Ухвала
від 09.02.2024 по справі 585/446/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/446/24

Номер провадження 2-н/585/84/24

У Х В А Л А

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 лютого 2024 року м.Ромни

Суддя Роменського міськрайонного суду Сумської області Цвєлодуб Г.О., розглянувши заяву Сумського національного аграрного університету в особі Відокремленого структурного підрозділу «Роменський фаховий коледж Сумського національного аграрного університету» про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за послугу з найму жилого приміщення, -

В С Т А Н О В И В:

У січні 2024 року до Роменського міськрайонного суду Сумської області надійшла зазначена заява.

Дослідивши доводи заяви про видачу судового наказу та долучені до неї додатки у копія, суд встановив наступне.

Так, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу (ч. 1 ст. 160 ЦПК України).

При цьому, згідно п. 3 ч. 1 ст. 161 ЦПК України, судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, електронних комунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 163 ЦПК України, до заяви про видачу судового наказу додаються копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості.

При зверненні до суду заявник вказував, що ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , за якою Відокремленим структурним підрозділом «Роменський фаховий коледж Сумського національного аграрного університету» надаються боржнику послуги найму кімнати гуртожитку для тимчасового проживання. де останній також отрмує поснули з опалення, електро- та водопостачання.

Крім того, до заяви долучено довідку від 30.01.2024 року про те, що ОСОБА_1 проживає за вказаною адресою, а також копію Договору найму житлового приміщення гуртожитку від 15.04.2021 року, строк дії якого, згідно додаткових угод від 15.04.2022 та 15.04.2023 р. продовжено до 15.04.2024 року.

При цьому, одним із обов`язків наймача за договором, у даному випадку ОСОБА_1 , за п. 4-1-4.3 вказаного Договору визначено обов`язок не пізніше 20 числа наступного за місяцем проживання вносити на реєстраційний рахунок Наймодавця плату за тимчасове проживання у житловому приміщенні, до якої включаються також плата за користування комунальними послугами.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 810 ЦК України, за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Згідно з положеннями, викладеними в ст. 815 ЦК України, наймач зобов`язаний використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за найм житла. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму.

Таким чином, згідно вищевказаних положень, договором найму регулюються питання відносин його сторін, які виникли у зв`язку з проживанням наймача у житловому приміщенні.

У той же час, укладений договір найму не є договором про надання житлово-комунальних послуг, за яким може бути видано судовий наказ про стягнення заборгованості згідно п. 3 ч. 1 ст. 161 ЦПК України.

При цьому, згідно укладеного договору найму від 15.04.2021 року, сторони не визначили окрему плату, яку слід вносити наймачу за користування ним комунальними послугами.

Таким чином, заявником не наданого підписаного сторонами договору на надання послуг з зазначенням необхідних реквізитів, а договір найму не свідчить про наявність договірних відносин між сторонами, які регулюють порядок надання та оплати комунальних послуг.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заява подана з порушеннями вимог статті 163 цього Кодексу.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 167 ЦПК України, за результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

За таких обставин суд відмовляє у видачі судового наказу, так як подана заява не відповідає вимогам ст. 163 ЦПК України, оскільки заявником не долучено договору, укладеного між сторонами, за яким пред`явлено вимоги про стягнення заборгованості за отримані житлово-комунальні послуги.

При цьому, згідно ч. 1 ст. 166 ЦПК України, відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини 1 статті 165 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Частиною 2 статті 164 ЦПК України визначено, що у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст.160-167,353,354 ЦПК України, ст.ст. 810, 815 ЦК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити Відокремленому структурному підрозділу «Роменський фаховий коледж Сумського національного аграрного університету» у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за послугу з найму жилого приміщення.

Роз`яснити заявнику, що відмова у видачі судового наказу з підстави, передбаченої ч. 9 ст. 165 ЦПК, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Роз`яснити заявнику, що внесена сума судового збору поверненню не підлягає. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду відповідно достатей 354-355 Цивільного процесуального кодексу України.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строків на апеляційне оскарження, або після перегляду в апеляційному порядку, якщо її не скасовано.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ Г.О.ЦВЄЛОДУБ

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116936283
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 заборгованості за послугу з найму жилого приміщення

Судовий реєстр по справі —585/446/24

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні