Ухвала
від 09.02.2024 по справі 148/244/24
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/244/24

Провадження №1-кс/148/68/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2024 року м. Тульчин

Слідчий суддя Тульчинського районного суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора відділу Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №42024022310000009, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,

встановив:

Прокурор відділу Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся в суд з вказаним вище клопотанням, яке мотивоване тим, що слідчими СВ Тульчинського РВП ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42024022310000009 від 22.01.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_5 » (с. Нестерварка Тульчинського району), налагодили схему щодо привласнення та заволодіння державними коштами, шляхом попередніх домовленостей із замовниками робіт та послуг і визнанням їх переможцями під час здійснення закупівель. В подальшому шляхом проведення фіктивних робіт та завищення цін, вищевказані особи привласнюють кошти.

Зокрема, ПП « ОСОБА_5 » з Вінницьким вищим професійним училищем Департаменту поліції охорони 04.05.2023 укладено договір підряду ремонтних робіт будівлі учбового корпусу (заміна дверних та віконних блоків) вартістю 1 466 279 грн. та 22.06.2023 договір підряду по капітальному ремонту приміщень училища на суму 4648801 грн. по АДРЕСА_1 . Згідно договорів підряду термін виконання робіт по вказаних угодах становить до 31.12.2023 включно.

Так, відповідно до оприлюдненої інформації в електронній системі закупівель 04.05.2023 між Замовником та Підрядником укладено «Договір підряду» № 284 щодо виконання робіт: «Капітальний ремонт (заміна віконних та дверних блоків) будівлі учбового корпусу по АДРЕСА_1 », код 45450000-6 (Інші завершальні будівельні роботи) за ДК021:2015 «Єдиний закупівельний словник». Також п. 15.2 розділу 15 зазначеного договору передбачено, що Замовник перераховує підряднику попередню оплату у розмірі 1026395,30 грн. протягом 3-х банківських днів з моменту підписання Сторонами цього договору. При цьому Замовник незаконно змінив назву предмету закупівлі з поточного ремонту на капітальний ремонт, що дало змогу обмежити конкуренцію, на заздалегідь визначеного одного учасника (Підрядника).

Наказом ІНФОРМАЦІЯ_1 від 10.08.2004 № 150, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 10.08.2004 за № 1046/9645 примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, за яким предмет закупівлі в вигляді «заміни віконних та дверних блоків» передбачений п. 1.2.8.1. «Ремонт та заміна окремих віконних і дверних блоків» даного примірного переліку та відноситься до поточного ремонту.

З оглядуна викладене, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається, що проектно-кошторисна документація, документація про проведення тендерних закупівель та акти виконаних робіт мають суттєве значення для встановлення фактичних обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, прокурор просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме до документів, що стосуються виконання ПП « ОСОБА_5 » договору підряду ремонтних робіт будівлі учбового корпусу (заміна дверних та віконних блоків) вартістю 1 466 279 грн. від 04.05.2023 (проектно-кошторисної документації, документації про проведення публічних закупівель, актів виконаних робіт, платіжних документів); документів, що стосуються виконання ПП « ОСОБА_5 » договору підряду по капітальному ремонту приміщень училища від 22.06.2023 (договорів підряду, проектно-кошторисної документації, документації про проведення публічних закупівель, актів виконаних робіт, платіжних документів).

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав в повному обсязі з наведених у ньому підстав і просив його задовольнити. Зазначив, що метою тимчасового доступу до вказаних вище документів є перевірка факту проведених ПП « ОСОБА_5 » ремонтних робіт відповідно до укладених з Вінницьким вищим професійним училищем Департаменту поліції охорони договорів, зокрема Договору підряду № 284, згідно якого заміну віконних та дверних блоків будівлі учбового корпусу визначено як капітальний ремонт. Вказані документи можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Вивчивши клопотання та додані до нього докази слідчий суддя доходить наступного висновку.

Відповідно дост. 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не встановлюють собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 1, 2 ст.159КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

За змістом ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

З огляду на те, що прокурором в клопотанні та доданими до нього доказами доведено, що документи, які стосуються виконання ПП « ОСОБА_5 » договору підряду ремонтних робіт будівлі учбового корпусу (заміна дверних та віконних блоків) від 04.05.2023, доступ до яких він просить надати, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, неможливість отримати їх в інший спосіб, слідчий суддядоходить висновкупро необхідністьнадання дозволуна тимчасовийдоступ доцих документівз можливістювиготовлення її копій.

Разом з тим, прокурором в клопотанні не мотивовано та в судовому засіданні не доведено необхідності тимчасового доступу до документів, що стосуються виконання ПП « ОСОБА_5 » договору підряду по капітальному ремонту приміщень училища від 22.06.2023, тому в цій частині підстав для задоволення клопотання не вбачається.

На підставі викладеного і керуючись ст ст. 159, 160, 162,163,164,166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання задовольнити частково.

Надати прокурорувідділу Вінницькоїобласної прокуратури ОСОБА_4 ,заступнику керівникаТульчинської окружноїпрокуратури ОСОБА_6 ,прокурору Тульчинськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів,які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме до:

- документів, що стосуються виконання ПП « ОСОБА_5 » договору підряду ремонтних робіт будівлі учбового корпусу (заміна дверних та віконних блоків) від 04.05.2023 (проектно-кошторисної документації, документації про проведення публічних закупівель, актів виконаних робіт, платіжних документів) з можливістю виготовлення належним чином засвідчених їх копій;

Визначити строк дії ухвали тривалістю десять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням суб`єкта, якому надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 12.02.2024.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116911160
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —148/244/24

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні