Ухвала
від 12.02.2024 по справі 641/9054/18
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

12 лютого 2024 року

м. Київ

справа № 641/9054/18

провадження № 51-553 впс 24

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючої ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_5 (далі - прокурор) про направлення кримінального провадження (судова справа № 641/9054/18) щодо ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 289 Кримінального кодексу України (далі - КК), з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області,

встановив:

До Касаційного кримінального суду Верховного Суду в порядку ст. 34 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) надійшло вищезазначене клопотання прокурора, яке мотивовано тим, що кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 перебуває в провадженні Полтавського районного суду Полтавської області, судовий розгляд якого цим судом не розпочато.

Також клопотання мотивовано тим, що:

- розпорядженням Голови Верховного Суду від 8 березня 2022 року № 2/0/9-22 у зв`язку із неможливістю Харківським районним судом Харківської області здійснювати правосуддя під час воєнного стану визначено територіальну підсудність судових справ цього суду за Полтавським районним судом Полтавської області;

- рішенням Ради суддів України від 3 лютого 2023 року № 5 рекомендовано Полтавському районному суду Полтавської області забезпечити розгляд проваджень, які до 22 листопада 2022 року включно надійшли на розгляд цього відповідно до вищезазначеного розпорядження;

- відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду від 17 листопада 2022 року № 65 відновлено територіальну підсудність судових справ Харківського районного суду Харківської області;

- згідно з обвинувальним актом кримінальне правопорушення у даному кримінальному провадженні було вчинено на території Харківського району Харківської області;

- обвинувачений, потерпілі та більшість свідків у даному кримінальному провадженні проживають на території Харківського району Харківської області, при цьому у своєму клопотанні зазначає адреси їх проживання.

Вказує, що, враховуючи значну віддаленість Полтавського районного суду Полтавської області від м. Харкова, а також з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження, виникла необхідність у передачі даного провадження до Харківського районного суду Харківської області.

Учасникам судового провадження було направлено повідомлення про дату, час та місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не прибули, що не перешкоджає його розгляду. Заперечень та клопотань про відкладення розгляду на іншу дату не надійшло.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали клопотання, перевіривши доводи, наведені у ньому, Суд дійшов наступного висновку.

Частиною 3 ст. 34 КПК передбачено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження передається на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Крім цього, згідно з абзацом 6 ч. 1 ст. 34 КПК до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

З огляду на положення ч. 7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (в редакції Закону № 2112-IX від 3 березня 2022 року), за розпорядженням Голови Верховного Суду від 8 березня 2022 року № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» у зв`язку із неможливістю Харківським районним судом Харківської області здійснювати правосуддя під час воєнного стану визначено територіальну підсудність судових справ цього суду за Полтавським районним судом Полтавської області.

Як убачається зі змісту інформації, наданої Полтавським районним судом Полтавської області, кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 перебуває в провадженні Полтавського районного суду Полтавської області. Судовий розгляд даного кримінального провадження не розпочато.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 17 листопада 2022 року № 65 з 23 листопада 2022 року відновлено територіальну підсудність судових справ, у тому числі, Харківського районного суду Харківської області, змінену розпорядженням Голови Верховного Суду від 8 березня 2022 року № 2/0/9-22.

Зі змісту абзацу 6 ч. 1 ст. 34 КПК вбачається, що законодавцем чітко встановлено критерії визначення суду, до якого у виняткових випадках до початку судового розгляду з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд кримінальне провадження і до таких критеріїв відноситься місце проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків.

Звертаючись з клопотанням, прокурор зазначив, що обвинувачений, потерпілі та більшість свідків у даному кримінальному провадженні проживають на території Харківського району Харківської області.

Так, зі змісту інформації, наданої Полтавським районним судом Полтавської області, вбачається, що:

- обвинувачений ОСОБА_6 та 1 свідок у даному кримінальному провадженні проживають на території, що знаходиться у межах територіальної юрисдикції Харківського районного суду Харківської області;

- потерпілим у даному кримінальному провадженні є ПП «Служба Логістики», що знаходиться у м. Харкові.

Також Полтавський районний суд Полтавської області зазначив про наявність ще 1 свідка у даному кримінальному провадженні, однак вказав, що місце його проживання невідомо.

Не вбачається таких відомостей і з копії реєстру матеріалів досудового розслідування, наданої Полтавським районним судом Полтавської області.

Водночас, зі змісту вищезазначеного реєстру вбачається наявність ще 2 свідків у даному кримінальному провадженні (які не були зазначені Полтавським районним судом Полтавської області), однак адреси їх проживання не вказані.

При цьому, прокурор у своєму клопотанні зазначив про те, що учасниками у цьому провадженні є також потерпілі ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , проте ані з наданої Полтавським районним судом Полтавської області інформації, ані з копій обвинувального акта та реєстру матеріалів досудового розслідування не вбачається, що зазначені особи є учасниками саме у даному кримінальному провадженні.

Відтак, вищезазначене вказує на проживання учасників судового розгляду на значній відстані від Полтавського районного суду Полтавської області, до якого направлено кримінальне провадження.

При цьому, враховуючи, що на території, що знаходиться у межах територіальної юрисдикції Харківського районного суду Харківської області, проживає обвинувачений та свідок у даному кримінальному провадженні - доводи, наведені у клопотанні прокурора, в цілому є обґрунтованими та свідчать про наявність підстав вважати, що зазначені обставини є винятковими у розумінні ст. 34 КПК, виконання яких забезпечить оперативність та ефективність розгляду вказаного кримінального провадження.

Виходячи зі змісту положень кримінального процесуального закону та з огляду на викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора, направити кримінальне провадження щодо ОСОБА_6 до Харківського районного суду Харківської області.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 34 КПК, Суд

постановив:

Клопотання прокурора задовольнити.

Кримінальне провадження (судова справа № 641/9054/18) щодо ОСОБА_6 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 289 КК, направити з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області для розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116920071
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —641/9054/18

Ухвала від 03.05.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 25.11.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 06.11.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Яковлева В. С.

Ухвала від 26.10.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 16.09.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 01.06.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Ященко С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні