Ухвала
від 12.02.2024 по справі 489/8178/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 489/8178/23

Провадження №2-о/489/32/24

УХВАЛА

про залишення заяви без розгляду

12 лютого 2024 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого судді Микульшиної Г.А,

із секретарем судового засідання Тищенко Д.О.,

за участі: представника заінтересованої особи ОСОБА_1 ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особа: Смілянська державна нотаріальна контора, Миколаївська міська рада, Антонівська сільська рада Шполянського району Черкаської області, ОСОБА_1 ,

встановив:

В грудні 2023 року ОСОБА_3 через свого представника адвоката Качана Р.Ю. звернулась до суду із заявою про встановлення факту, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період часу з вересня 2018 року по жовтень 2023 року. В якості заінтересованих осіб визначено Смілянську державну нотаріальну контору та Миколаївську міську раду.

Як на підставу позовних вимог ОСОБА_3 посилається на те, що з вересня 2018 року вона проживала однією сім`єю як дружина та чоловік з ОСОБА_4 . У 2022 році ОСОБА_4 був призваний до Збройних Сил України за мобілізацією, та 09.10.2023 загинув під час бойових дій. За час проживання однією сім`єю ОСОБА_3 та ОСОБА_4 вели спільне господарство, мали спільний сімейний бюджет, займалися благоустроєм свого житла, сумісно відпочивали. Під час перебування в ЗСУ ОСОБА_4 систематично надсилав заявниці кошти на утримання її та її дитини. Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина у вигляді автомобіля та земельної ділянки для товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах Антонівської сільської ради Шполянського району Черкаської області.

Для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 заявниці необхідно встановити факт її проживання з померлим однією сім`єю без реєстрації шлюбу, в зв`язку з чим вона звернулась із даною заявою до суду.

Ухвалою Ленінського районного суду міста Миколаєва від 13.12.2023 відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження; призначено справу до розгляду;залучено доучасті усправі вякості заінтересованихосіб ОСОБА_5 та Антонівську сільську раду Шполянського району Черкаської області.

19.12.2023 від Смілянської державної нотаріальної контори надійшла заява про розгляд справи без участі її представника.

25.12.2023 від представника Миколаївської міської ради надійшла заява про розгляд справи без її участі.

22.01.2024 від ОСОБА_6 на адресу суду надійшла заява про відкладення розгляду справи.

07.02.2024 від Лип`янської сільської ради (оскільки Антонівська сільська рада перебуває в стані припинення) надійшла заява про розгляд справи за відсутності її представника.

12.02.2024 від представника заявника адвоката Качан Р.Ю. на адресу суду надійшла заява про залишення заяви без розгляду в зв`язку з наявністю спору про право, заяву просить розглядати за його відсутності та відсутності заявника ОСОБА_3 .

Представник заінтересованої особи ОСОБА_1 ОСОБА_2 проти задоволення заяви представника заявника щодо залишення позову без розгляду не заперечувала, пояснила, що заінтересована особа дійсно не визнає заяву ОСОБА_3 , крім того повідомила, що загиблий був в зареєстрованому шлюбі з іншою особою на час своєї смерті.

Заслухавши пояснення представника заінтересованої особи - ОСОБА_2 , дослідивши матеріали справи та заяву представника заявника, суд приходить до наступного.

Згідно положень ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

У відповідності до ч. 6 ст. 294 ЦПК України якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Згідно ч. 2 ст. 257 ЦПК України особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Як вбачаєтьсяіз поданоїдо судузаяви,представник заявникаадвокат КачанР.Ю. до початку розгляду справи по суті просить суд залишити подану заяву про встановлення факту, що має юридичне значення, без розгляду.

За таких обставин, керуючись принципом диспозитивності цивільного судочинства, суд вважає за можливе залишити без розгляду заяву ОСОБА_3 .

Керуючись ст.257, 294 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву представника ОСОБА_3 - адвоката Качана Романа Юрійовича - задовольнити.

Заяву ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особа: Смілянська державна нотаріальна контора, Миколаївська міська рада, Антонівська сільська рада Шполянського району Черкаської області, ОСОБА_1 - залишити без розгляду.

Роз`яснити ОСОБА_3 , що вона має право подати позов на загальних підставах.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення або з дня складання повного тексту ухвали. Учасник справи, якому повну ухвалу суду не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 12.02.2024.

СуддяГ.А. Микульшина

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116911374
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особа: Смілянська державна нотаріальна контора, Миколаївська міська рада, Антонівська сільська рада Шполянського району Черкаської області, ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —489/8178/23

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Микульшина Г. А.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Микульшина Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні