Ухвала
від 12.02.2024 по справі 725/1076/24
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/1076/24

Номер провадження 2-о/725/118/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову у відкритті провадження

12.02.2024 року. Суддя Першотравневого районного суду м.Чернівці Вольська-Тонієвич О.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Снятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення юридичного факту належності правовстановлюючого документу,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Першотравневого районного суду м.Чернівці із вказаною вище заявою, у якій просила встановити факт належності їй свідоцтва про народження, серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Коритненської сільської ради Вижницького району Чернівецької області.

Дослідивши частко матеріали заяви, суд приходить до висновку, що у відкритті провадження у справі слід відмовити, виходячи з наступного:

Так, частиною першоюстатті 293 ЦПК Українипередбачено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Статтею 315ЦПК Українипередбачено перелік юридичних фактів, що підлягають встановленню в судовому порядку. Даний перелік не є вичерпним і в судовому порядку можуть бути встановлені й інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Перелік фактів, що можуть бути встановлені в окремому провадженні, визначені ч.1 статті 315 ЦПК України, зокрема суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

При цьому ч.3 вказаної норми Закону передбачено, що справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об`єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають.

Окрім того, Пленум Верховного Суду України у свій постанові №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» надав роз`яснення судам про те, що заяви про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові, а саме: паспорта, чи свідоцтв, що їх видають органи реєстрації актів громадянського стану, не підлягають розгляду в порядку окремого провадження, оскільки ці питання вирішуються органом, який видав документ (п.12).

З наведеного можна зробити висновок, що в порядку окремого провадження не можуть розглядатися заяви про встановлення факту належності особі свідоцтва про народження, а відмова відповідного органу у встановленні такого факту (внесення змін до актового запису цивільного стану) може бути оскаржена заінтересованою особою до адміністративного суду.

За таких обставин, подана заява про встановлення факту належності особі правовстановлюючого документу не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства в окремому провадженні, у зв`язку із чим, суд вважає за необхідне відмовити у відкритті провадження у справі на підставі п.1 ч.1ст.186 ЦПК України.

Згідно вимогп.3ч.1ст.7ЗУ «Просудовий збір»сплачена сумасудового зборуповертається заклопотанням особи,яка йогосплатила заухвалою судув разі відмови у відкритті провадження у справі.

Керуючись ст. ст.186,260,261,315, 354 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Відмовитиу відкритті провадження у справі зазаявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Снятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коломийському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення юридичного факту належності правовстановлюючого документу.

Роз`яснити заявниці, що вона має право на оскарження відмови відповідного органу у внесенні змін до актового запису цивільного стану до суду в порядку визначеномуКАС України.

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України у м.Чернівцях Чернівецької області (код ЄДРПОУ 37978173, м. Чернівці, вул. Кобилянської, 11) повернути ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) судовий збір в розмірі 605 (шістсот п`ять)грн. 60коп., який було сплачено відповідно до квитанції №24 від 07.02.2024.

На ухвалу суду в частині повернення позовної заяви може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала в частині повернення судового збору оскарженню не підлягає.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці О. В. Вольська-Тонієвич

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116932176
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення юридичного факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —725/1076/24

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Вольська-Тонієвич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні