Ухвала
від 12.02.2024 по справі 542/23/24
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/23/24

Провадження № 2-о/542/16/24

У Х В А Л А

Іменем України

12 лютого 2024 року селище Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Шарової-Айдаєвої О.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Карась В.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою Новосанжарського дитячого будинку-інтернату, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, Виконавчий комітет Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

08 січня 2024 року до Новосанжарського районного суду Полтавської області надійшла заява Новосанжарського дитячого будинку-інтернату, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району, Полтавської області, Виконавчий комітет Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна, за змістом якої заявник просив:

- звільнити Новосанжарський дитячий будинок-інтернат в особі директора від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над його недієздатною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 11 січня 2024 року заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено розглядати справу в порядку окремого провадження, призначено судове засідання (а.с. 15).

12 лютого 2024 року до початку розгляду справи по суті до суду від представника заявника надійшла заява про відкликання заяви відповідно до пункту 3 частини 4 статті 185 ЦПК України (а.с. 38).

У судове засідання Новосанжарський дитячий будинок-інтернат не забезпечив явку свого уповноваженого представника, хоча про час, дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином (а.с. 18).

12 лютого 2024 року представник заявника подав до суду заяву про проведення судового засідання без його участі (а.с. 37).

Заінтересована особа ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, хоча про час, дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином, про причини неявки не повідомляв, клопотань про відкладення судового засідання від нього не надходило.

Заінтересована особа Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області не забезпечив явку в судове засідання свого уповноваженого представника, хоча про час, дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином (а.с. 17).

Заінтересована особа Виконавчий комітет Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області не забезпечив явку в судове засідання свого уповноваженого представника, хоча про час, дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином (а.с. 19).

Відповідно до частини 1 статті 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Згідно з частиною 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З огляду на викладені норми цивільно-процесуального законодавства, судове засідання проведено за відсутності учасників справи та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Вирішуючи заяву Новосанжарського дитячого будинку-інтернату про відкликання заяви, суд виходить з наступного.

Згідно з частиною 3 статті 13 ЦПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

На підставі частини 3 статті 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до пункту 3 частини 4 статті 185 ЦПК України, зазначено, що заява повертається у випадках, коли: до постановлення ухвали про відкриття провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору або заява про відкликання позовної заяви.

Враховуючи те, що провадження у справі є відкритим, положення пункту 3 частини 4 статті 185 ЦПК України у даному випадку не можуть бути застосовані.

З огляду на це, враховуючи, що заявник, подавши заяву про відкликання, не заінтересований у розгляді відповідної заяви, зважаючи на те, що провадження у справі відкрите, суд приходить до висновку про помилковість посилання заявника на норму пункту 3 частини 4 статті 185 ЦПК України та розцінює вказану заяву Новосанжарського дитячого будинку-інтернату як заяву про залишення без розгляду.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 257 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись пунктом 5 частини 1 статті 257, статтями 260, 261 294 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Заяву Новосанжарського дитячого будинку-інтернату, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Виконавчий комітет Новосанжарської селищної ради Полтавського району Полтавської області, Виконавчий комітет Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.О. Шарова-Айдаєва

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116937952
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від повноважень опікуна та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —542/23/24

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні