Рішення
від 11.01.2024 по справі 237/7115/23
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 237/7115/23

Номер провадження 2/237/446/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

11.01.24 м. Курахове

Мар`їнський районний суд Донецької області в складі:

головуючого судді Ліпчанського С.М.,

за участю секретаря судового засідання Бахтіярової Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Курахове цивільну справу за позовом Адвоката Матюхи Катерини Олександрівни яка діє в інтересах ОСОБА_1 до Курахівської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

До Мар`їнського районного суду Донецької області надійшла позовна заява Адвоката Матюхи Катерини Олександрівни яка діє в інтересах ОСОБА_1 до Курахівської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, серії НОМЕР_1 , видане Васильківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) від 12липня2022 року, актовий запис № 1228, свідоцтвом про народження, серії НОМЕР_2 , видане виконавчим комітетом Багатирської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області від 26.12.1963 року, свідоцтвом про укладання шлюбу, серії НОМЕР_3 , видане виконавчим комітетом Багатирської сільської ради Великоновосілківського Донецької області від 25.09.1982 року.

Після його смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить земельна ділянка за кадастровим номером 1421280800:01:001:0315,загальною площею 4,0618 га, цільове призначення ведення товарного сільськогосподарського виробництва, належна померлому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДН № 120977 від 24.10.2005 року, житловий будинок, належний померлому на підставі свідоцтва про право приватної власності на будівництво від 15.04.1988 року, зареєстроване 15.04.1988 р. Селидівським БТІ за реєстраційним номером: 132.

Позивач є єдиним спадкоємцем за законом першої черги після смерті батька.

На день смерті позивач та померлий проживали разом однією сім`єю за адресою: АДРЕСА_1 .

19 грудня 2023 року позивач звернувся до приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Донецької області Леонова С.І.із заявою про прийняття спадщини, але нотаріусом було відмовлено у прийомі заяви про прийняття спадщини, заведенні спадкової справи та видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з пропуском встановленого законом строку для прийняття спадщини, про що свідчить постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 19грудня 2023 року.

Нотаріусом рекомендовано звернутись до суду з питання визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Внаслідок введення 24 лютого 2022 року воєнного стану на території України, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, активних бойових дій на території Донецької області, була зупинена робота нотаріальних контор у місті.

Подача заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори, була можлива тільки у разі виїзду за межі області, що не представлялось можливим для мене через постійні обстріли на території міста та країни, нестабільний графік роботи державних та приватних нотаріусів, тимчасової не роботи державних реєстрів.

На підставі викладених обставин, позивачем було пропущений строк, для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 75191520 від 19.12.2023 року,станом на 19.12.2023 року спадкова справа не заводилась, свідоцтво про право на спадщину не видавалось.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 75191589 від 19.12.2023 року, заповіти або спадкові договори померлим під час життя не складались.

У зв`язку з пропущенням строку подання до нотаріуса заяви для прийняття спадщини, з метою прийняття та оформлення спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , позивач змушений звернутись до суду з питання визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позивач та його представник у судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином у встановлений законодавством строк та порядок, надали до суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином у встановлений законодавством строк та порядок, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

У зв`язку з наведеним, суд, на підставі ч. 4 ст.223, ст.280 ЦПК України, постановляє заочне рішення.

Згідно вимог ч.2 ст.247ЦПКУкраїни фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з підстав, зазначених позивачем у позовній заяві.

Відповідно до ч.2 ст.5 ЦПК України у випадку, якщо законом або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулась до суду, суд відповідно до викладеної в позовній заяві вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Відповідно до змісту частини першої, другої статті 1220 Цивільного кодексу України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Частиною першої статті 1221 Цивільного кодексу України визначено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця ( в редакції до діяло до набрання чинності Закону України № 2923-IX від 23.02.2023).

Відповідно до статті 1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до частини першої статті 1268Цивільного кодексу України спадкоємець за заповітом чи законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до частини першої статті 1269 Цивільного кодексу України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до вимог частини першої статті 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1272Цивільного кодексу Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутись до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини 3 ст. 1272 ЦК України.

Враховуючи наведені обставини, поважність причин пропуску строку для подачі заяви про прийняття спадщини та фактично відсутність іншого способу захисту свого права на отримання спадщини, суд прийшов до висновку про можливість поновлення позивачу строку на подання заяви про прийняття спадщини, оскільки це є єдиний можливий спосіб захисту порушених прав та подальшого оформлення спадкових прав на майно померлого.

На підставі викладеного, у відповідності зі ст.ст. 12, 81, 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 1225, 1261, 1268, 1270, 1272 ЦК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Адвоката Матюхи Катерини Олександрівни яка діє в інтересах ОСОБА_1 до Курахівської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки села Багатир, Великоновосілківського району, Донецької області, додатковий строк тривалістю три місяці після набрання рішення законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця села Багатир, Великоновосілківського району, Донецької області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається в Дніпровський апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя С.М. Ліпчанський

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116930654
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —237/7115/23

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні