Ухвала
від 09.02.2024 по справі 372/694/24
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/694/24

Провадження № 1-кс-157/24

ухвала

Іменем України

09 лютого 2024 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання старшого слідчого СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення (здійснення виїмки),

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Обухівського районного суду Київської області із клопотанням, яке погоджене прокурором Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення (здійснення виїмки).

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023112340000265 від 12.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

У ході досудового слідства встановлено, що 16.08.2023 року з метою придбання та встановлення елементів дитячого ігрового майданчику за адресою АДРЕСА_1 , виконавчий комітет ІНФОРМАЦІЯ_1 , на веб-порталі Уповноваженого органу ІНФОРМАЦІЯ_2 , опублікував оголошення щодо проведення відкритих торгів UA-2023-08-16-011838-aза предметом закупівлі:товари, що має класифікатор та його відповідний код: ДК 021:2015:37530000-2: Вироби для парків розваг, настільних або кімнатних ігор, з очікуваною вартістю 1 606 400,00 грн.

24.08.2023 року, за результатами розкриття тендерних UA-2023-08-16-011838-a, на придбання та встановлення елементів дитячого ігрового майданчику за адресою АДРЕСА_1 , переможцем процедури закупівлі визнано єдиного учасника ПП « ОСОБА_5 », з ціною пропозиції 1575795,20 грн. із податком на додану вартість.

04.08.2023 року ІНФОРМАЦІЯ_3 та ПП « ОСОБА_5 » укладено Договір №170 на поставку та встановлення елементів дитячого ігрового майданчику за адресою АДРЕСА_1 , з ціною договору 1575795,20 грн. із податком на додану вартість.

Умовами п.1.1. Договору передбачено, що постачальник зобов`язується поставити та встановити замовнику товар: за кодом Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015 37530000-2 вироби для парків розваг, настільних або кімнатних ігор (Придбання та встановлення елементів дитячого ігрового майданчику за адресою АДРЕСА_1 ), а замовник прийняти і оплатити такий товар в порядку та на умовах, визначених цим договором.

Умовами п.3.2. Договору передбачено, що оплата товару проводиться замовником у національній грошовій одиниці України на поточний рахунок постачальника після отримання та встановлення товару на підставі видаткової накладної та акту приймання-передачі змонтованого та встановленого товару підписаного сторонами протягом 30 (тридцяти) календарних днів.

Умовами п.6.6. Договору передбачено, що разом із товаром постачальник надає замовнику усю необхідну супровідну документацію: сертифікати відповідності (якості) та/або декларації про відповідність та/або висновки санітарно-епідеміологічної експертизи та/або гарантійний талон визначені чинним законодавством України для такого товару.

Згідно з ч. 1 ст. 41 Закону України «Про публічнізакупівлі» від25грудня 2015року №922- VIII (надалі Закон України «Про публічні закупівлі»), договір про закупівлю повинен бути укладеним відповідно до норм Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Дослідженням документів процедури закупівлі UA-2023-08-16-011838-a та встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 неналежно виконали свої службові обов`язки шляхом прийняття та оплати ПП « ОСОБА_5 », із постачання та встановлення елементів дитячого ігрового майданчика за адресою: АДРЕСА_1 , які виконано неналежної якості, що не відповідає умовам договору №170.

Вказані обставини та документальні відомості проведеної процедури закупівлі товарів за UA-2023-08-16-011838-a, їх виконання в межах договору про закупівлю товару і послуг вкрай важливі для органу досудового розслідування як речовий доказ що підтверджує або спростовує наявність дій, які досліджуються у даному кримінальному провадженні.

У ході досудового розслідування виникла необхідність у вилученні документів ПП « ОСОБА_5 », щодо проведеної процедури закупівлі товарів за UA-2023-08-16-011838-a, її виконання, оплати, тощо.

Вказані документи потребують експертного дослідження для встановлення особи/осіб причетних до вчинення даних дій, та для встановлення розміру завданої майнової шкоди, тому з метою забезпечення виконання збору доказів у спосіб передбачений КПК України, у слідства виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів вказаних документів та здійснені їх виїмки, ПП « ОСОБА_5 » ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , в інший спосіб отримати у володільця оригінали документів, дослідити їх та надати їм належну правову оцінку не представляється за можливе, а тому слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

Старший слідчий Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, у поданому клопотанні просив розглядати його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримав у повному обсязі, просив не здійснювати фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів, у тому числі не здійснювати аудіо запис та відеозапис за допомогою технічних засобів.

Розгляд клопотання відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності осіб, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що доступ до вказаної інформації та документів мають значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення інформації.

Згідно норми ч. 4 ст. ст. 107 КПК України, у разі неприбуття у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи у разі, якщо відповідно до положень цього кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області розслідується кримінальне провадження №42023112340000265 від 12.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Відповідно до ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення, вид і розмір шкоди, завданої кримінальним, а також розмір процесуальних витрат. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Також, відповідно до ст. 92 КПК України обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Згідно з вимогами п. 5 ч. 1 ст.131КПКУкраїни визначено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів. Порядок реалізації повноважень (правова процедура) слідчого (органу досудового розслідування) щодо витребування документів від підприємств, установ та організацій визначений главою 15КПКУкраїни і здійснюється у формі отримання тимчасового доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст.159КПКУкраїни тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом вилучити їх (здійснити їх виїмку). При цьому ч. 2 ст.159КПКУкраїни визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною першою статті 86КПКУкраїни визначено, що доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до частини другої статті 86КПКУкраїни недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

За змістом рішення Конституційного Суду України № 12 рп/2011 від 20.10.2011, визнаватися допустимими і використовуватися як докази в кримінальній справі можуть тільки фактичні дані, одержані відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Перевірка доказів на їх допустимість є найважливішою гарантією забезпечення прав і свобод людини і громадянина в кримінальному процесі та ухвалення законного і справедливого рішення у справі.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України, матеріалами клопотання, доведено достатність даних про здійснення досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення, а також те, що документи, про тимчасовий доступ до яких з можливістюздійснити виїмкупаперових завіренихкопій таоригіналів, просить надати слідчий, перебувають у володінні виконавчого комітету ПП « ОСОБА_5 » ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , можуть бути використані для встановлення обставин у даному кримінальному провадженні, іншим способом, у тому числі шляхом допиту свідків та проведенням інших слідчих (розшукових) дій, довести ці обставини неможливо, а отже клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-160, 162 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СВ Обухівського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення (здійснення виїмки), - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому слідчоговідділу Обухівськогорайонного управлінняполіції Головногоуправління Національноїполіції вКиївській областімайору поліції ОСОБА_3 здійснити тимчасовий доступ до документів ПП « ОСОБА_5 » ЄДРПОУ: НОМЕР_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю здійснити виїмку паперових завірених копій та оригіналів наступних документів, а саме:

-завірені копії реєстраційних (статут, довідка платника податків, довідка ЄРРПОУ) та дозвільних документів ПП « ОСОБА_5 », наказу про призначення на посаду директора ОСОБА_6 ;

-тендерної документації поданої ПП « ОСОБА_5 », в якості учасника у складі своєї пропозиції на тендерну процедуру закупівлі товарів за №UA-2023-08-16-011838-a, та листування щодо організації і виконання умов договору;

-оригінал договору №170 від 04.08.2023 року укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_3 таПП « ОСОБА_5 », із додатками та доповненнями до нього, оригінали додаткових угод/договорів, документів на підставі яких укладались додаткові угоди;

-оригінали рахунків-фактури та видаткові накладні на оплату товарів ПП « ОСОБА_5 », платіжні доручення, акти звірок взаєморозрахунків, виписки/квитанцію банку по перерахуванню коштів по договору №170 від 04.08.2023; картки таоборотно -сальдові відомостіпо рахунках63"розрахункиз постачальниками"та 36"розрахункиз покупцями" ПП « ОСОБА_5 » за 2023 рік;

-завірені копії паспортів, настанов з експлуатації інструкція з монтажу елементів зазначених у специфікації, яка є додатком №1 до договору №170 від 04.09.2023, дитячого ігрового майданчику за адресою АДРЕСА_1 , технічні характеристики елементів ігрового майданчику, відповідність санітарним нормам;

Строк дії ухвали визначити до 08 квітня 2024 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст.166КПКУкраїни у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116937562
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення (здійснення виїмки

Судовий реєстр по справі —372/694/24

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні