Рішення
від 13.02.2024 по справі 740/6153/23
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/6153/23

Провадження № 2/740/128/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2024 року м. Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючого - судді Карпуся І.М.,

із секретарем судового засідання Кубрак Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою акціонерного товариства «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» (далі - АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО») до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії,

В С Т А Н О В И В :

Позивач АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» 20.09.2023 звернулося до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії по акту №172576 від 05.05.2023 в розмірі 44 428 грн. 01 коп. і понесених судових витрат у сумі 2 684 грн.

Свої позовні вимоги аргументує тим, що 08.09.2008 між ВАТ ЕК «Чернігівобленерго» (правонаступником якого є позивач) та ОСОБА_2 (матір`ю відповідача) укладено договір № 109 по об`єкту, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , та відкрито на її ім`я рахунок № НОМЕР_1 . Після смерті ОСОБА_2 09.06.2010 за вказаною адресою зареєстрований та фактично проживає ОСОБА_1 . Відповідач приєднався до умов публічного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах договору про користування електричною енергією від 08.09.2008 шляхом споживання електричної енергії на об`єкт, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

05.05.2023 представниками відокремленого підрозділу Ніжинського РЕМ АТ«ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» при перевірці приладу обліку електроенергії, обстеженні електроустановок споживача за вищевказаною адресою виявлений факт порушення ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі оператора системи розподілу, з порушенням схеми обліку, про що складено Акт про порушення ПРРЕЕ № 172576.

На підставі зазначеного вище акта, керуючись ПРРЕЕ та Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачем Правил роздрібного ринку електричної енергії для населення, комісією Ніжинського РЕМ по розгляду актів про порушення, проведено розрахунок вартості необлікованої електричної енергії, яка становить 44 428,01 грн. Відповідач на засідання комісії не з`явився, акт, протокол засідання комісії, розрахунок та рахунок безобліково спожитої електричної енергії не оскаржував, у добровільному порядку нараховану суму не відшкодував.

Ухвалою судді 06.10.2023 відкрито спрощене позовне провадження, постановлено розгляд справи проводити в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, призначено судове засідання.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, надіславши заяви про розгляд справи без їх участі, а відповідач ОСОБА_1 також зазначив про визнання позову.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд встановив такі факти та відповідні їм правовідносини, і дійшов наступного висновку.

Встановлено, що 08.09.2008 між ВАТ « ЕК «Чернігівобленерго» та споживачем, що проживає за адресою АДРЕСА_1 , - ОСОБА_2 укладено договір № 109 про користування електричною енергією та за вказаною адресою відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 (а.с. 6-7).

Згідно довідки Кукшинського старостинського округу Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області від 23.05.2023 № 03-04/30, відповідач ОСОБА_1 з 11.09.2001 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а фактично проживає за вказаною адресою з вересня 2019 року. Разом з ним за вказаною адресою були зареєстровані його мати ОСОБА_2 (померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та брат ОСОБА_3 (помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ) (а.с. 21).

Згідно умов публічного Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідач ОСОБА_1 є споживачем публічного договору про надання послуг з розподілу електричної енергії за адресою: АДРЕСА_1 ,

Відповідно до копії Акта про порушення від 05.05.2023 за № 172576, складеного представниками ВП Ніжинський РЕМ АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» в присутності споживача ОСОБА_1 , вбачається, що при перевірці за адресою: АДРЕСА_1 було виявлено порушення ПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі оператора системи розподілу з порушенням схеми обліку. Самовільне підключення виконане відкритим типом, шляхом накидання на ввідні дроти вводу в житловий будинок, що призвело до несанкціонованого відбору електроенергії. Споживач із виявленим порушенням погодився (а.с.8-11).

У відповідності до копії Протоколу №4 засідання комісії ВП Ніжинський РЕМ АТ«ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії від 29.06.2023 та Розрахунку вартості безобліково спожитої електроенергії по акту №172576 від 05.05.2023 вбачається, що вартість необлікованої електроенергії спожитої ОСОБА_1 становить 44 428 грн. 01 коп. (а.с.12-14).

Вказані копії протоколу, розрахунку, а також рахунок для сплати нарахованої суми були отримані відповідачем, що підтверджується роздруківкою із офіційного сайту «Укрпошти» (а.с.16-17). Проте останній у добровільному порядку вказану суму не сплатив.

Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13 квітня 2017 року за №2019-VIII визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Зокрема, ч.3 ст.58 даного Закону передбачено, що споживач зобов`язаний: 1) сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; 2) надавати постачальникам послуг комерційного обліку, з якими він уклав договір, доступ до своїх електроустановок для здійснення монтажу, технічного обслуговування та зняття показників з приладів обліку споживання електричної енергії; 3) дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; 4) врегулювати у порядку, визначеному кодексом систем розподілу, відносини щодо технічного забезпечення розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу.

Крім того, п.4 ч.2 ст.77 Закону передбачено, що правопорушенням на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2018 року за № 312 затверджено Правила роздрібного ринку електричної енергії, які регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами.

Зокрема, п.1.1.2 Правил передбачено, що: побутовий споживач - фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність, на підставі відповідного договору з учасником ринку, у тому числі за договором постачання електричної енергії споживачу; постачання електричної енергії - продаж електричної енергії споживачу відповідно до умов договору; самовільне підключення - підключення та/або споживання електричної енергії без укладення договорів, передбачених цими Правилами, або підключення після відключення, несанкціоноване (непогоджене) оператором системи;

Крім того, згідно п.2.1.3 Правил Ініціатором укладення договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії у разі зміни споживача, форми власності чи власника електроустановки є споживач.

У відповідності до п.2.3.1 на роздрібному ринку виробництво, передача, розподіл, постачання та споживання електричної енергії без розрахункових засобів комерційного обліку не допускається, крім випадків, передбачених цими Правилами та Кодексом комерційного обліку.

Підключення електроустановки споживача, яка не забезпечена розрахунковими засобами (засобом) вимірювальної техніки, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, забороняється, за винятком випадків, передбачених цими Правилами (п.2.3.3).

Споживач електричної енергії зобов`язаний: 1) користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); 2) сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; 4) здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; 10) узгоджувати з оператором системи нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності; 19) своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень; 20) не допускати безоблікового використання електричної енергії або використання електричної енергії для професійної та/або господарської діяльності на об`єктах, які розраховуються за електричну енергії за тарифом побутових споживачів, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового використання електричної енергії (п.5.5.5 Правил).

Крім того, п.3.2 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 04 травня 2006 року за №562, передбачено, що вартість необлікованої електричної енергії розраховується на підставі акта про порушення.

У разі самовільного підключення споживачем електроустановок, струмоприймачів або проводів до електричних мереж енергопостачальника - із дня набуття споживачем права власності на електроустановку чи права користування електроустановкою або із дня здійснення останньої технічної перевірки електричної мережі, до якої було здійснене самовільне підключення, але не більше сумарної кількості днів за дванадцять календарних місяців, що передували дню виявлення порушення, та до дня усунення порушення (п.п. «б» п.3.3 Методики).

Відповідно до ст.16 ЦК одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є відшкодування збитків та іншої майнової шкоди.

У відповідності до ч.1 ст.22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Відповідно до ч.1 ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

За таких обставин, враховуючи, що при проведенні перевірки працівниками ВП Ніжинський РЕМ АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» за адресою: Чернігівська область, Ніжинський район, с. Зруб, вул. Дачна, буд. 41 було виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі оператора системи розподілу, з порушенням схеми обліку, про що у присутності відповідача складено Акт про порушення від 05.05.2023 за № 172576, а рішення про нарахування вартості необлікованої електроенергії, оформлене Протоколом №4 засідання комісії Ніжинського РЕМ по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії від 29.06.2023 та Розрахунком вартості безобліково спожитої електроенергії по акту №172576 від 05.5.2023, які отримані 04.08.2023 відповідачем, ним не оскаржене і вартість необлікованої електроенергії в розмірі 44 428,01 грн. по отриманому ним рахунку на час розгляду справи судом не сплачено, тому позовні вимоги щодо стягнення з відповідача вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПРРЕЕ підлягають задоволенню.

На підставі ст. 141 ЦПК України суд вважає, оскільки позов задоволено, судові витрати по справі необхідно стягнути з відповідача на користь позивача у сумі 2 684 грн.

Керуючись ст.ст. 141, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов акціонерного товариства «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ) на користь акціонерного товариства «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» (юридична адреса: 14000, м.Чернігів, вул. Гонча, 40, Ідентифікаційний код 22815333) вартість необлікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії по акту №172576 від 05.05.2023 в розмірі 44 428,01 грн., та витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 684 грн. 00 коп., а всього стягнути 47 112 (сорок сім тисяч сто дванадцять) грн. 01 коп. на рахунок НОМЕР_3 , ВП Ніжинський РЕМ АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО», АБ«УКРГАЗБАНК», МФО 320478, код ЄДРПОУ 14254603, ІПН 228153325261, свід.платника ПДВ №100335442.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.М.Карпусь

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116936409
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —740/6153/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Карпусь І. М.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Карпусь І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні