Ухвала
від 06.02.2024 по справі 761/4048/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/4048/24

Провадження № 1-кс/761/3220/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2024 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , із застосуванням відеоконференції з захисником ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого 2 відділу 1 управління досудового розслідування ГСУ СБ України ОСОБА_5 , погоджене з прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_6 ,про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022230000000498, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2022 року за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий 2 відділу 1 управління досудового розслідування ГСУ СБ України ОСОБА_5 звернулася до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_6 ,про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022230000000498, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2022 року за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, 24 лютого 2022 року о 05:00 годині російська федерація, за наказом президента рф, незаконно вторглась на територію України та здійснила збройний напад, застосовуючи збройні сили рф та федеральну службу військ національної гвардії рф. В той самий час, президент російської федерації оголосив про рішення розпочати військову операцію в Україні.

При цьому, деякі громадяни України, з метою сприяння діяльності органам влади, правоохоронним органам, збройним силам, національної гвардії та спецслужбам рф, усвідомлюючи протиправність своїх дій, які завдають шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, вчиняють умисні дії, спрямовані на допомогу (пособництво) окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинених громадянином України, з метою завдання шкоди Україні шляхом реалізації та підтримки рішень і дій окупаційної адміністрації держави-агресора.

Внаслідок розв`язання і ведення агресивної війни, починаючи з 24.02.2022 збройними формуваннями російської федерації тимчасово окуповано частини території Херсонської області.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (в редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 07.06.2023), Херсонська міська територіальна громада Херсонської області (код UA65100150000057191) перебувала в тимчасовій окупації Російською Федерацією з 01.03.2022 по 11.11.2022.

Встановлено, що з метою інтеграції організації поштового зв`язку на тимчасово окупованій території Херсонської області, з поштовими органами рф, головою військово-цивільної адміністрації Херсонської області ОСОБА_8 та іншими невстановленими представниками рф прийнято рішення про створення так званого незаконного «Державного унітарного підприємства «Пошта Херсон» (далі - ДУП «Пошта Херсон»). Згідно з виписки військово-цивільної адміністрації № 01/192 від 08.07.2022, наказом № 180-р від 07.07.2022 «Про створення державного унітарного підприємства «Пошта Херсон» створювалось на базі цілісного майнового комплексу Регіональної дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» (код ЕДРПОУ 22740252) ДУП «Пошта Херсон», за адресою: Херсонська область, м. Херсон, пр-т. Ушакова, буд. 41.

Встановлено, що до вказаної протиправної діяльності причетний ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

При цьому громадянин України ОСОБА_7 , усвідомлюючи, що держава-агресор рф окупувала, серед іншого, частину Херсонської області та сформувала окупаційну адміністрацію для управління вказаними територіями, перебуваючи на вказаній тимчасово окупованій території Херсонської області, діючи умисно, добровільно, незаконно, підтримуючи ідеї проросійської спрямованості, у тому числі щодо подальшого розвитку України, виходячи з геополітичних інтересів РФ, які передбачають перебування України у сфері її впливу, з метою завдання шкоди Україні, надав допомогу окупаційній адміністрації держави-агресора з реалізації та підтримки рішення, а саме наказу військово-цивільної адміністрації № 180-р від 07.07.2022 «Про створення державного унітарного підприємства «Пошта Херсон». Також, за невстановлених обставин, наказом директора ДУП «Пошта Херсон» № 851-к від 05.09.2022 був призначений на посаду так званого «начальника відділу поштової безпеки» в т.зв. ДУП «Пошта Херсон» за адресою: Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, б. 41.

У подальшому, в період з початку вересня 2022 року по листопад 2022 року ОСОБА_7 , виконуючи обов`язки так званого «начальника відділу поштової безпеки» в т.зв. ДУП «Пошта Херсон» організовував роботу відділу, проводив роботу з підбору кадрів до свого відділу (ДОКПД), проводив фінансові та службові розслідування, що підтверджується актами перевірки та службового розслідування; надав вказівку щодо проведення інвентаризації майна ДОКПД та головної каси; збирав вказану інформацію та звіряв зі списками майна АТ "Укрпошта", які знаходились на центральному відділенні ХД АТ "Укрпошти"; агітував отримувати російські паспорти з метою в подальшому платити податки до рф та отримувати пенсію. Зазначеними діями він спряв функціонуванню зазначеного підприємства, налагодженню мережі поштового зв`язку, забезпеченню прийому, обробці, перевозці, доставці поштових відправлень, здійсненню поштових переказів грошових коштів та надання інших послуг поштового зв`язку на території Херсонської області та відповідно з іншими органами, підприємствами рф, що у свою чергу посприяло інтеграції поштового зв`язку на окупованій території Херсонської області з поштовими органами рф.

Вказаними діями ОСОБА_7 забезпечив реалізацію та підтримку рішення і дій окупаційної адміністрації рф по створенню та функціонуванню ДУП «Пошта Херсон», тим сам сприяв функціонуванню незаконно створеного підприємства рф, зміцненню російської влади на території України, передачі матеріальних ресурсів АТ «Укрпошта».

Таким чином, за викладених вище обставин ОСОБА_7 , обґрунтовано підозрюється в умисних діях, спрямованих на допомогу (пособництво) окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинених громадянином України, з метою завдання шкоди Україні шляхом реалізації та підтримки рішень і дій окупаційної адміністрації держави-агресора, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Текст повідомлення про підозру ОСОБА_7 29.07.2023 року шляхом опублікування повідомлення про підозру та повісток про виклик на 07.08.2023 року, 08.08.2023 року, 09.08.2023 року на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора та в друкованому засобі масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження - газеті «Урядовий кур`єр» №152 (7550) від ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Однак, підозрюваний ОСОБА_7 у вказані дати виклику до слідчого ГСУ СБУ не з`явився та про причини неявки не повідомив.

Одночасно слідчим для здійснення захисту підозрюваного залучено захисника, якому теж було вручено повідомлення про підозру та повістки про виклик ОСОБА_7 до слідчого ГСУ СБУ на 07, 08 та 09 серпня 2023 року

10.08.2023 постановою слідчого підозрюваного ОСОБА_7 оголошено у розшук, здійснення якого доручено ГУ «І» ДЗНД СБУ оскільки на даний момент під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний перебуває у м. Псков, російської федерації. У зв`язку із цим, оперативним підрозділом було заведено оперативно-розшукову справу «листоноша» №1996 від 20.09.2023.

Таким чином, підозрюваний ОСОБА_7 переховується від органів досудового розслідування та суду на території держави-агресора рф з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

Враховуючи, що ОСОБА_7 27.09.2023 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України, те, що він умисно та безпідставно ухиляється від явки на виклики слідчого, переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, 10.08.2023 року оголошений у регіональний, державний /міждержавний/, міжнародний розшук, перебуває на території російської федерації, з метою виконання завдань кримінального судочинства, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, слідчий за погодженням з прокурором звернулася до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про здійснення спеціального досудового розслідування.

В судовому засіданні прокурор підтримала клопотання із зазначених у ньому підстав, просила задовольнити, зазначила, що підозрюваний ОСОБА_7 перебуває на території російської федерації, будучи належним чином повідомленим, ухиляється від явки до слідчого, оголошений у міжнародний розшук.

Захисник ОСОБА_4 заперечував щодо задоволення клопотання слідчого та надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою ОСОБА_7 .

Слідчий суддя, вислухавши доводи сторін, дослідивши додані до клопотання матеріали, додатково долучені прокурором документи, дійшов наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що Головним слідчим управлінням СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22022230000000498, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2022 року за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

29.07.2023 ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

27.09.2023 було опубліковано повідомлення про підозру ОСОБА_7 та повістки про виклик на 07.08.2023, 08.08.2023, 09.08.2023 на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора та в друкованому засобі масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження - газеті «Урядовий кур`єр» №152 (7550) від ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Підозрюваний ОСОБА_7 до Головного слідчого управління СБ України відповідно до вручених йому повісток не з`явився та про причини неявки не повідомив.

10.08.2023 постановою слідчого підозрюваного ОСОБА_7 оголошено у розшук, здійснення якого доручено ГУ «І» ДЗНД СБУ оскільки на даний момент під час досудового розслідування встановлено, що підозрюваний перебуває у м. Псков, російської федерації.

Обґрунтованість підозри, пред`явленої ОСОБА_7 та причетність підозрюваного до вчинення інкримінованого кримінального правопорушення підтверджується долученими до клопотання матеріалами кримінального провадження, а саме: даними протоколу допиту свідка ОСОБА_9 від 09.02.2023; даними протоколу пред`явлення особи для впізнання за фотознімками ОСОБА_9 від 09.02.2023; даними протоколу допиту свідка ОСОБА_10 від 09.02.2023; даними протоколу пред`явлення особи для впізнання за фотознімками свідка ОСОБА_10 від 09.02.2023; даними протоколу допиту свідка ОСОБА_11 від 09.02.2023; даними протоколу пред`явлення особи для впізнання за фотознімками ОСОБА_11 від 09.02.2023; даними протоколу допиту свідка ОСОБА_12 від 31.01.2023; даними протоколу пред`явлення особи для впізнання за фотознімками ОСОБА_12 від 31.01.2023; даними протоколу допиту свідка ОСОБА_13 від 27.01.2023; даними протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками свідка ОСОБА_13 від 27.01.2023; даними протоколу огляду службового кабінету від 12.04.2023; даними протоколу огляду з додатками від 25.07.2023; даними протоколу огляду службового кабінету від 08.02.2023; даними протоколу огляду з додатками від 25.07.2023; даними протоколу огляду від 31.07.2023; даними висновку за результатами проведення судової почеркознавчої експертизи № 25344/23-32 від 23.11.2023 та іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

Одними із завдань кримінального провадження є забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини (ст. 2 КПК України).

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється стосовно одного чи декількох підозрюваних згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом.

Згідно з ч.2 ст.297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених статтями 109, 110, 110-2, 111, 111-1, 111-2, 112, 113, 114, 114-1, 114-2, 115, 116, 118, частиною другою статті 121, частиною другою статті 127, частинами другою і третьою статті 146, статтями 146-1, 147, частинами другою - п`ятою статті 191 (у випадку зловживання службовою особою своїм службовим становищем), статтями 209, 255-258, 258-1, 258-2, 258-3, 258-4, 258-5, 348, 364, 364-1, 365, 365-2, 368, 368-2, 368-3, 368-4, 369, 369-2, 370, 379, 400, 408, 436, 436-1, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 Кримінального кодексу України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук.

Відповідно до ч.1 ст.297-2 КПК України з клопотанням про здійснення спеціального досудового розслідування до слідчого судді має право звернутися прокурор або слідчий за погодженням з прокурором.

Частиною 2 ст. 297-2 КПК України передбачено, що у клопотанні зазначаються: 1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини; 4) відомості про те, що підозрюваний виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або відомості про оголошення підозрюваного в міжнародний розшук; 5) виклад обставин про те, що підозрюваний переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності; 6) перелік свідків, яких слідчий, прокурор вважає за необхідне допитати під час розгляду клопотання. Здійснення спеціального досудового розслідування щодо інших злочинів не допускається, крім випадків, коли злочини вчинені особами, які переховуються від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошені у міжнародний розшук, та розслідуються в одному кримінальному провадженні із злочинами, зазначеними у цій частині, а виділення матеріалів щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.

Частиною 2 статті 297-4 КПК України встановлено, що під час вирішення питання про здійснення спеціального досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати наявність достатніх доказів для підозри особи щодо якої подано клопотання у вчиненні кримінального правопорушення.

Так, не вирішуючи питання про доведеність вини та правильність кваліфікації дій ОСОБА_7 , виходячи лише з фактичних обставин, які містяться в поданих слідчому судді матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку про наявність обґрунтованої підозри про причетність ОСОБА_7 до кримінального правопорушення, за викладених у клопотанні обставин.

Окрім того, слідчий суддя враховує практику Європейського суду з прав людини у відповідності до якої «обґрунтована підозра» про яку йдеться у ст. 5 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, означає наявність фактів чи інформації, котрі могли би переконати об`єктивного спостерігача, що конкретна особа можливо вчинила злочин.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні у справі «Мюррей проти Об`єднаного Королівства» зазначив, що факти, які викликають підозру, не обов`язково мають бути встановлені до ступеня, необхідного для засудження або для пред`явлення обвинувачення, що являється завданням наступних етапів кримінального процесу.

Таким чином, вищевказані докази є вагомими та дають обґрунтовані підстави для підозри ОСОБА_7 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення.

Згідно ч. 5 ст. 139 КПК України ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Згідно абзацом 2 ч.2 ст.297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук. Здійснення спеціального досудового розслідування щодо інших злочинів не допускається, крім випадків, коли злочини вчинені особами, які переховуються від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності або оголошені у міждержавний та/або міжнародний розшук, та вони розслідуються в одному кримінальному провадженні із злочинами, зазначеними у цій частині, а виділення матеріалів щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.

Таким чином, враховуючи, що ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України, він умисно ухиляється від явки на виклики слідчого, оголошений в міждержавний та міжнародний розшук, який на даний час триває, перебуває на території російської федерації, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, слідчий суддя вважає за необхідне надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №220222300000000498, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2022 року за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 139, 297-1, 297-2, 297-3, 297-4, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого 2 відділу 1 управління досудового розслідування ГСУ СБ України ОСОБА_5 , погоджене з прокурором відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_6 ,про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022230000000498, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2022 року за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України, - задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022230000000498, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2022 року за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Відомості про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022230000000498 від 04.11.2022 року, невідкладно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань, але не пізніше 24 годин після постановлення ухвали слідчого судді.

Якщо підстави для постановлення слідчим суддею ухвали про спеціальне досудове розслідування перестануть існувати, подальше досудове розслідування кримінального провадження №22022230000000498, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.11.2022 року за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України, здійснювати згідно із загальними правилами, передбаченими КПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116924156
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про здійснення спеціального досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —761/4048/24

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Овсеп"ян Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні