Рішення
від 13.02.2024 по справі 545/1913/23
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/1913/23

Провадження № 2-о/545/5/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.02.2024 року Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - Потетій А.Г.,

присяжних - Корби С.Ф., Зезекало Л.М.,

при секретарі - Мамишевої А.Е.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Полтава цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Новоселівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатною ОСОБА_2 та встановити над нею опіку. В обґрунтування заявлених вимог заявник послався на те, що рідна сестра ОСОБА_2 унаслідок психічної хвороби, наразі не здатна до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду та піклування.

Представник заявника- адвокат Пістряка М.С., надав заяву про розгляд справи у його відсутності, заявлені вимоги підтримав та прохав суд їх задовольнити.

Представник зацікавленої особи в судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином, направив на адресу суду заяву в якій прохав розгляд справи провести без його участі, щодо заявлених вимог не заперечував.

Представник особи щодо якої розглядається справа про визнання недієздатною ОСОБА_2 - адвокат Волков Д.В. заяву підтримав не заперечував щодо її задоволення.

Дослідивши письмові докази по справі, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 15.08.2023 року за клопотанням заявника по справі було призначено судово-психіатричну експертизу; провадження у даній цивільній справі зупинено на час її проведення.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 05.12.2023 року провадження у цивільній справі поновлено.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є інвалідом ІІ групи з дитинства, є рідною сестрою заявника ОСОБА_1 , які зареєстровані та проживають разом за адресою: Полтавська обл., Полтавський район, с. Рунівщина.

Відповідно до медичного висновку встановлено помірну розумову відсталість, в наслідок чого ОСОБА_2 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим може бути визнана недієздатною та у зв`язку із чим їй потрібно призначити опікуна в особі ОСОБА_1 .

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №571 від 17.11.2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу у вигляді деменції внаслідок епілепсії з частими дисфоріями та значними розладами поведінки. Наявний у ОСОБА_2 стійкий психічний розлад є таким, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно рішення опікунської ради Новоселівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 20.06.2023 року та висновку опікунської ради вирішено за доцільне призначити опікуном громадянина ОСОБА_1 над його сестрою ОСОБА_2 , яка потребує постійного стороннього нагляду.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно дост. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розгляду не здатна усвідомлювати значення своїх дій (або керувати ними).

Згідност. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

Приймаючи до уваги, що ОСОБА_2 страждає на психічне захворювання, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд вважає за необхідне визнати її недієздатною та враховуючи, що вона за станом здоров`я потребує опіки, вважає за необхідне встановити над нею опіку і призначити її опікуном ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 2ст. 299 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. ст.39,41,60 ЦК України, ст.ст.293,294,295-300 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Новоселівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), зареєстрованої та яка мешкає за адресою: с. Рунівщина Полтавського району Полтавської області - недієздатною.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) опіку, призначивши ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ) її опікуном.

Строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановлення над нею опіки - 2 роки з моменту набрання рішенням законної сили.

Судові витрати за проведення експертизи в розмірі 4303,52 грн. віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий: А.Г. Потетій

Присяжні: С.Ф.Корба

Л.М.Зезекало

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116938076
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —545/1913/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні