Ухвала
від 11.12.2023 по справі 757/56292/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/56292/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні №12023000000000806, -

ВСТАНОВИВ:

На розгляд слідчого судді надійшло вказане клопотання.

Обґрунтовуючи клопотання, прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023000000000806 від 09.05.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території України діє група осіб, які причетні до організації каналів незаконного перенаправлення осіб через державний кордон України, шляхом внесення недостовірних відомостей до ІТС Єдиного комплексу інформаційних систем «ШЛЯХ».

Встановлено ряд суб`єктів господарювання, посадовими особами яких, використовуючи встановлений порядок перетину державного кордону під виглядом виконання автомобільних перевезень, протягом 3-4 кварталу 2022 року, шляхом внесення недостовірних відомостей до системи «ШЛЯХ», створено умови для незаконного переправлення під виглядом водіїв понад 200 осіб призовного віку до країн ЄС.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що безпосереднім організатором незаконного переправлення осіб через державний кордон під виглядом волонтерів є громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який із використанням ряду суб`єктів господарської діяльності (благодійних та інших фондів), зокрема БФ «Українська благодійна організація «Слава Ісусу Христу» (ЄДРПОУ 45056850), БО Благодійний Фонд «Героїзм Нації», ЄДРПОУ 45040195, та інших здійснює організацію та виконання незаконного переправлення громадян України через державний кордон України до країн Європейського союзу.

Встановлено, що ОСОБА_4 впродовж короткого проміжку часу, з початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, придбав у власність декілька об`єктів нерухомого майна, не маючи офіційних доходів, які співмірні з його видатками.

ОСОБА_4 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказаний громадянин підшукує військовозобов`язаних громадян України, які мають намір в обхід виконання вимог чинного законодавства, будь-яким способом отримати дозвіл на виїзд за межі України та за грошову винагороду пропонує шляхом надання порад, вказівок виготовлення документів та усуненням перешкод організувати їх незаконне переправлення через державний кордон України під виглядом волонтерів та внесення їх персональних даних до інформаційної системи «Шлях». Внесення відомостей до вказаної системи здійснюється Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України за поданням благодійної організації, які ОСОБА_4 відкриває на сторонніх підставних осіб, в тому числі вводячи їх в оману.

24.11.2023 за адресою: АДРЕСА_1 , проведено санкціонований судом обшук, за результатом якого виявлено та вилучено документацію та печатку БФ «Українська благодійна організація «Слава Ісусу Христу» (ЄДРПОУ 45056850), БО Благодійний Фонд «Героїзм Нації», ЄДРПОУ 45040195, а також кошти в сумі 187 700 гривень та 1000 доларів США.

У ході проведення обшуку та в подальшому присутні під час слідчої дії особи, в тому числі ОСОБА_4 , не змогли пояснити законне походження вказаних грошей. Також було встановлено, що ОСОБА_4 має відношення до вчинення фінансових операцій та інших угод з грошовими коштами та іншим майном, здобутих завідомо злочинним шляхом, а саме, не маючи офіційних доходів, які співрозмірні з його видатками, купує цінне майно, таким чином своїми діями спрямовує на приховання чи маскування незаконного походження коштів або іншого майна, одержаних унаслідок вчинення правопорушення.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва не надано дозвіл на вилучення коштів, однак в ході досудового розслідування встановлено, що виявлені грошові кошти набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення і таким чином являються беззаперечними доказами вчинення протиправних дій, та в подальшому слугуватимуть доказами для притягнення винних осіб до відповідальності.

24.11.2023 постановою слідчого вищевказані грошові кошти визнано речовими доказами.

На даний час є загроза, що у разі повернення тимчасово вилученого майна їх володільцю - ОСОБА_4 , останній може вжити заходів до приховування такого майна.

Посилаючись на викладене, прокурор просить клопотання задовольнити та накласти арешт на майно, вилучене 24.11.2023 в ході обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на кошти в сумі 187 700 гривень та 1000 доларів США, які належать ОСОБА_4 , з забороною користування та розпоряджання вказаним майном.

Від прокурора, що звернувся із клопотанням про арешт майна ОСОБА_3 , слідчому судді надана заява про розгляд справи без його участі, клопотання підтримує у повному обсязі та просить задовольнити.

Власник майна ОСОБА_4 , повідомлений про місце, дату та час розгляду справи належним чином, шляхом надсилання СМС-повідомлення на номер телефону « НОМЕР_1 » (доставлено 08.12.2023 о 17:24), та на електрону адресу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в судове засідання не з?явився, причини неявки слідчому судді не повідомив.

З урахуванням належного повідомлення осіб про розгляд вказаного клопотання, положень ч. 1 ст. 172 КПК України, слідчий суддя визнав за можливе здійснити розгляд справи у відсутність осіб, що не з?явилися.

Дослідивши клопотання з додатками, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023000000000806 від 09.05.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України.

10.11.2023 ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва (справа № 757/51512/23-к) надано дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві власності належить ОСОБА_4 та перебуває у користуванні останнього /а.м. 43-44/.

24.11.2023 на підставі вищевказаної ухвали проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та вилучено, зокрема: грошові кошти у сумі 187 700 (сто вісімдесят сім тисяч сімсот) гривень та 1000 (тисяча) доларів США /а.м. 45-52/.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

За змістом ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно з ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 98 КПК України встановлено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Як вбачається з матеріалів клопотання, є достатні підстави вважати, що мало місце кримінальне правопорушення, яке розслідується у кримінальному провадженні №12023000000000806, та ОСОБА_4 причетний до розслідуваної в рамках кримінального провадження №12023000000000806 протиправної діяльності, а вилучені у нього грошові кошти набуті кримінально-протиправним шляхом внаслідок вчинення кримінального правопорушення, тобто відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Крім того, постановою слідчого Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_5 від 24.11.2023 вилучені в ході обшуку 24.11.2023 за адресою: АДРЕСА_1 , грошові кошти у сумі 187 700 (сто вісімдесят сім тисяч сімсот) гривень та 1000 (тисяча) доларів США визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12023000000000806 /а.м. 53-55/.

Таким чином, слідчим прийнято процесуальне рішення про визначення статусу вилученого майна як речового доказу, вказане процесуальне рішення оформлене у відповідності до ст. 110 КПК України.

Отже, вивчивши клопотання та матеріали, що долучені в його обґрунтування, надавши їм оцінку, слідчий суддя вважає наявними достатні підстави для задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на вилучені грошові кошти з метою збереження речових доказів та недопущення їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження цього майна.

Також слідчий суддя вважає, що вказаний арешт буде розумним та співрозмірним завданням кримінального провадження.

З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст. 170-173, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно, вилучене 24.11.2023 в ході проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на: грошові кошти в сумі 187 700 грн. та 1000 доларів США.

Ухвала підлягає негайному виконанню, може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116909882
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/56292/23-к

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні