.10.2020 року, який укладено між ОСОБА_1 і товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі», зобовязати товариство з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» повернути земельні ділянку площею 1,0964 га, кадастровий номер 7124989000:03:002:0713, яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради, Черкаського району, Черкаської області, власнику ОСОБА_1 із користування ТОВ «Грін Ленд Індастрі» та стягнути судові витрати.

Позивач в судове засідання не з`явився, представник позивача подав до суду клопотання в якому просив розгляд справи проводити за відсутності позивача та представника позивача, позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити та не заперечує проти винесення заочного рішення суду.

Відповідача було повідомлено про вказаний позов шляхом направлення копії позовної заяви разом з додатками та ухвалою суду, підтвердженням отримання даних документів є рекомендоване повідомлення з поміткою про вручення 19.01.2024 року.

Відтак, відповідач вважається належним чином повідомленим про розгляд справи.

Відзив на позов не надходив.

За змістом ч. 4 ст.223, ч. 1 ст.280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо відповідач, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи у судове засідання не з`явився без поважних причин або без повідомлення причин неявки та не подав відзив на позов, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з відсутністю сторін, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Заяви та клопотання, інші процесуальні дії у справі:

10.01.2024 року відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями, визначено головуючого суддю Тептюка Є.П.

Ухвалою Черкаського районного суду Черкаської області від 11.01.2024 року дану позовну заяву прийнято до розгляду з відкриттям провадження.

12.02.2024 від представника позивача ОСОБА_1 адвоката Стойко А.Ю. надійшло клопотання про розгляд справи без участі позивача та представника позивача, а також просить задовольнити позовні вимоги повністю, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Виходячи з принципу процесуальної рівності сторін і враховуючи обов`язок кожної сторони довести ті обставини, на які вона посилається, в судовому засіданні досліджено кожний доказ, наданий сторонами на підтвердження своїх вимог або заперечень, який відповідає вимогам належності та допустимості доказів (п.27 Постанови ПВС України від 12.06.2009 року №2 "Про практику застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції").

Судом встановлено, що 27 жовтня 2020 року між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» укладено договорі оренди землі № 987. Предметом договору визначено земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 7124989000:03:002:0713, яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області за межами населеного пункту.

Згідно з копією вищезазначеного договору оренди землі між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем ТОВ «Грін Ленд Індастрі», орендодавець надав, а орендар прийняв у строкове платне користування належні позивачам вищевказану земельну ділянку сільськогосподарського призначення (паї), яка розташована в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради.

Відповідно до п. 8 вищевказаного Договору він укладені строком на 15 років.

Згідно з п. 9, 10 вищевказаного Договору щорічна орендна плата виплачується Орендарем у грошовій формі в розмірі 4,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, або на аналогічну суму натуральній шляхом надання сільськогосподарської продукції (в тому числі шляхом надання послуг та виконанням робіт). Форма орендної плати визначається за взаємною згодою сторін. Орендодавець не менш ніж в тижневий строк, шляхом подачі письмової заяви або в інший доступний спосіб попереджає Орендаря про бажану дату, форму і розмір проведення розрахунків по орендній платі та надає Орендодавцю необхідну вихідну інформацію (номер банківського рахунку тощо).

Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Згідно з п. 11, 12 вищевказаного Договору орендна плата виплачується щорічно з 01 серпня по 31 грудня, або за погодженням сторін в будь-який інший строк протягом року. Орендна плата за письмовою заявою орендодавця та за згодою орендаря може бути виплачена орендодавцю у вигляді попередньої оплати наперед, у тому числі за весь строк оренди.

Передача коштів, продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами та відображається у відомостях.

Згідно з п. 14 вищевказаного Договору Орендар не несе відповідальності за прострочення виплати орендної плати у випадку, якщо таке прострочення виникло з вини Орендодавця.

Відповідно до п. 38 вищевказаного Договору дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно з долученою копією відомостей з Державного реєстру фізичних осіб- платників податків про виплачені доходи та утримані податки вбачається що позивач не отримувала коштів від відповідача орендної плати за земельну ділянку.

Застосовані норми права та релевантні рішення Верховного Суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 409Цивільного кодексу України (далі ЦК України) власник земельної ділянки має право на одержання плати за користування нею. Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно достатті 13 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до частини першоїстатті 15 Закону України «Про оренду землі»істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Положеннями статей 21,22 Закону України «Про оренду землі»визначено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Орендна плата справляється у грошовій формі.

За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Відповідно до статті 25 вищевказаного Закону, орендар земельної ділянки зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку.

Згідно з частинами третьою, четвертоюстатті 31 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Частиною першоюстатті 32 Закону України «Про оренду землі»передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями24і25цьогоЗаконута умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначенихЗемельним кодексом Українита іншими законами України.

Відповідно до пункту «д» частини першоїстатті 141 ЗК Українипідставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 6 березня 2019 року у справі № 183/262/17 зроблено висновок, що підставою для розірвання договору оренди землі є саме систематична несплата орендної плати (два та більше випадки).

Згідно з постановою Верховного Суду від 02 травня 2018 рокуу справі №925/549/17 той факт, що відповідач сплатив усю суму заборгованості з орендної плати за землю, не має правового значення для вирішення спору, оскільки встановлений факт її систематичної несплати протягом періоду дії договору оренди землі, що відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі», ст. 141 Земельного кодексу України, ст. 651 Цивільного кодексу України та умов договору є достатньою правовою підставою для розірвання цього договору.

Висновки за результатами розгляду справи.

Суд зазначає, що згідно з умовами договору № 987 від 27.10.2020 року, орендна плата мала сплачуватися до 31 грудня поточного року (наприклад, за 2022 рік до 31 грудня 2022 року).

Факт систематичної несплати орендної плати відповідачем на користь позивача ОСОБА_1 підтверджується письмовими доказами. Зокрема, згідно з наданими відомостями з державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Судом встановлений факт систематичної несплати орендної плати протягом періоду дії договору оренди землі, що відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі», ст. 141 Земельного кодексу України, ст. 651 Цивільного кодексу України та умов договорів є достатньою правовою підставою для розірвання цих договорів.

Аналізуючи все викладене вище, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню шляхом розірвання спірного договору оренди землі та зобов`язання відповідача повернути спірну земельну ділянку власнику позивачу.

Розподіл судових витрат.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат у відповідності до ст. 141 ЦПК України, суд враховує, що позовні вимоги задоволені, а тому судові витрати зі сплати позивачем судового збору належить стягнути з відповідача на користь позивача в межах ставок судового збору за дві позовні вимоги немайнового характеру, тобто 2422 грн. 40 коп. на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 141, 200, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» про розірвання договору оренди землі, з зобов`язанням повернути земельну ділянку задовольнити.

Розірвати договір оренди землі від 27 жовтня 2020 року № 987, який укладено між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» (код в ЄДРПОУ 43593710, місцезнаходження: м. Полтава, вул. Пушкіна, 42, офіс 106).

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» повернути зі свого користування земельну ділянку з кадастровим номером 7124989000:03:002:0713, загальною площею 1,0964 га, розташовану в адміністративних межах Червонослобідської сільської ради Черкаського району Черкаської області, власнику ОСОБА_1 .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Ленд Індастрі» на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 2422 грн. 40 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційні скарги на рішення можуть бути подані протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення до Черкаського апеляційного суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його перегляд та оскарження, а в разі оскарження після розгляду справи апеляційним судом, якщо воно не буде скасоване.

Суддя: Є. П. Тептюк

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116909205
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —707/50/24

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні