Ухвала
від 12.02.2024 по справі 914/339/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

12.02.2024 р. Справа № 914/339/24

Суддя Господарського суду Львівської області Гоменюк З.П., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Агролайф корми», с. Давидів, Львівська область

до відповідача Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» у місті Львові, м. Львів

про визнання штрафних санкцій (заборгованості) у загальному розмірі 312421,93 грн за невиконання умов кредитного договору безпідставними та зобов`язати списати з особового рахунку заборгованість у загальному розмірі 312421,93 грн.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Агролайф корми» до Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» у місті Львові про визнання штрафних санкцій (заборгованості) у загальному розмірі 312421,93 грн за невиконання умов кредитного договору безпідставними та зобов`язати списати з особового рахунку заборгованість у загальному розмірі 312421,93 грн.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд дійшов висновку про необхідність залишити її без руху з огляду на таке.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Відтак, позивач визначає як відповідача у справі Акціонерне товариство «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» у місті Львові. Однак, суд звертає увагу позивача на те, що останнім необхідно зазначити повне найменування юридичної особи безпосередньо Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» та усі необхідні дані такої особи, як юридичної особи відповідача у справі, яка відповідає за зобов`язаннями.

Одночасно, суд зазначає позивачу про те, що відповідно до пунктів 6, 7 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позивачем не було вказано у позовній заяві відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору та відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

З огляду на подану позовну заяву, позивач не зазначає щодо ціни позову (або позову немайнового характеру), а також не надає суду обґрунтованого розрахунку суми, яку позивач просить списати з особового рахунку Товариства.

Таким чином, суд наголошує на доцільності зазначення позивачем ціни позову та/або зазначення про позов немайнового характеру, а також надати суду детально обґрунтований розрахунок суми заборгованості, що стягується та/або оспорюється.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява має містити, зокрема: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. (ч. 1 ст. 14 Господарського процесуального кодексу України)

Відповідно до ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч. 2 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно з ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Варто зазначити, що форма і зміст документів, які подаються до господарського суду, повинні відповідати вимогам, встановленим чинним законодавством для цих документів.

З долучених доказів до позовної заяви, а саме: Генерального кредитного договору №21-1KG0041, укладеного між Акціонерним товариством «Державно експортно-імпортний банк України» (АТ «Укрексімбанк») та Товариством з обмеженою відповідальністю «Агролайф корми» від 26.05.2021 року судом не вдається можливим встановити умови та положення зазначених документів, через нечитабельний текст копій, що утруднює подальше з`ясування зазначеної інформації, яка міститься у них. Насамперед суд зазначає про неналежну якість копій сторінок Генерального договору: 3, 4, 5, 7, 9, 11, 15, 18, 20, 21, 23, 24.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позивачу для виконання процесуального законодавства необхідно подати належної якості копії Генерального договору №21-1KG0041, укладеного між Акціонерним товариством «Державно експортно-імпортний банк України» (АТ «Укрексімбанк») та Товариством з обмеженою відповідальністю «Агролайф корми» від 26.05.2021 року.

Також суд звертає увагу позивача, щодо нечитабельність та неналежну якість копій Графіку зміни ліміту невідновлювальної кредитної лінії, що є Додатком 3 до Додаткового договору №21-1 KN0052 від 03.06.2021 року та до Генерального кредитного договору №21-1KG0041 від 26.05.2021 року, насамперед неналежна якість копії сторінки 2.

Таким чином, окрім Генерального договору, позивачу необхідно додати належним чином засвідчену та читабельну копію Графіку зміни ліміту невідновлювальної кредитної лінії.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Оглянувши позовну заяву, судом вбачається, що заявлені позовні вимоги стосуються юридичної особи АТ «Державний експортно-імпортний банк України» (ідентифікаційний код 00032112). Однак, позивач надсилає копію позовної заяви з долученими до неї доказами на адресу філії зазначеної юридичної особи у місті Львові.

Пунктом 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, визначено, що розрахунковим документом, що підтверджує факт надання послуг поштового зв`язку є документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Згідно з п.61 Правил, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Відповідно до ч. 7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Таким чином, суд зазначає позивачу про доцільність направити копію позовної заяви з долученими доказами до такої на юридичну адресу юридичної особи відповідача АТ «Державний експортно-імпортний банк України» (ідентифікаційний код 00032112), що зазначена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Враховуючи вищенаведене, суд прийшов до висновку, що позивачем не дотримано вимог Господарського процесуального кодексу України щодо надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документів відповідачу.

Згідно з ч. 1 та ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищенаведене, відповідно до вказаних норм Господарського процесуального кодексу України позовну заяву слід залишити без руху, встановивши позивачеві спосіб і строк для усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву залишити без руху.

2.Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали на усунення допущених недоліків шляхом надання суду:

доказів надіслання позовної заяви і доданої до неї документів відповідачеві.

У випадку невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню.

Суддя Гоменюк З.П.

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116919011
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання штрафних санкцій (заборгованості) у загальному розмірі 312421,93 грн за невиконання умов кредитного договору безпідставними та зобов`язати списати з особового рахунку заборгованість у загальному розмірі 312421,93 грн

Судовий реєстр по справі —914/339/24

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні