Ухвала
від 12.02.2024 по справі 148/207/24
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа: № 148/207/24

Провадження №1-кс/148/75/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2024 року м. Тульчин

Слідчий суддя Тульчинського районного суду

Вінницької області ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчої СВ Тульчинського РВП ГУНП у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення допиту малолітньої потерпілої ОСОБА_4 , в судовому засіданні в режимі відеоконференції під час досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12024020180000020, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.01.2024, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 153 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Тульчинського РВП ГУНП у Вінницькій області 19.01.2024 надійшла заява від адвоката ОСОБА_5 , щодо можливого вчинення сексуального насильства ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно малолітніх доньок своєї дружини ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Зі змісту заяви установлено, що відповідно до умов договору «Про надання соціальних послуг» від 31.10.2023 №10, укладеного між Міжнародною благодійною організацією «Служба порятунку дітей» та законним представником ОСОБА_7 в інтересах малолітніх ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , останнім надається комплексна соціально психологічна допомога, що включає в себе психологічну реабілітацію та корекцію такої від сексуального насильства, якого вона зазнала внаслідок вчинення відносно неї кримінального правопорушення.

Під час проведення психологічного дослідження ОСОБА_8 та ОСОБА_4 психологами Міжнародної благодійної організації «Служба порятунку дітей», юридична адреса якої: Стратегічне шосе, 4/27, кв.9, м. Київ, 03028, (код ЄДРПОУ 33629530) установлено, що впродовж 2022 2023 років, по АДРЕСА_1 , за місцем свого проживання громадянин ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно малолітніх доньок своєї дружини ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , систематично скоював розпусні дії сексуального характеру. Вказані дії ОСОБА_6 призвели до отримання стресової реакції та психологічної травми малолітніх ОСОБА_4 та ОСОБА_8 .

Отже, слідча вважає, що показання малолітньої потерпілої ОСОБА_4 мають суттєве значення для встановлення об`єктивної істини для досудового розслідування у кримінальному провадженні, а з минуванням часу надані показання нею можуть бути детально не відтворені, з метою уникнення або мінімізації можливої психологічної травматизації дитини в кримінальному провадженні, попередження негативного впливу на повноту та достовірність судового розгляду, виникла необхідність у проведенні допиту малолітньої потерпілої ОСОБА_4 під час досудового розслідування в судовому засіданні поза залом судового засідання в іншому приміщенні ? у Центрі захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус) з використанням відео конференції. Враховуючи, що допиту підлягатиме малолітня особа, а також, що вказане кримінальне провадження розслідується за фактом кримінального правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, слідча просить провести допит у закритому судовому засіданні.

Також, посилаючись на те, що у кримінальному провадженні після допиту потерпілої може виникнути необхідність у призначенні судової психологічної експертизи для перевірки показань потерпілої, для виготовлення зображення допитуваної дитини відповідно до потреб експертизи, слідча просить дозволити їй використовувати під час допиту малолітньої потерпілої ОСОБА_9 власні технічні засоби.

В судове засідання слідча не з`явилася, від неї надійшла заява, в якій клопотання підтримує та просить розглянути у її відсутність.

Прокурор в судове засідання не з`явилася, від неї надійшла заява, в якій клопотання підтримує та просить розглянути у її відсутність.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Вивчивши клопотання та додані до нього докази слідчий суддя доходить наступного висновку.

Частиною 1 ст. 225 КПК України передбачено, що у виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставини, що можуть унеможливити його допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження має право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні.

Відповідно до ч. 1 ст. 232 КПК України допит осіб, впізнання осіб чи речей під час досудового розслідування можуть бути проведені у режимі відеоконференції при трансляції з іншого приміщення (дистанційне досудове розслідування), зокрема у випадку проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого.

Згідно з ч. 2 ст. 232 КПК України рішення про здійснення дистанційного досудового розслідування приймається слідчим, прокурором, а в разі здійснення у режимі відеоконференції допиту згідно зі ст. 225 КПК України слідчим суддею з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження чи інших учасників кримінального провадження.

Відповідно до ч. 4,5 ст. 354 КПК України у випадках, коли це необхідно для об`єктивного з`ясування обставин та/або захисту прав малолітнього чи неповнолітнього свідка, за ухвалою суду він може бути допитаний поза залом судового засідання в іншому приміщенні з використанням відеоконференції (дистанційне судове провадження). Допит малолітнього або неповнолітнього потерпілого проводиться з дотриманням правил, передбачених цією статтею. При цьому доцільність такого допиту викликана необхідністю запобігти або мінімізувати психологічне травмування малолітньої потерпілої, яке може бути викликане її особистим візуальним контактом з обвинуваченим.

Згідно ч. 1 ст. 226 КПК України допит малолітньої або неповнолітньої особи проводиться у присутності законного представника, педагога або психолога, а за необхідності - лікаря.

Відповідно до ч. 1 ст. 354 КПК України допит малолітнього потерпілого проводиться в присутності законного представника, педагога чи психолога, а за необхідності - лікаря.

У відповідності до положень п.п. 2 ч. 2 ст. 27 КПК України слідчий суддя, суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у разі розгляду справи про кримінальне правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Статтею 3 Конвенції ООН про права дитини 1989 року передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Право захисту на допит свідка викладено в Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, стаття 6.3.d. Проте, згідно з ЄКПЛ, немає абсолютної вимоги вислуховувати дитину в суді, якщо процедура згідно з якою в дитини беруть свідчення під час досудового розслідування, відбувається з дотриманням прав підозрюваного на справедливий суд. Те, чи потрібно вислуховувати дитину в суді, потрібно оцінювати з огляду на конкретні обставини кожної справи, зокрема з урахування віку та зрілості дитини, наявності ризику (повторної) травматизації.

З огляду на зазначені у клопотанні обставини, та те, що показання малолітньої потерпілої ОСОБА_4 мають суттєве значення для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні, беручи до уваги вік малолітньої потерпілої, характер дій, які могли бути вчиненні щодо неї її ОСОБА_6 , який проживає за тією ж адресою, що й потерпіла, а також те, що зі спливом часу надані показання потерпілою можуть бути детально не відтворені, з метою попередження неповноти чи недостовірності показань потерпілої під час судового розгляду, уникнення або мінімізації можливої психологічної травматизації дитини, забезпечення якнайкращих інтересів дитини слідчий суддя доходить висновку про обгрунтованість клопотання слідчої та необхідність допиту малолітньої потерпілої під час досудового розслідування у закритому судовому засіданні поза залом судового засідання, в іншому приміщенні з використанням відеоконференції (дистанційне судове провадження) з дотриманням правил, передбачених ст. 354 КПК України, в дружньому до дитини середовищі - ОСОБА_10 в присутності осіб, зазначених в клопотанні слідчої, в тому числі кваліфікованого психолога.

Разом зтим,слідчий суддяне вбачаєпідстав длязадоволення клопотанняслідчої вчастині наданнядозволу навикористання неюпід часдопиту малолітньоїпотерпілої власнихтехнічних засобів,оскільки неюне доведенонеобхідності використаннятаких дляпроведення експертизи,яка щев кримінальномупровадженні непризначена.Крім того,допит малолітньоїпотерпілої підчас досудовогорозслідування здійснюєтьсяза загальнимиправилами,визначеними КПКУкраїни,що передбачаєсобою обов`язковувідеофіксацію тазвукозапис судовогозасідання, тому в цій частині клопотання слід відмовити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 27, 224, 225, 226, 232, 309, 354 КПК України слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Провести допит малолітньої потерпілої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , в закритому судовому засіданні під час досудового розслідування кримінального провадження № 12024020180000020, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.01.2024, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 153 КК України, в режимі відеоконференції поза залом судового засідання в іншому приміщенні - Центрі захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус), який розташований за адресою: провул. Червоної Калини, 28-в, м. Київ.

Судове засіданняпризначити о10:00год.14.02.2024,в залісуду Тульчинськогорайонного судуВінницької областіза участю: слідчої Тульчинського районного відділу поліції ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 , прокурора Тульчинської окружної прокуратури Вінницької області ОСОБА_11 ; спеціалістів ? психологів Центру захисту для дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус); директора Центру захисту для дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус), у якості законного представника потерпілої ОСОБА_4 - Президента Міжнародної благодійної організації «Служба порятунку дітей» ОСОБА_12 , представника малолітньої потерпілої адвоката ОСОБА_5 .

На підставі п. 2 ч. 2 ст.27 КПК України допит потерпілої провести у закритому судовому засіданні.

Повідомити про проведення судового засідання сторони кримінального провадження.

Обов`язок щодо повідомлення законного представника, неповнолітню потерпілу, про судове засідання покласти на прокурора та слідчу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудТульчинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116942249
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —148/207/24

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 31.01.2024

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні