Ухвала
від 12.02.2024 по справі 621/387/24
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/387/24

Провадження № 1-кс/621/110/24

Ухвала

Іменем України

12 лютого 2024 року м. Зміїв

Слідчий суддя Зміївського районного суду Харківської області ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Зміївського відділу Чугуївської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

в с т а н о в и в :

Слідчий ОСОБА_3 , у провадженні якого знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024221260000065 від 01.02.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в яких міститься охоронювана законом таємниця, що знаходиться у володінні оператора телефонних мереж ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", що знаходиться в ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що 31.01.2024 до відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 стала жертвою шахрайських дій, після чого з її банківського рахунку НОМЕР_1 на рахунок шахрая НОМЕР_2 були списані кошти в сумі 34500 грн.

01.02.2024 відомості за даним фактом було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024221260000065 за ознаками кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 190 КК України.

Під час допиту потерпіла ОСОБА_5 зазначила, що 26.01.2024 знаходячись у мережі інтернет «Facebook» вона перейшла за посиланням для отримання грошової допомоги, після чого їй зателефонував невідомий чоловік з номеру НОМЕР_3 та представившись працівником банку попрохав назвати 4 цифри що надійшли їй у повідомленні, що ОСОБА_5 і зробила. Після чого з банківського рахунку ОСОБА_5 НОМЕР_4 на рахунок шахрая НОМЕР_2 були списані грошові кошти на суму 34500 грн.

Надання тимчасового доступу до інформації, яка знаходиться у оператора телекомунікації, необхідне з метою встановлення осіб, що причетні до вказаного вище злочину, шляхом моніторингу з`єднань абонентів стільникового зв`язку у зоні дії покриття зазначених базових станцій операторів мобільного зв`язку. Отримані в операторів телекомунікації зазначені відомості можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Клопотання подане слідчим відповідно до частини 2 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, в якій вона посилалась на необхідність розгляду клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

У своєму клопотанні слідчим не наведено конкретних обставин, які б свідчили про існування реальної загрози зміни або знищення інформації про телефонні дзвінки, їх тривалість, зміст та інше, а зазначено лише посилання на норму закону, яка передбачає порядок розгляду клопотання без виклику особи у володінні якої знаходяться речі і документи, у зв`язку із чим, судовий розгляд проведено в загальному порядку, відповідно до частини 1 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідчий ОСОБА_3 на розгляд клопотання не з`явився, просив розглянути клопотання в його відсутність. Клопотання підтримав.

Прокурор ОСОБА_4 подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, підтримав клопотання в повному обсязі.

Представник викликаної особи - ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " в судове засідання не з`явився, про час та місце судового розгляду повідомлявся у встановленому законом порядку.

Відповідно до частини 4 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України його неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

У зв`язку із неявкою в судове зсідання всіх осіб, що беруть участь у розгляді клопотання, судовий розгляд клопотання проведено без фіксації даної процесуальної дії за допомогою технічних засобів у відповідності до частини 1, 4 статті 107 Кримінального процесуального кодексу України.

Ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного:

На підтвердження клопотання надано: копію витягу з ЄРДР щодо кримінального провадження № 12024221260000065 від 01.02.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України; копію протоколу прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення від 31.01.2024; копію протоколу допиту потерпілого від 02.02.2024; копію виписки по банківському рахунку АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " НОМЕР_4 на ім`я ОСОБА_5 ; скрін-копію номерів телефонних дзвінків потерпілої ОСОБА_5 .

Відповідно до статті 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною 1 статті 160 Кримінального процесуального кодексу України сторонам кримінального провадження надано право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно частин 4 - 6 статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи у володінні якого знаходяться речі і документи, крім випадків передбачених частиною другої цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку передбаченому законом. Доступ до речей і документів, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно пункту 7 частини 1 статті 162 Кримінального процесуального кодексу України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: 7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Згідно статті 21 Закону України "Про інформацію" інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація, відносини пов`язані з правовим режимом конфіденційної інформації регулюється законом.

Порядок віднесення інформації до таємної або службової, а також порядок доступу до неї регулюється законами.

Відповідно до пункту 10 частини 3 статті 18 Закону України "Про електронні комунікації", постачальники електронних комунікаційних мереж та/або послуг зобов`язані дотримуватися таких умов загальної авторизації: надавати доступ до своїх електронних комунікаційних мереж уповноваженим законом органам державної влади (їх посадовим особам) для правомірного зняття інформації в електронних комунікаційних мережах у випадках та порядку, встановлених законом.

Статтею 121 Закону України "Про електронні комунікації" визначено умови надання доступу до інформації у передбачених законом випадках.

Так, згідно з частиною 1, 2 цього Закону, доступ до інформації про споживача, факти надання електронних комунікаційних послуг, у тому числі до даних, що обробляються з метою передачі такої інформації в електронних комунікаційних мережах, здійснюється виключно на підставі рішення прокурора, суду, слідчого судді у випадках та порядку, передбачених законом.

Зняття інформації з електронних комунікаційних мереж постачальників електронних комунікаційних послуг забезпечується єдиною системою технічних засобів, що використовується всіма уповноваженими законом органами, на умовах автономного доступу до інформації у порядку, визначеному законодавством.

Слідчим ОСОБА_3 у поданому клопотанні, доведено обставини, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого; є підстави вважати, що зазначені у клопотанні речі і документи перебувають у володінні вказаних юридичних осіб - операторів мобільного зв`язку; відомості, що містяться в зазначених речах і документах, самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; існує можливість використання як доказів відомостей, що міститься в зазначеній інформації, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих відомостей.

За таких обставин, клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись статями, 107, 159 - 166 Кримінального процесуального кодексу України,

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області лейтенанта ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей і документів, який полягає у можливості ознайомитися в ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", з речами і документами та зняти копію наявної в них інформації про вихідні та вихідні телефонні зв`язки, їх тривалість, зміст, маршрути передання з прив`язкою до базових станцій оператора, які здійснювались з абонентських номерів сім-карток оператора рухомого (мобільного) зв`язку " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", що знаходиться в ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- оператора НОМЕР_5 , в період часу з 08:00 год. 26.12.2023 по 12.02.2024 включно.

Роз`яснити ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення речей і документів із зазначеною інформацією.

Тимчасовий доступ до документів має надати - відповідальна особа ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

Тимчасовий доступ належить надати працівникам відділу поліції № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області: 1) слідчому СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, лейтенанту поліції ОСОБА_3 ; 2) слідчому СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, лейтенанту поліції ОСОБА_6 ; 3) слідчому СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, лейтенанту поліції ОСОБА_7 ; 4) старшому слідчому СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, капітану поліції ОСОБА_8 ; 5) слідчому СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, лейтенанту поліції ОСОБА_9 ; 6) старшому слідчому СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, капітану поліції ОСОБА_10 ; 7) слідчому СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, капітану поліції ОСОБА_11 ; 8) слідчому СВ ВП № 2 Чугуївського РУП ГУНП в Харківській області, старшому лейтенанту поліції ОСОБА_12 .

Строк дії ухвали становить два місяці з дня її постановлення до 12 квітня 2024 року.

Відповідно до частини 2 статті 165 Кримінального процесуального кодексу України, оригінал ухвали та її копія надані слідчому для пред`явлення та вручення володільцю речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116912949
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —621/387/24

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні