Постанова
від 13.10.2010 по справі 2а-4503/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2010 р. м. Полтава Справа № 2а-4503/10/1670

Полтавський окружний а дміністративний суд у складі :

головуючого судді - А.О. Ч еснокова,

при секретарі - М.С.Лисенк о ,

за участю:

представника позивача - Пошивайло О.М. < ПОЗИВАЧ > ,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Полтав і справу за позовом Полтавсь кого обласного відділення Фо нду соціального страхування з тимчасової втрати працезд атності до Спільного підпри ємства "Центр-4" про стягнення боргу по сплаті страхових вн есків, -

В С Т А Н О В И В:

24 вересня 2010 р. позивач Полтавське обласне відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності звернувся до Полтавського окружного адмі ністративного суду з адмініс тративним позовом до СП "Цент р-4" про стягнення боргу по спл аті страхових внесків в розм ірі 2166,09 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивачем зазначено, що відповідно до Закону Україн и "Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям" відповідач є платником ст рахових внесків. Але в поруше ння вказаних норм відповідач не сплачував страхові внеск и в зв' язку з чим утворилась заборгованість в сумі 2166,09 грн .

В судовому засідання предс тавник позивача підтримав св ої позовні вимоги та просив с уд їх задовольнити в повному обсязі.

В судове засідання відпові дач не з' явився, про час та мі сце розгляду справи повідомл явся належним чином, про що св ідчить поштове повідомлення , наявне в матеріалах справи, з аперечень щодо позову не над ав.

Суд вважає за можливе розгл янути справу за даної явки в п орядку статті 128 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни на підставі доказів, на явних у матеріалах справи.

Суд, вислухавши пояснення п редставника позивача, дослід ивши матеріали справи, повно з' ясувавши всі фактичні об ставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об' єктивно оцінивши докази, які мають юр идичне значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, встановив наступне.

Відповідно до Закону Украї ни "Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям" СП "Центр-4" є платником стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування.

Відповідно до Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня у зв'язку з тимчасовою втра тою працездатності та витрат ами, зумовленими народженням та похованням" соціальне стр ахування у зв'язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими наро дженням та похованням, перед бачає матеріальне забезпече ння громадян у зв'язку з втрат ою заробітної плати (доходу) в наслідок тимчасової втрати п рацездатності (включаючи дог ляд за хворою дитиною, дитино ю-інвалідом, хворим членом сі м'ї), вагітності та пологів, до гляду за малолітньою дитиною , часткову компенсацію витра т, пов'язаних із народженням д итини, смертю застрахованої особи або членів її сім'ї здій снюється Фондом соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності.

Відповідач зареєстрований в Кременчуцькій міській вик онавчій дирекції Полтавсько го обласного відділення Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності.

Відповідно до пункту 1 статт і 1 Закону України "Про розмір внесків на деякі види загаль нообов'язкового державного с оціального страхування" розм ір внесків на загальнообов'я зкове державне соціальне стр ахування у зв'язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими наро дженням та похованням, стано вить:

для роботодавців - 1,6% суми фа ктичних витрат на оплату пра ці найманих працівників, що в ключають витрати на виплату основної та додаткової зароб ітної плати, інші заохочувал ьні та компенсаційні виплати , у тому числі в натуральній фо рмі, що визначаються згідно з нормативно-правовими актами , прийнятими відповідно до За кону України "Про оплату прац і", та підлягають обкладанню п одатком з доходів фізичних о сіб;

для найманих працівників - 0 ,5 % суми оплати праці, що включ ає основну та додаткову заро бітну плату, а також інші заох очувальні та компенсаційні в иплати, у тому числі в натурал ьній формі, які підлягають об кладанню податком з доходів фізичних осіб;

0,5% - для найманих працівникі в, заробітна плата яких нижча прожиткового мінімуму, вста новленого для працездатної о соби;

1,0% - для найманих працівників , заробітна плата яких вища пр ожиткового мінімуму, встанов леного для працездатної особ и.

Згідно статті 23 Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими народження м та похованням" страхувальн ики-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахован ими для роботодавців і найма них працівників страховими в несками та витратами, пов'яза ними з наданням матеріальног о забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових роз рахунків здійснюється страх увальниками - роботодавцями один раз на місяць - у день, вст ановлений для одержання в ус тановах банку коштів на опла ту праці за відповідний пері од.

Згідно з пунктом 4.6 Інструкц ії про порядок надходження, о бліку та витрачання коштів Ф онду, затвердженої постанов ою правління Фонду від 26 червн я 2001 року № 16, у разі виплати стра хувальниками заробітної пла ти найманим працівникам з ви ручки від реалізації (надани х послуг), а також натуроплато ю вони зобов'Язані не пізніше наступного дня після здійсн ення виплат подати до устано ви банку платіжне доручення на перерахування страхових в несків до Фонду.

Відповідно до пункту 2 части ни 2 статті 27 Закону України "Пр о загальнообов'язкове держав не соціальне страхування у з в'язку з тимчасовою втратою п рацездатності та витратами, зумовленими народженням та п охованням" страхувальник зоб ов'язаний нараховувати і спл ачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. В разі несвоєчасної с плати та неповної сплати стр ахових внесків до страхуваль ників застосовуються фінанс ові санкції, передбачені ста ттею 30 Закону. Строк давності в разі стягнення страхових в несків, пені та фінансових са нкцій не застосовується.

В порушення вимог статей 23, 27 Закону України "Про загально обов'язкове державне соціаль не страхування у зв'язку з тим часовою втратою працездатно сті та витратами, зумовленим и народженням та похованням" Відповідач має прострочену заборгованість в сумі 2166,09 грн. , крім того, з 2007 року підприємс тво до Фонду не звітувало.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, су д вважає, що позовні вимоги По лтавського обласного відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності до Спільного підприємства "Центр-4" про стя гнення боргу по сплаті страх ових внесків у сумі 2166,09 грн. обґ рунтовані, підтверджені мате ріалами справи та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Полтав ського обласного відділення Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності до Спільного підп риємства "Центр-4" про стягнен ня боргу по сплаті страхових внесків - задовольнити.

Стягнути зі Спільного підп риємства "Центр-4" (39600, м. Кременч ук, вул. Свиштовська, 1, р/р 26006060022685 в КБ "Приватбанк", МФО 331531, код ЄДР ПОУ 30244900) на користь Полтавсько го обласного відділення Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності (36011, м. Полтава, вул. Гоголя , 34, п/р 37171160005101 в ГУДКУ в Полтавські й області, МФО 831019, код ЄДРПОУ 210524 32) заборгованість зі сплати ст рахових внесків у розмірі 2166 (д ві тисячі сто шістдесят шіст ь) грн. 09 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окруж ний адміністративний суд шля хом подання апеляційної скар ги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з од ночасним поданням її копії д о суду апеляційної інстанції . У разі складення постанови у повному обсязі відповідно д о статті 160 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Повний текст постанови виг отовлено 15 жовтня 2010 року.

Суддя А.О. Чеснокова

Дата ухвалення рішення13.10.2010
Оприлюднено01.02.2011
Номер документу11694002
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4503/10/1670

Ухвала від 29.08.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Постанова від 13.10.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Чеснокова А.О.

Ухвала від 28.09.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Чеснокова А.О.

Ухвала від 28.09.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Чеснокова А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні