Рішення
від 12.02.2024 по справі 543/1174/23
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/1174/23

2/543/78/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.02.2024 селище Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді Гришка О.Я., за участі секретаря судового засідання Федорини А.А., розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Оржицької селищної ради, третя особа: Приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Черненко Оксана Олександрівна, про визнання права на завершення приватизації та права на одержання правовстановлюючого документа про право власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 23.11.2023звернулася досуду вказаним позовом.

У позовній заяві ОСОБА_1 вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дядько позивача ОСОБА_2 , останнім місцем проживання якого було АДРЕСА_1 .

За життя ОСОБА_2 склав заповіт, згідно якого належний йому житловий будинок з господарськими спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , заповів позивачу.

Позивач зазначає,що на підставі рішення Оржицького районного суду Полтавської області від 14.07.2023 за позивачем було визнане право на вищевказаний будинок.

Позивач вказує, що поруч з будинком по АДРЕСА_1 знаходиться земельна ділянка, площею 0,1622 га, з кадастровим номером 5323684201:01:001:0015, цільове призначення «01.03 Для ведення особистого селянського господарства». Позивач вказує, що на підставі рішення двадцять сьомої позачергової сесії восьмого скликання Оржицької селищної ради ОСОБА_2 04.05.2023 року було затверджено технічку документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

У позовній заяві ОСОБА_1 вказує, що право на спадкування земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, виникло у неї в порядку спадкування за законом. Однак нотаріус відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з тим, що за життя ОСОБА_2 не встиг здійснити первинну реєстрацію нерухомого майна на своє ім`я, як наслідок не отримав правовстановлюючі документи на нього.

Посилаючись на вищевикладені обставини позивач ОСОБА_1 просила суд визнати за нею право на завершення приватизації та право на одержання на її ім`я правовстановлюючого документа про право власності на земельну ділянку, площею 0,1622 га, кадастровий номер 5323684201:01:001:0015 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території с. Плехів Лубенського району Полтавської області, яка була передана за життя ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в порядку спадкування за законом.

Ухвалою суду від 29.11.2023 відкрито загальне позовне провадження у справі.

Позивач у судове засідання не з`явилася, представник позивача надав до суду заяву, у якій просив розглянути справу без участі сторони позивача.

Представник відповідачаОржицької селищноїради всудове засіданняне з`явився,направив досуду заяву,в якійпросив справурозглянути безйого участі. Представник відповідача вказав, що селищною радою права позивача не порушувалися. Так, розглянувши заяву ОСОБА_1 , рішенням двадцять сьомої позачергової сесії восьмого скликання Оржицької селищної ради Лубенського району Полтавської області №28 від 04.05.2023 року затверджено «Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_2 (згідно КВЦПЗ - 01.03 Для ведення особистого селянського господарства) на території с. Плехів Плехівської сільської ради Оржицького району Полтавської області» на земельну

ділянку площею 0,1622 га, кадастровий номер 5323684201:01:001:0015. Відповідно до підпункту 5 пункту 27 розділу Х Земельного кодексу України під час дії воєнного стану в Україні безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Від третьої особи приватного нотаріуса Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О. до суду надійшов лист про розгляд справи за її відсутності.

Суд вирішив за можливе провести судове засідання за відсутності учасників справи, керуючись при цьому ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 11). На день смерті ОСОБА_2 проживав та був зареєстрований у житловому будинку, який розташований в АДРЕСА_1 (а.с. 12).

З Інформаційної довідки зі спадкового реєстру вбачається, що після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , заведена спадкова справа.

Згідно заповіту,який посвідчений10.04.2014, ОСОБА_2 на випадок своєї смерті, належний йому жилий будинок з господарчими спорудами за адресою: АДРЕСА_1 , заповів позивачу ОСОБА_1 (а.с . 15).

Позивач ОСОБА_1 звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після дядька ОСОБА_2 (батько позивача є рідним братом спадкодавця ОСОБА_2 ) (а.с. 8-10, 17).

Рішенням Оржицького районного суду Полтавської області від 14.07.2023 за позивачем ОСОБА_1 визнано право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 - в порядку спадкування за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (а.с. 18-21).

На частину спадкового майна, зокрема яке вказане в заповіті, позивач оформила свої права (а.с. 22). Постановою від 15.11.2023 нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,1622 га, кадастровий номер 5323684201:01:001:0015, розташовану на території с. Плехів, Лубенського району Полтавської області, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність нерухомого майна спадкодавцеві (а.с. 32).

04.05.2023 рішенням двадцять сьомої позачергової сесії восьмого скликання Оржицької селищної ради Лубенського району Полтавської області було затверджено «Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_2 на території с. Плехів Плехівської сільської ради Оржицького району Полтавської області» на земельну ділянку площею 0,1622 га, кадастровий номер 5323684201:01:001:0015 (а.с. 23-31).

Відповідно до ст.1216ЦКУкраїни спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

Згідно ст.1218ЦКУкраїни до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися на момент його смерті.

Згідно з ч. 1ст. 1225 ЦК Україниправо власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини (п. «г» ч. 1ст. 81 ЗК України).

Відповідно дост. 125 ЗК Україниправо власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно дост. 1216 ЦК Українине переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія п. 1розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зістаттею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування, до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку.

Зазначений висновок міститься в постанові Великої Палати Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі №14-652цс18, постановах Верховного Суду від 13 червня 2018 року в справі №128/1911/15-ц, від 17 квітня 2019 року в справі № 723/1061/17.

Під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням особливостей пункту 27 розділу X ЗК України.

Підпунктом 5 пункту 27 розділу X ЗК України передбачено, що безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об`єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом.

Суд, дослідивши докази у справі приходить до висновку, що позивачем не надано жодних належних та допустимих доказів того, що вона успадкувала інше майно спадкодавця окрім житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 . Заповіт спадкодавця стосується лише вказаного житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами (а.с. 15). У заяві про прийняття спадщини позивач вказує, що вона приймає спадщину лише за заповітом (а.с. 47). Крім того суду не надано доказів того, що позивач є племінницею спадкодавця і є його спадкоємицею за законом. За таких обставин позовні вимоги позивача до задоволення не підлягають.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 15, 328, 344 ЦК України, 81, 125, пп. 5 п.27 розділу X ЗК України, ст. 12, 13, 81, 142, 247, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

У задоволенні позову ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до Оржицької селищної ради Лубенського району Полтавської області (місцезнаходження:вул.Центральна,21,сел.Оржиця,Лубенський район,Полтавська область,код ЄДРПОУ21054106), третя особа: приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Черненко Оксана Олександрівна (місцезнаходження: вул. Бумажкова, 1/5, сел. Оржиця, Лубенський район, Полтавська область), про визнання права на завершення приватизації та права на одержання правовстановлюючого документа про право власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом, відмовити.

За ч. 1 ст. 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Відповідно до ч. 2 ст. 354 ЦПК України, учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116921915
СудочинствоЦивільне
Сутьправо власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —543/1174/23

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні