Рішення
від 02.02.2024 по справі 695/4658/23
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 695/4658/23

номер провадження 2-о/695/24/24

02 лютого 2024 року м. Золотоноша

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Ушакової К.М.,

за участю: секретаря судового засідання - Коршуна Є.А.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Бруса С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Гельмязівська сільська рада Золотоніського району Черкаської області, про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, що має юридичне значення, а саме: встановити факт постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , після її смерті відкрилася спадщина на спадкове майно, яке складається з житлового будинку, що знаходиться по АДРЕСА_1 . Спадкоємців ні за законом, ні за заповітом та таких, що мають право на обов`язкову частку в спадковому майні на майно померлої немає. Спадщину прийняла заявник, так як з 2017 року проживала разом зі спадкодавицею однією сім`єю до часу відкриття спадщини та за власний кошт здійснювала її поховання. Проте отримати спадщину не може через неможливість, окрім як через судове рішення, довести факт спільного проживання з померлою ОСОБА_2 . Заявник являється померлій падчеркою: дочкою покійного чоловіка ОСОБА_2 - ОСОБА_3 . При зверненні до нотаріальної контори для оформлення спадщини заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на житловий будинок що знаходиться по АДРЕСА_1 у зв`язку з тим, що заявником не надано документів, які б підтверджували факт її проживання зі спадкодавицею ОСОБА_2 однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини. На підставі зазначеного, заявник змушена звернутися до суду, оскільки іншим позасудовим шляхом довести факт її спільного проживання з померлою ОСОБА_2 однією сім`єю більше п`яти років до часу відкриття спадщини, не можливо. Встановлення даного факту породжує для заявника юридичні наслідки, від яких залежать її майнові права на спадщину. Іншої можливості встановити цей факт заявник не має.

Ухвалою судді Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 04.12.2023 прийнято до розгляду та відкрито провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Гельмязівська сільська рада Золотоніського району Черкаської області, про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Призначено до судового розгляду. Витребувано у приватного нотаріуса Золотоніського районного нотаріального округу Черкаської області Шипович Я.І. спадкової справи після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

У судовому засіданні ОСОБА_1 та її представник адвокат Брус С.М. підтримали заявлені вимоги та просили їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Гельмязівської сільської ради Золотоніського району Черкаської області у судове засідання не з`явився, але в матеріалах справи є заява про розгляд справи без участі представника. Проти задоволення заяви не заперечують.

У судовому засіданні свідок ОСОБА_4 надав суду показання про те, що він проживає в одному селі з заявником та померлою ОСОБА_2 .. ОСОБА_1 проживала разом із ОСОБА_2 напротязі тривалого часу, здійснювала за нею догляд, вели спільне господарство до смерті останньої по АДРЕСА_1 .. Поховання та поминальні обіди ОСОБА_2 організовувала та оплатила заявник. Заявник є рідною донькою чоловіка померлої: ОСОБА_3 .

У судовому засіданні свідок ОСОБА_5 надав суду показання про те, що він проживає в одному селі з заявником та померлою ОСОБА_2 .. З 2017-2018 років заявник проживала разом з ОСОБА_2 , вели спільне господарство по АДРЕСА_1 до смерті останньої, як донька із матір`ю. Власних дітей у ОСОБА_2 не було. Поховання та поминальні обіди організовувала та оплачувала заявник.

Заслухавши заявника, представника заявника, свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 14.04.2023 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Богдани Золотоніського району Черкаської області.

Спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 за № 128/2023 заведена у приватного нотаріуса Золотоніського районного нотаріального округу Черкаської області Шипович Я.І.

Із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 до приватного нотаріуса Золотоніського районного нотаріального округу Черкаської області Шипович Я.І. звернулася ОСОБА_1 .

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 16.11.2023, виданою приватним нотаріусом Золотоніського районного нотаріального округу Черкаської області Шипович Я.І., у видачі свідоцтва про право на спадщину відмовлено, оскільки спадкоємцем не надано нотаріусу документів, що підтверджують факт проживання спадкодавцем однією сім?єю не менше п?яти років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до довідки виданої Виконавчим комітетом Гельмязівської сільської ради Золотоніського району Черкаської області №80 від 14.06.2023 ОСОБА_2 , 1941 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 похоронила донька покійного чоловіка ОСОБА_3 - ОСОБА_1 , 1979 року народження, за власний кошт.

Згідно довідки виданої Виконавчим комітетом Гельмязівської сільської ради Золотоніського району Черкаської області № 1207/02-31 від 05.07.2023, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з 2017 року проживала разом з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , по АДРЕСА_1 без реєстрації. У померлої ОСОБА_2 таких спадкоємців, як малолітні, неповнолітні, недієздатні особи, або особи, дієздатність яких обмежена немає. Особою, з якою померла проживала спільно з 2017 року є ОСОБА_1 , яка проживала разом з нею в одному житловому будинку до дня її смерті та за власні кошти здійснювала її поховання. Вони вели спільне господарство та мали спільний бюджет.

Нормами ст.ст.1216-1218 ЦК України встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), яке може здійснюватися за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.ст.1220-1221,1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

За змістом ч.1 ст.1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи , які були зачаті за життя спадкодавця і народженні живими після відкриття спадщини.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, і саме з нього виникає право на спадкування, а місцем відкриття - є останнє місце проживання спадкодавця.

Саме спадкування може відбуватися за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, право на спадщину за законом почергово отримують особи, які вказані в ст.ст.1261-1265 ЦК України.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1264 ЦК України встановлено, що в четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Статтею 1296 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину. Враховуючи те, що до складу спадщини входить нерухоме майно, виконуючи свій обов`язок визначений ст. 1297 ЦК України, відповідно до якої, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до частин 2 та 3 статті 3 СК України сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Як роз`яснив Конституційний Суд України в п. 6 рішення від 03.06.1999 року № 5-рп/99 в справі № 1-8/99 про офіційне тлумачення терміна "член сім`ї", окрім членів сімей взагалі (чоловік або дружина, прямі родичі по низхідній і висхідній лініях - діти і батьки), до членів сімей також відносяться особи, які перебувають на утриманні або проживають із суб`єктами права (інші особи, що постійно мешкають з ними та ведуть спільне господарство, зокрема, не тільки близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід і баба), але й інші родичі чи особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках (брати, сестри дружини (чоловіка); неповнорідні брати і сестри; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки тощо). Обов`язковою умовою визнання їх членами сім`ї, крім факту спільного проживання, є ведення із суб`єктом спільного господарства, тобто наявність спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку він не заявив про відмову від неї.

Згідно з положеннями ст.ст.1268-1270 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. При цьому прийняття спадщини з умовою чи із застереженням не допускається.

Відповідно до вимог Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, п. 4.4 факт проживання спадкоємців однією сім`єю зі спадкодавцем підтверджується рішенням суду, яке набрало законної сили.

Відповідно до п. 21 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», зазначено, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини, і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також: інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки.

Згідно з п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 31березня 1995року № 5 в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ч. 2 ст.315ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

За змістом абзацу першого п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30 травня 2008 року, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України за № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

У судовому порядку можуть бути встановлені також факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним. За наявності зазначених умов суд може встановлювати й інші факти, що мають юридичне значення (п.1 Постанови ВСУ № 5 від 31.03.95).

Про ознаки проживання однією сім`єю висловився і Конституційний Суд України у своєму рішенні від 3.06.99 №5-рп/99, в якому зазначив, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках.

Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Відповідно до п. 16 постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.95 р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», діями ж, що свідчать про прийняття спадщини, є фактичний вступ заявника в управління чи володіння спадковим майном у межах шестимісячного строку з дня відкриття спадщини або подача ним протягом цього строку до державної нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини заяви про її прийняття.

Відповідно до ст.1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Таким чином, суд, проаналізувавши встановлені обставини у справі, оцінивши надані докази у їх сукупності, дійшов до висновку, що стороною заявника підтверджено в судовому засіданні тривале спільне проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , тривалого ведення ними спільного господарства, наявність у даних осіб спільного бюджету, проведення спільних витрат, придбання майна в інтересах їх сім`ї, наявності між сторонами взаємних прав та обов`язків, які проживали однією сім`єю не менше п`яти років поспіль на час смерті останньої, а тому заява підлягає задоволенню.

Встановлення вказаного факту необхідне заявнику для оформлення спадщини та отримання свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 10 , 19 , 81 , 293 , 294 , 315 , 316 , 319 ЦПК України , суд

в и р і ш и в:

заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ; зареєстрована по АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ), заінтересована особа - Гельмязівська сільська рада Золотоніського району Черкаської області (місцезнаходження: вул. Центральна 1 в с. Гельмязів Золотоніського р-ну Черкаської обл.; ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 26358880), про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом зі спадкодавцем ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 2017 року до часу відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 ..

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст судового рішення буде складено 12.02.2024.

Суддя: К.М. Ушакова

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116938400
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —695/4658/23

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні