Ухвала
від 10.01.2024 по справі 950/367/22
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 950/367/22

Номер провадження 1-в/950/5/24

У Х В А Л А

"10" січня 2024 р. Лебединський районний суд

Сумської області

В складі: головуючого судді - ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Лебедині клопотання начальника Державної установи «Олексіївська виправна колонія (№25)» про роз`яснення рішення у кримінальному провадження №12022200590000029 від 10.02.2022 про обвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Охтирка, Сумської області, громадянина України, освіта середня, не працюючий, що зареєстрований та фактично проживає по АДРЕСА_1 , не судимого, засудженого по ст. 126-1 КК України,

з участю прокурора ОСОБА_4

в с т а н о в и в:

До Лебединського районного суду Сумської області надійшла заява начальника Державної установи «Олексіївська виправна колонія (№25)», про роз`яснення вироку Лебединського районного суду від 27 жовтня 2022 року, яким засуджений ОСОБА_3 по ст. 126-1 КК України і йому призначене покарання по цьому закону у виді одного року позбавлення волі, застосувавши ст. 75 КК України від відбуття основного покарання звільнити з випробуванням на один рік, а також застосувавши п. 1,2 ч. 1 ст. 76 КК України, Ухвалою Лебединського районного суду Сумської області від 13 вересня 2023 року подання органу пробації задоволене, скасоване звільнення засудженого ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням, яке було йому призначене за вироком Лебединського районного суду Сумської області від 27 жовтня 2022 року та направлено засудженого ОСОБА_3 в місця позбавлення волі для відбування призначеного за вказаним вироком суду покарання, в частині того, що у вироці не зазначено наступні відомості: початок строку відбування покарання, сімейний стан ОСОБА_3 , дані про наявність попередніх судимостей. Також просив замінити «не судимий» на «в силу ст. 89 КК України раніше не судимий»

Заслухавши прокурора, який не вбачав підстав для роз`яснення вироку суду, перевіривши матеріали кримінального провадження, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 380 КПК України, якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст. Згідно ч. 4 ст. 380 КПК України за наслідками розгляду заяви може бути прийнято ухвалу про роз`яснення судового рішення або відмову у його роз`ясненні, яку може бути оскаржено в апеляційному порядку особою, яка звернулася із заявою про роз`яснення судового рішення, та учасниками судового провадження.

Роз`яснення рішення - це викладення рішення у більш ясній і зрозумілій формі. Здійснюючи роз`яснення судового рішення, суд викладає більш повно і зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін до рішення по суті і не торкаючись тих питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушується питання про зміну рішення, або про внесення до нього нових даних, або про роз`яснення мотивів прийняття рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення. Таким чином необхідність роз`яснення судового рішення зумовлюється його нечіткістю або суперечливістю викладених у ньому висновків.

З тексту Вироку Лебединського районного суду від 27 жовтня 2022 року, яким засуджений ОСОБА_3 встановлено, що він викладений загальновживаними словами, складений у відповідності до вимог КПК з посиланням на норми діючого кримінального процесуального законодавства, встановлені судом обставини викладені чіткими зрозумілими реченнями і не містять у собі труднощів для розуміння точного змісту, зокрема не вказано на сімейний стан ОСОБА_3 , натомість останній не повідомив його під час судового розгляду та у матеріалах справи відсутні документи з яких можливо встановити його сімейний стан.

Що стосується визначення ОСОБА_3 не судимим суд вважає зазначити наступне ст. 89 КК України передбачені строки та порядок погашення судимості. Дійсно ОСОБА_3 раніше засуджувався до кримінальних покарань, але в силу ст. 89 КК України його судимості погашені внаслідок спливу строків. Таким чином судимість має строковий характер. Закон визначає, коли вона виникає (з дня набрання законної сили обвинувальним вироком), та встановлює підстави її припинення. Такими підставами є погашення судимості та її зняття. Як погашення, так і зняття судимості пов`язані зі спливом певних термінів, протягом яких особа повинна перетерпіти негативні наслідки та своєю поведінкою довести остаточне виправлення. . Припинення судимості анулює всі кримінально-правові та загальноправові наслідки засудження та призначення покарання. Особа, судимість якої погашена або знята, в правовому сенсі вважається такою, яка раніше злочину не вчиняла, покарання не відбувала. Вона не зобов`язана будь-де вказувати про вчинення нею в минулому злочину та призначення за нього покарання, не повинна відчувати жодних негативних наслідків колишньої судимості. Врахування погашеної чи знятої судимості при вирішенні будь-яких питань, у т. ч. і при характеристиці особи, суперечить самій суті інституту припинення судимості і є неприпустимим. За таких обставин якщо судом у вироці буде зазначено про не судимість ОСОБА_3 в редакції, яку пропонує начальник Державної установи «Олексіївська виправна колонія (№25)» цим будуть суттєво порушені права засудженого.

Таким чином, аналізуючи вирок суду у цій частині, суд вважає, що зміст судового рішення викладено в доступній для її розуміння формі, мотиви прийняття такого рішення є доступними для сприйняття, не допускають подвійного тлумачення, у вироці містяться посилання на відповідні положення закону, якими керувався суд, а резолютивна частина судового рішення містить зрозумілий висновок, внаслідок чого відсутні законні підстави для задоволення заяви про роз`яснення рішення суду в порядку ст. 380 КПК України.

Що стосується не зазначення судом початку відбування покарання, суд вважає за необхідне роз`яснити ухвалу суду від 13 вересня 2023 року та зазначити, що строк відбування покарання ОСОБА_3 рахувати з моменту затримання 4 грудня 2023 року.

Керуючись ст. 404, 405, 407, 418, 419 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Роз`яснити ухвалу суду від 13 вересня 2023 року та зазначити, що строк відбування покарання ОСОБА_3 рахувати з моменту затримання 4 грудня 2023 року.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Лебединський районний суд Сумської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_5

СудЛебединський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116933901
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях

Судовий реєстр по справі —950/367/22

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Вирок від 27.10.2022

Кримінальне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 17.02.2022

Кримінальне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні