Ухвала
від 12.02.2024 по справі 611/434/20
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

12 лютого 2024 року

м. Київ

справа № 611/434/20

провадження № 61-904ск24

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Лідовця Р. А. (суддя-доповідач), Гулейкова І. Ю., Луспеника Д. Д.,

розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 , яка подана його представником - адвокатом Мальцевою Галиною Юріївною, на рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 15 травня 2023 року, додаткове рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 25 травня 2023 року та постанову Дніпровського апеляційного суду від 13 грудня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Барвінківська міська рада Харківської області, Державна інспекція архітектури та містобудування України, про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2020 року ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 , треті особи: Барвінківська міська рада Харківської області, Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області, про зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 27 лютого 2023 року замінено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області на належну третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Державну інспекцію архітектури та містобудування України.

Залучено до участі у справі в якості третьої особи ОСОБА_3 .

Рішенням Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 15 травня 2023 року позов задоволено.

Зобов`язано ОСОБА_1 припинити дії, що створюють загрозу майну ОСОБА_2 та відновити становище, яке існувало до порушення шляхом: приведення даху будівлі магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » розташованого за адресою: АДРЕСА_1 у попередній стан для забезпечення належного водовідведення та гідроізоляції; демонтажу добудови складського приміщення орієнтовним розміром 4,0 м * 13,0 м (частково з цегли та полегшених металевих конструкцій) та добудови складського приміщення розміром 6,0 м * 8,0 м (з полегшених металевих конструкцій по металевому каркасу) до магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 » розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Додатковим рішенням Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 25 травня 2023 року стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 понесені нею витрати на проведення будівельно-технічної експертизи у розмірі 3 516 грн та вартість послуг технічного обстеження будівель у розмірі 4 050 грн, а всього - 7 566 грн.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 13 грудня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, а рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 15 травня 2023 року та додаткове рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 25 травня 2023 року - без змін.

У січні 2024 року до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга ОСОБА_1 , яка подана його представником - адвокатом Мальцевою Г. Ю., на рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 15 травня 2023 року, додаткове рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 25 травня 2023 року та постанову Дніпровського апеляційного суду від 13 грудня 2023 року.

Ухвалою судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 29 січня 2024 року касаційну скаргу ОСОБА_1 , яка подана його представником - адвокатом Мальцевою Г. Ю., залишено без руху з наданням строку на усунення недоліків. Запропоновано заявнику надати до суду касаційної інстанції виправлену касаційну скаргу, яка за формою і змістом повинна відповідати вимогам статті 392 ЦПК України та направити на адресу Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду уточнену редакцію касаційної скарги з доданими до неї матеріалами відповідно до кількості учасників справи. Зазначено строк виконання ухвали, а також попереджено про наслідки її невиконання.

У наданий суддею Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду строк ОСОБА_1 направив матеріали на усунення недоліків, зазначених в ухвалі Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 29 січня 2024 року.

Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

У касаційній скарзі ОСОБА_1 , посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права, порушення норм процесуального права, рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 15 травня 2023 року, додаткове рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 25 травня 2023 року, постанову Дніпровського апеляційного суду від 13 грудня 2023 року скасувати та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Підстави касаційного оскарження судових рішень визначені у частині другій статті 389 ЦПК України.

Відповідно до абзаців першого, другого пункту 5 частини другої статті 392 ЦПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 389 цього Кодексу підстави (підстав). У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 1 частини другої статті 389 цього Кодексу в касаційній скарзі зазначається постанова Верховного Суду, в якій викладено висновок про застосування норми права у подібних правовідносинах, що не був врахований в оскаржуваному судовому рішенні.

Згідно із частиною восьмою статті 394 ЦПК України в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу.

Підставою касаційного оскарження зазначених судових рішень ОСОБА_1 вказує неправильне застосування судами норм матеріального права за відсутності висновку Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах (пункт 3 частини другої статті 389 ЦПК України).

Також ОСОБА_1 зазначає про порушення судами попередніх інстанцій норм процесуального права, що унеможливило встановлення фактичних обставин, які мають значення для правильного вирішення справи, а саме судові рішення оскаржуються з підстав, передбачених частиною третьою статті 411 ЦПК України, оскільки суди не дослідили зібрані у справі докази та встановили обставини, що мають суттєве значення, на підставі недопустимих доказів (пункт 4 частини другої статті 389 ЦПК України).

Касаційна скарга ОСОБА_1 , яка подана його представником - адвокатом Мальцевою Г. Ю., подана у передбачений статтею 390 ЦПК України строк та з дотриманням вимог статті 392 ЦПК України, зокрема, касаційна скарга містить підстави касаційного оскарження, передбачені пунктами 3, 4 частини другої статті 389 ЦПК України.

Ураховуючи наведене, касаційне провадження у цій справі слід відкрити.

Керуючись статтями 389, 394, 395 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Відкрити касаційне провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Барвінківська міська рада Харківської області, Державна інспекція архітектури та містобудування України, про зобов`язання вчинити певні дії, за касаційною скаргою ОСОБА_1 , яка подана його представником - адвокатом Мальцевою Галиною Юріївною, на рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 15 травня 2023 року, додаткове рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 25 травня 2023 року та постанову Дніпровського апеляційного суду від 13 грудня 2023 року.

Витребувати з Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області цивільну справу № 611/434/20.

Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк до 12 березня 2024 року.

Роз`яснити учасникам справи, які відповідно до частини шостої статті 14 ЦПК України зобов`язані зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрували його, що вони мають обов`язок зареєструвати свій електронний кабінет та можливість ознайомитися із копією касаційної скарги та доданих документів, що подані у цій справі, виключно через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Судді: Р. А. Лідовець

І. Ю. Гулейков

Д. Д. Луспеник

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116919941
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —611/434/20

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні