Постанова
від 06.02.2024 по справі 340/4049/23
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

06 лютого 2024 року м. Дніпросправа № 340/4049/23

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Шлай А.В. (доповідач),

суддів: Кругового О.О., Прокопчук Т.С.,

розглянувши в письмовому провадженні апеляційну скаргу Фермерського господарства "Компаніївський Агролан" на рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2023 р. (суддя: Дегтярьова С.В) в адміністративній справі №340/4049/23 за позовом Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Фермерського господарства "Компаніївський Агролан", про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені, -

В С Т А Н О В И В:

Кіровоградське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звернулося до суду з адміністративним позовом, в якому просило стягнути з Фермерського господарства "Компаніївський Агролан" суму адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 р. у розмірі 123 614, 54 грн. та пені в розмірі 5 537,84 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначило, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» за 1 робоче місце, призначене для працевлаштування осіб з інвалідністю і не зайняте такими особами, відповідач повинен був до 15 квітня 2023 р. самостійно сплатити адміністративно-господарські санкції, а оскільки їх не сплачено було нараховано йому пеню.

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2023 р., ухваленим за результатами розгляду справи за правилами загального позовного провадження, позовну заяву Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю задоволено.

Рішення суду першої інстанції оскаржено в апеляційному порядку відповідачем, який просить його скасувати та прийняти рішення, яким позов залишити без розгляду в зв`язку з його підписанням особою, яка не мала на це повноважень.

У відзиві на апеляційну скаргу позивач просить рішення суду першої інстанції залишити без змін, як законне та обгрунтоване.

Справа розглянута в порядку письмового провадження відповідно до положень статті 311 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судом першої інстанції встановлено, що згідно складеного Кіровоградським обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю розрахунком сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті ФГ "Компаніївський Агролан" у зв`язку з невиконанням ним у 2022 р. нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, середньооблікова кількість його штатних працівників у 2022 р. становила - 16 осіб, тому кількість робочих місць, призначених для забезпечення

працевлаштування осіб з інвалідністю, відповідно до вимог статті 19 Закону №875-ХІІ становить - 1 особа, проте фактично працевлаштовано - 0 осіб з інвалідністю.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з наявності підстав для стягнення з відповідача на користь держави в особі позивача суми адміністративно-господарських санкцій та пені, оскільки відповідач не надав доказів вжиття ним всіх можливих заходів по працевлаштуванню осіб з інвалідністю у 2022 р. відповідно до нормативів, встановлених Законом №875-ХІІ, зокрема у вигляді надання до центру зайнятості звітів за формою №3-ПН. Доводи відповідача щодо підписання 15 червня 2023 р. позовної заяви від імені Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю особою, яка не мала на це повноважень, на думку суду спростовуються наказом від 02 червня 2023 р. №9, згідно якого виконання обов`язків директора Фонду Шевченко Н.С. на період її тимчасової відсутності, зокрема щодо представництва інтересів у суді, покладається на заступника - Марію Бідну. Згідно інформації за пошуком листків непрацездатності директор Фонду з 14 червня 2023 р. по 19 червня 2023 р. перебувала на лікарняному.

Здійснюючи перевірку оскарженого рішення суду першої інстанції, колегія суддів керується приписами статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до яких рішення суду повинно ґрунтуватись на засадах верховенства права, бути законним обґрунтованим. Перевірка оскарженого рішення суду першої інстанції здійснюється в межах доводів та вимог апеляційної скарги, як це передбачено статтею 308 Кодексу адміністративного судочинства України.

Доводи апеляційної скарги в цілому грунтуються лише на підписанні позовної заяви від імені Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю

особою, яка не мала на це повноважень, що на його думку є підставою для залишення позову без розгляду.

За вимогами частини першої статті 319 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню повністю або частково в апеляційному порядку і позовна заява залишається без розгляду або провадження у справі закривається у відповідній частині з підстав, встановлених відповідно статтями 238, 240 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України, суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо позовну заяву не підписано або підписано особою, яка не має права підписувати її, або особою, посадове становище якої не вказано.

Як вбачається з наявних в матеріалах справи доказів, наказом Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю від 02 лютого 2023 р. №9 «Про виконання обов`язків тимчасово відсутнього директора» на період тимчасової відсутності (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність, тощо) директора відділення Фонду Шевченко Н.С., виконання її обов`язків покладається на заступника ОСОБА_1 в обсязі, встановленому пунктом 10 Положення Фонду, зокрема щодо представництва в судах. Даний наказ не визначає конкретного періоду здійснення заступником таких повноважень, а охоплює будь - який час відсутності директора з встановлених в ньому причин. Згідно Інформації за пошуком листків непрацездатності директор Фонду Шевченко Н.С. в період з 14 червня 2023 р. по 28 червня 2023 р. перебувала на лікарняному. Позовна заява датована та підписана 15 червня 2023 р. Крім того, посадовою інструкцією заступника директора відділення Фонду Бідної М.О. визначено в якості її обов`язків введення претензійно - правової роботи в судах різних інстанцій.

Враховуючи дані обставини, суд першої інстанції не повинен був застосувати наслідки, визначені наведеними вище процесуальними нормами, та залишити позовну заяву без розгляду.

Статтею 316 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись статтями 315, 316, 321, 322, 325 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Фермерського господарства "Компаніївський Агролан" - залишити без задоволення.

Рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2023 р. в адміністративній справі №340/4049/23 - залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили 06 лютого 2024 р. та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий - суддяА.В. Шлай

суддяО.О. Круговий

суддяТ.С. Прокопчук

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116927610
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них осіб з інвалідністю

Судовий реєстр по справі —340/4049/23

Постанова від 06.02.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 08.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 06.12.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 21.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Рішення від 18.10.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. ДЕГТЯРЬОВА

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. ДЕГТЯРЬОВА

Ухвала від 21.08.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. ДЕГТЯРЬОВА

Ухвала від 23.06.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. ДЕГТЯРЬОВА

Ухвала від 19.06.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. ДЕГТЯРЬОВА

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні