Ухвала
від 13.02.2024 по справі 386/1542/23
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/1542/23

Провадження № 2-о/386/4/24

УХВАЛА

про призначення судово-психіатричної експертизи

13 лютого 2024 року смт. Голованівськ

Голованівський районний суд Кіровоградської області

В складі головуючого судді Гут Ю. О.

присяжних Кінащука М.І.,

Кабацюри О.П.,

з участю: секретаря судового засідання Корніцької Л.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуклопотання заявника ОСОБА_1 про проведеннясудово-психіатричноїекспертизи поцивільній справіза йогозаявою заінтересованаособа Голованівськаселищна радаКіровоградської області,як органопіки тапіклування,про визнанняфізичної особинедієздатним,встановлення опікита призначенняопікуна,

встановив:

ОСОБА_1 07.12.2023звернувся досуду іззаявою провизнання фізичноїособи недієздатною,встановлення опіки іпризначення опікуна,в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Березова Балка Вільшанського району Кіровоградської області недієздатною; встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити ОСОБА_1 опікуном над матір`ю ОСОБА_2 .

Заявник в судовому засіданні заявив клопотання про проведення судово-психіатричної експертизи з метою визначення психічного стану та здатності (нездатності) розуміти значення своїх дій і керувати ними ОСОБА_2 , що має значення для справи і потребує спеціальних знань, призначення якої, передбачено ст. 298 ЦПК України. Проведення експертизи просить доручити експертам Кропивницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Представник органу опіки та піклування в судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи у відсутність представника.

Заслухавши заявника, дослідивши клопотання представника органу опіки та піклування та матеріали справи, розглянувши клопотання заявника про проведення судово-психіатричної експертизи, суд приходиться до висновку про його задоволення, виходячи зі слідуючого.

Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст.103ЦПК України судпризначає експертизуу справіза сукупностітаких умов: дляз`ясування обставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом (ч. 4 ст. 103 ЦПК України).

Відповідно п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

В судовомузасіданні судомдосліджено копіюдовідки ЛКК№221та медичну карту №2579 ОСОБА_2 , які підтверджують про її стан здоров`я.

Враховуючи предмет спору та характер спірних правовідносин, оскільки заявлено вимоги про визнання особи недієздатною, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу, так як для з`ясування таких обставин, що мають значення для справи, потрібні спеціальні знання.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити за нормами п. 5 ч. 1 ст. 252 та п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 103, 104, 105, 107, 252, 253, 258-261, 353 ЦПК України, суд -

постановив:

Клопотання заявника - задовольнити повністю.

Призначити по справі №386/1542/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Голованівська селищна рада Кіровоградської області, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Кропивницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" (25491,м.Кропивницький,смт Нове,вул.Металургів,2а)

На вирішення експертизи поставити слідуючі питання:

- чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічну хворобу?

- чи має ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стійкий, хронічний , психічний розлад?

- чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

- чи орієнтується ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в часі та просторі, чи потребує встановлення опіки?

Зобов`язати ОСОБА_1 , доставити ОСОБА_2 до експертної установи на виклик експертів.

В розпорядження експертів надати медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_2 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

Згідно ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Роз`яснити сторонам положення ст.109ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Копію ухвали суду направити для виконання до Кропивницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" та для відома - учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею і присяжними та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду апеляційної скарги. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Гут Ю. О.

Присяжні Кінащук М.І.,

Кабацюра О.П.,

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116940792
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —386/1542/23

Рішення від 23.05.2024

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні